15 éves a Budaörsi Infó

(Budaörs, 2023. október 21. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó 2008-ban indult el Budaörsön. Idén ünnepeljük a 15-dik évfordulóját!

 

 

Budaörsi Infó és a Budaörsi Infó Online a budaörsieknek szólnak, de a budaörsiekről is a külvilág számára. Nyomtatott újságunk havonta 10.000 példányban jut el a postaládákba ingyenesen, az online verzió tartalma pedig átlag 100.000 elérést eredményez havonta.

Az elmúlt 15 évben a Budaörs Város Önkormányzatának támogatását is bíró lapunk segítette a mindennapi informálódást és kivette a részét a kulturális, kreatív közösségépítő és karitatív programokból is. Mindezt a lehetőségek szerinti legkiegyensúlyozottabb mértékben, a politikától függetlenül és egyenlő távolságtartással.

2018-ban, amikor 10 évesek lettünk a 1998-2018 közötti időszak eseményeiről láthattak fotóválogatást Budaörs sajtótörténeti nagy pillanatairól a Városháza aulájában, és bemutattuk az elmúlt évek címlapjait is.

 

 

budaorsiinfokiallitas18_2

 

budaorsiinfokiallitas18_v

 

 


Szinte csak kettőt pislogtunk, és eltelt még öt év, 15-dik születésnapját ünnepli a Budaörsi Infó. 

Történetünk egybe forr a városéval, hiszen minden jelesebb, nagyobb vagy kisebb eseményén ott vagyunk és tájékoztatjuk a budaörsieket. Számukra hasznos tudnivalókat találnak folyamatosan oldalainkon, de kreatív kezdeményezéseink is színesítik a város mindennapjait.

Az elkövetkező évekre is rengeteg tervvel és lelkesedéssel készülünk. Köszönjük minden támogatónknak, segítőnknek és szakértő közreműködőnknek a kiváló munkát, és nem utolsó sorban, olvasóinknak a szeretetet és hűséget.


 

Tartsanak velünk a következő 15 évben is!

Ám addig is nézzük meg, hogy mi történt az elmúlt öt évben, de csak dióhéjban… A Budaörsi Infó Online archívumában (a lap alján jobb oldalon találják) elérhető minden.

 

 

szulinap

 

Budaörs, 2023-ban

 

Az első Budaörsi TEHETSÉG cím birtokosa Juhász Boróka lett

2023. október 14-én rendezték meg Budaörsön az első Budaörsi TEHETSÉG versenyt a Postarton, A Budaörsi NŐ közösség és a Budaörsi Tanoda szervezésében. Jövőre tánc kategóriában tervezik megrendezni a versenyt. Hosszú távon A Budaörsi Tehetségek közösségének létrehozása cél – mondta el a projekt kitalálója, Májer Marcinka Emese.

 

budaorsitehetsegboroka

 

 

Telt házzal indult az első Mese Kávézó a Budaörsi Tanodában

2023. szeptember 24-én új programot indított a Budarösi Tanoda Mese Kávézó néven.

 

mesekavezotanoda202309 (5)

 

 

Örökbe fogadták az összes eszközt és budaörsi tűzoltót 

2023. szeptember 23-án családi napot tartottak a budaörsi Tűzoltóságon. A programmal egy időben tűzoltó örökbefogadási akciót is hirdettek, amiből nem sok híján 500 000 Ft gyűlt össze. 

 

tuzolto_orokbeogadas2023

 

 

Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérmeket és Budaörs Egészségügyéért Díjat adtak át a Városházán

2023. szeptember 13-án ülésezett a képviselő testület. Az ülést követően ünnepi testületi ülés keretében átadták a Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérmet és a Budaörs Egészségügyéért Díjat.

 

unnepitestuleti2023 (1)

 

 

Idesüss Budaörs Napja

Már jó pár éve annak, hogy Budaörs Napját „átkeresztelték” IDESÜSS-re. Akkor az a cél vezérelte a szervezőket, hogy minél közelebb hozzák rendezvényt a gyerekekhez. Ez idén remekül sikerült is! Napsütés, gyerekprogramok, tűzoltó bemutató várta a legkisebbeket, a felnőttek pedig koncertek.

 

idesusstuzolto2023 (5)

 

 

Javítóműhelyben Budaörs sporttörténeti jelentőségű túra-látványossága, a farkashegyi Vitorlázó-emlékmű

A március 11-én országosan tombolt viharos széllökésekben megsérült budaörsi vitorlázó-emlékmű maradék csonkját is elszállították nagyjavításra.

 

Budaörs, Farkashegy – 2023. augusztus 10. / Fotó: Budaörsi Infó

Budaörs, Farkashegy – 2023. augusztus 10. / Fotó: Budaörsi Infó

 

 

Közel négy és fél millió gyűlt össze az Illyés felújítására szervezett jótékonysági aukción

Az Illyés Gyula Gimnázium szülői közössége jótékonysági árverést kezdeményezett és szervezett az Illyés Gyula Gimnázium Alapítványának javára.

Az aukció célja az volt, hogy forrást gyűjtsenek a tanári szárny rekonstrukciójára. 

 

aukciovaroshaza (13)

 

 

Az Oktatási Hivatal lapjának címoldalán a budaörsi Csillagfürt Óvoda munkatársai

Budaörsi óvodai gyakorlat került kiemelésre az Oktatási Hivatal Új köznevelés című ingyenes folyóiratának 2023. áprilisi címlapján, helyi óvodapedagógusok, munkaközösség-vezetők képével. 

 

ujkozneveles2

 

 

Nem működhet lövészklub a budaörsi természetvédelmi területen

2023. május 9-én sajtótájékoztatót tartott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Városházán, a lövészklub működésével kapcsolatban. A 2015 óta tartó pereskedés után megszületett a végleges bírósági döntés.

 

loter (2)

 

 

Budaörsön a vízszállítást külsős vállalkozó látja el a továbbiakban

Március 3-án arról számoltunk be olvasóinknak, hogy a budaörsi önkéntes tűzoltók a továbbiakban víz-közmű szolgáltatásnak minősülő vízhordást nem tudnak vállalni. Ez azt jelenti, hogy azokba a budaörsi ingatlanokba, ahol nincs vezetékes víz, megszűnik az eddigi rendszer szerint működő vízellátás. Megkeresésünkre az önkormányzat akkor azt az információt közölte, hogy keresi a megoldást a problémára. Aztán az érdi tűzoltók visszakozása után, most úgy tűnik lett megoldás.

 

Frankhegy_Budaors

 

 

Sztrájkoltak a budaörsi pedagógusok – Tollner József: A követeléseinkből gyakorlatilag semmi sem teljesül

2023. január 31-én ismét sztrájkoltak a pedagógusok Budaörsön. Egy évvel ezelőtt kezdődtek a tüntetések. Az Illyés Gimnázium tanára és az iskola facebookos összegzése szerint a követelésekből gyakorlatilag semmi nem teljesült. Lényegi eredménye az országos megmozdulásoknak az lehet, hogy azok megmutatták, az oktatás területén sok minden nincs rendben.

 

pedagogussztrajk2023januar31 (11)

 

 

Budaörs, 2022-ben

 

A Budaörsi Tanoda január 15-én már az új épületében folytathatja a munkáját, a városnak és sok önkéntesnek köszönhetően

Budaörsi Tanodáról már többször olvashattak a Budaörsi Infó Online-on. A tanoda mintegy 130 diákkal foglalkozik, akik közül minden általános iskolás gyerek továbbtanul, a középiskolások pedig leérettségiznek, és beadják jelentkezésüket felsőoktatási intézményekbe. A Budaörsi Tanoda eddig a Templom tér 15. szám alatt működött, viszont idővel „kinőtték” a helyet, a Farkasréti út 2/C szám alatti épületet kapták meg helyette az Önkormányzattól további használatra.

 

ujtanoda20221216 (8)

 

 

 

 

Módosították az egészségügyi törvényt – Újabb jogosítványokat vontak el az önkormányzatoktól

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés 2022. december 7-én szerdán az egészségügyi törvényen. A jogszabály-tervezetet november 16-án nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A szakmai körök kritikái ellenére a végszavazásra bocsátott javaslat csak néhány pontban módosult.

 

 

 

Megtartották az első oktatási kerekasztal beszélgetést Budaörsön

2022. november 24-én oktatási kerekasztal beszélgetést tartottak a Városháza dísztermében. Megtudtuk, hogy összesen kilenc hasonlót terveznek.

 

oktatasikerekasztal202211 (28)

 

 

Budaörsöt is érinti az ideiglenes posta bezárás

A Magyar Posta megbízott vezérigazgatója jelezte, hogy november 12-től 366 postahelyen fog szünetelni ideiglenesen a szolgáltatás. Péntek este közzé is tették, pontosan mely települések érintettek a döntés nyomán. Sajnos Budaörsöt is érintik a bezárások.

 

posta_auchan

 

 

Adjunk láthatóságot a jelenlegi oktatási helyzetnek! – Fáklyás felvonulás az oktatásért Budaörsön

2022. október 26-án fáklyás felvonulást szerveztek a budaörsi oktatási- és nevelési intézmények. A találkozási pont a Városházánál volt, a menet végállomása pedig a Templom tér. 

 

faklyasfelvonulas20221026 (31)

 

 

Irány a Harvard! – A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium diákját felvették a világ legjobb egyetemére

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt, hogy az egyik diákjukat, Kovács Ferencet, szeptembertől a világ legjobb egyetemére vették fel! Gratulálunk! 

 

harvard_ferenc

 

 

Már minden budaörsi óvodában van Epipen

Az egyik IV. kerületi óvodában használni kellett az allergia elleni injekciót. A hír bejárta a magyar sajtót, miután a kerület polgármestere hírül adta a közösségi oldalán, hogy az óvónő megmentette egy kisfiú életét. Azért volt Epipen az óvodában, mert egy januári tragikus eset után azonnal intézkedtek, hogy minden oktatási intézményben legyen antiallergiás injekció. Budaörsön már minden óvodába került Epipen!

 

epipen

 

 

Műsorok otthonról az otthonokba – Már online is hallgatható a Budaörs Rádió

A Budaörs Rádió először 2007 szeptemberében szólalt meg a FM 104,8 frekvencián. A Budaörshöz tartozó Kamaraerdőből sugárzott adások között volt az élő reggeli műsortól kezdve, a számos magazinműsoron át, a szintén élő kívánság műsorig minden: a Budaörs Rádió mindenkihez szólt. Három pályázó indult a Budaörs Rádió frekvenciájáért 2019-ben, viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) akkor nem hirdetett győztest és a rádió elhallgatott 2019. április 10-e éjféltől. Jó hír, hogy 2022. szeptember 5-étől viszont ismét hallgatható online is a Budaörs Rádió.

 

budaorsradio

 

 

Budaörs – Újabb elfeledett emlék a Farkashegyen

Városunk turisztikailag egyik legismertebb régi/új emlékműve a Farkashegyi Vitorlázó-emlékmű, amely történetének közismertté tételében és az újraépítésében a Budaörsi Infó 2017-ben nagy szerepet vállalt. Múlt héten a Magyar Honvédség területileg illetékes hadisírgondozó szaktisztje terepbejárást hajtott végre a vitorlázó-kilövő betonrámpa közelében, a Szekrényes-hegy azon erdőrészében, ahol 1934-ben repülőszerencsétlenségben életét vesztette Pap Antal térképész-főhadnagy vitorlázó-vizsgarepülése alkalmával.

 

magyar_hadisirgondozas2_katonai_egyenruha_felirat

 

 

Csaknem 900 lakásos lakópark épül Budaörs közelében

Az Atenor Hungary Kft. 897 lakásos lakóparkot épít Budapest XI. kerületében, Újbudán a Kánai tó partján, ahol a napokon belül el is kezdődik az építkezés – mondta a vállalat ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.  

 

budaors_repuloteri_ut_kanai_to

 

 

Nyolc autónyi budaörsi adomány indult ma a Városházától az ukrán határ felé

2022. március 3-án reggel fél nyolckor már gyülekeztek a kocsik a budaörsi Városházánál. Nyolc óra után néhány perccel indult az önkéntesek nyolc autóból álló konvoja az ukrán határ felé, hogy a budaörsiek adakozásából összegyűlt adományokat elvigyék az ukrajnai háború elől menekülő rászorulóknak.

 

adomanyok_hatarra_varoshazatol (4)

 

 

Új szemetes gondok Budaörsön – Ha szétverték a kukáját a szemétszállítók, vehet újat, ha nincs meg a számlája!

Az elmúlt pár évben gyakran kellett foglalkoznunk a budaörsi hulladékszállítással kapcsolatos problémákkal. A budaörsi lakosok nagy számban panaszolták már-már rendszeresen szerkesztőségünknek telefonon, a Facebook-oldalainkon, különböző közösségi csoportokban és az Önkormányzatnál a sorozatos fennakadásokat és késéseket a szemét elszállításában. A megoldást Budaörs a szolgáltatóváltás után az új szemétszállító cégtől (a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divíziótól) remélte, akik 2022. január 1-én el is kezdték munkájukat. Mostanában újra sorra érkeznek a panaszok szerkesztőségünkbe. Mi magunk is újabb és újabb kellemetlenségeket tapasztalunk.

 

szemetes

 

 

Hatalmas autóbusz-szerviz épül Budaörsön

A 2018. április 25-ei testületi ülésen tulajdonosi döntést hoztak a képviselők a 7289/16, a 7289/17 és a 7289/18 helyrajzi számú Budaörs, Vágány utcában található ingatlanok együttes értékesítéséről. Ami meg is történt.

 

hommkft_buszgarazs0329 (1)

 

 

Budaörs, 2021-ben

 

Állatmentor program – Találjunk gazdit Dereknek karácsonyra!

A 2015-ös évben „Állatmentor programot” indított a Budaörsi Infó és a Budaörsi Infó Online. Olyan menhelyi kutyusokat és cicákat mutattunk be Önöknek, akiknek nem sok esélye volt arra, hogy gazdit találjanak. Így talált gazdira Öcsi a celEB vagy Stella a házőrző cica is. Azóta is többé vagy kicsit kevésbé sikeres mentési akciókat bonyolítottunk. Most karácsonyi ebmegmentésre hívjuk a budaörsieket!

 

derekkaracsonya2021 (1)

 

 

Testületi ülés volt – Nem találták meggyőzőnek a pályázatát, így csak egy éves hosszabbítást kapott a JMMH igazgatója

2021. december 8-án az év utolsó képviselő-testületi ülésén többek között arról is döntöttek a képviselők, hogy a Jókai Mór Művelődési Ház igazgatójának, Simon Erikának megbízását csak egy évre hosszabbítják meg és nem nevezik őt ki a következő teljes periódusra. Megnéztük mi is a pályázatát, a Budaörsi Infót említő részében pontosítást igénylő részt találtunk.

 

jmmk3_2021aug_jmmh_budaors

 

 

Különleges születésnapi meglepetés – Ez itt Ambrus András padja, ki elfárad, megpihenhet rajta

Különleges ajándékkal lepték meg Ambrus Andrást 96. születésnapja alkalmából. A Magyar Történelmi Szalon szervezésében és a barátai segítségével egy különleges padot készítettek és helyezték el a művész háza előtt Budaörsön.

 

ambrusandraspadja211127 (12)

 

 

Fejenként 16 000 Ft-os “BOCSÁNAT” a budaörsieknek a gumiszurkálótól

2019-ben a Budaörsi Infó írt először arról, hogy a Kamaraerdőben, több utcában az autók kerekét leengedték, kivágták vagy kiszúrták. A gumiszurkáló még karácsonykor is aktivizálta magát, viszont talán éppen emiatt 2019. december 25-én este sikerült is elkapni. Az elmúlt hetekben meglepő fordulat történt az ügyben.

 

bocsanat

 

 

Megnyitotta kapuit a Szőlősgazda háza, az új budaörsi református templom

Korábbi cikkünkben arról számoltunk be olvasóinknak, hogy 2019. szeptember 22-én került sor a Budaörsi Református Egyházközség új templomának és új gyülekezeti központjának alapkő-letételére. A 2019. december 27-ei Magyar Közlönyből kiderült, hogy komoly állami támogatást kapott a projekt. 

 

szolosgazdahazaszenteles202204 (1)

 

 

Érzékenyítő programja miatt támadják az Illyést – A helyi Fidesz elítéli és megvédi az LMBTQ-lobbitól a budaörsi gyerekeket

2021. június 10-én a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közösségi oldalán számolt be, hogy több civil szervezet is tartott előadásokat, workshopokat az iskolájukban. Többek között egy transznemű – a Magyar Nemzet szerint ‘transzvesztita’ – is volt az előadók között. Ezen események a ‘melegellenessé tett pedofiltörvény’ (copyright: Telex) elfogadása előttiek és a kormánypárti lap a törökbálinti alpolgármester ‘feljelentése’ nyomán írt róla. A Magyar Nemzet ugyanis külön cikkeket ír az utóbbi időben az LMBTQ-val foglalkozó iskolákról. A budaörsi Fidesz szervezet közleményben elítéli és a felháborodását fejezi ki a budaörsi iskolában történtek miatt.

 

illyes_erzekenyito_program_2021jun_foto_illyes

 

 

Bene Tünde lett az Illyés Gyula Gimnázium intézményvezetője

2021. június 29-én derült ki, hogy Bene Tündét nevezték ki a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium intézményvezetőjévé. 

 

benetunde2

 

 

A twobát eredményező alkatrész gyártása Budaörsön zajlik – Amerikában díjazták a magyar hangszerinnovációt

A Twoba, Szentpáli Roland és Juhász Zoltán hangszerinnovációja nyerte el a Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) innovációs díját, a Jim and Jamie Self Creative Awardot. A magyar fejlesztés a legfontosabb nemzetközi szakmai szövetség elismerésében részesült. A alkatrész világszabadalom, gyártása Budaörsön zajlik.

 

twoba

 

 

41 év az Illyésben – Interjúval köszönt el az iskola lapja Árendás Pétertől, aki az Örökös Tanár Díjat is megkapta

2021. június 14-én ballagtak el a diákok az Illyés Gyula Gimnáziumból. Június 15-én az iskola igazgatóját is búcsúztatták, Árendás Péter idén nyugdíjba vonul. Az utolsó iskolai napon átvette az Örökös Tanár Díjat. Az iskola újságja interjúval búcsúzott, ezt ismerhetik meg cikkünkben.

 

arendaspeter

 

 

Elhunyt Dr. Kisfalvi Péter, budaörsi önkormányzati képviselő

2021. június 13-án elhunyt dr. Kisfalvi Péter, Kamaraerdő önkormányzati képviselője, a Budaörs Rádió alapítója.

 

lorincz_mihaly_kisfalvi (4)

 

 

A Budaörsi Infót Az Év Médiatámogatója díjjal tüntette ki a Magyar Vöröskereszt

2021. június 9-én került sor a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Igazgatóságán a 2020-as évi, illetve a 2021-es évi kitüntetések átadására. A Budaörsi Infó szerkesztősége a megtisztelő Az Év Médiatámogatója díjat vehette át a Magyar Vöröskereszttől. 

 

voroskereszt5

 

 

Csodás eredményekről számolt be az NHKV – Sok utcában már menetrendszerűen akadozik a szemétszállítás Budaörsön

Korábban már többször számoltunk be hulladékszállítási problémákról Budaörsön. Amióta az állam kivette a város kezéből (BTG) a szolgáltatást egyre nagyobb és nagyobb a gond. Az elmúlt hetekben is ettől volt hangos a közösségi média, mert újra több utcában nem vitték el időben a szemetet vagy a zöld hulladékot. Mindeközben a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) csodás üzemi eredményekről, nyereségességről számolt be az mti-n és fényes jövőt ígér.

 

szemetszallitas

 

 

A Budaörsi Infó társadalmi felelősségvállalása – Segítsük a budaörsi vállalkozásokat!

A koronavírus-járvány sok budaörsi vállalkozás életét is megnehezítette vagy lehetetlenítette el különböző mértékekben. A korábbi kezdeményezések mellett a Budaörsi Infó és a Budaörsi Infó Online társadalmi felelősségvállalásként nekik is szeretne segíteni, hozzájárulni a kilábaláshoz.

 

ujhiredeokicsi

 

 

Elhunyt dr. Petró Tibor, a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület tűzoltóparancsnoka

Elhunyt dr. Petró Tibor ny. pv. alezredes 2021. március 30-án, 51 évesen.

 

petro_tiborff

 

 

Budaörs, 2020-ban

 

Nagy felháborodást váltott ki Budaörsön a kutyaszaporító története

2016. márciusában írtunk először arról, hogy Budaörsön a Kossuth Lajos utcában van egy lakos, akinek a zavaró életkörülményei miatt többen felkeresték a hatóságokat, az Önkormányzatot. Az elhanyagolt és lomokkal teli ingatlanon, elképesztő körülmények között tartott évek óta kutyákat, szaporítás céljából. A szomszédok elmondása szerint erre a problémára 10 éve nem talált senki megoldást. Korábbi cikkünkben megnézhetik azokat a határozatokat, amelyeket a jegyző hozott anno az ügyben, de a gyakorlatban később nem történt változás.

 

szurkolok

 

 

Működési, funkcionális változtatásokban és fejlesztésben is gondolkodik Temesiné Haag Beatrix, az új budaörsi könyvtárigazgató

A budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Könyvtárnak új kinevezett igazgatója van: Temesiné Haag Beatrix, akinek a Budaörsi Infónak adott első interjúját olvashatják olvasóink. Az új vezető több változást is tervez a könyvtár nyitvatartásával, díjaival, működésével, funkciójával és fejlesztésével kapcsolatban. Aktív szerepvállalást ígér a város kulturális életében, és mindjárt egy újítással kezdte el a tevékenységét.

 

temesinehaagbeatrix

 

 

Elhunyt dr. Éless Béla színész, rendező, a Budaörsi Játékszín alapítója

Hétfőn hajnalban, hosszan tartó betegség után 80. életévében elhunyt dr. Éless Béla színész, rendező, többszörös színházalapító, az Éless-szín igazgatója, aki az utóbbi években Zuglóban tevékenykedett, és neki köszönhetően mondhatta a kerület, hogy saját, önálló színháza van. Korábban Tatabánya után, Budaörsön is színházat alapított: a Budaörsi Játékszínt, amelyet tíz éven át vezetett (1997 és 2008 között). Egyik leghíresebb, ikonikussá vált alakítása a Szomszédokban az összeférhetetlen Kerei Gusztáv adótanácsadó szerepe.

 

eless_bela_elhunyt_2020dec28

 

 

Orbán Viktor négy lépést jelentett ma be, ami sokak életére hatással lehet – Budaörs bevételeinek több mint 50 százalékát veszíti el Wittinghoff Tamás szerint

 Orbán Viktor mai Facebook videójában négy lépést jelentett be, ami nagyon sokakat érint.

 

orbanviktor

 

 

Nők Magyarországért Díjra jelölték a Budaörsi Infó vezető szerkesztőjét – A szavazók között is értékes díjakat sorsolnak ki

Bátor és példamutató mindennapi nőket díjaz a Nők Magyarországért Klub. A jelöltek között van Marcinka-Májer Emese, a Budaörsi Infó vezető szerkesztője is. Kérjük olvasóinkat, hogy szavazzanak a budaörsi jelöltre, a szavazók között is kisorsolnak nyereményeket.

 

marcinka_majer_emese_2020

 

 

Búcsúrecept – Hét év után Mák Éva elköszön az olvasóktól

Dr. Mák Éva hét éven át minden hónapban megosztotta a receptjeit, konyhai trükkjeit és fortélyait a Budaörsi Infó olvasóival. Ez a korszak most lezárul, új, nagymamai kihívásokkal néz szembe.

 

makeva2

 

 

Egy több tíz éves éves történet újabb fejezete – Több mint száz petíciót adtak át a Frankhegy közművesítéséért Budaörsön

2020. július 8-án a Frankhegyi Víziközmű Társulás elnöke Pusztayné dr. Jakab Róza és az ellenőrző bizottság elnöke Gidófalvi-Popgeorgijeva Márta több mint száz aláírt petíciót adott át dr. Bocsi István jegyzőnek a budaörsi Városházán. A még a rendszerváltás előtti/körüli időkben felparcellázott frankhegyi üdülőövezeti telkekre a tulajdonosok az évek folyamán építkezni kezdtek és ma már sokan állandóan ott is laknak. Viszont a terület nagy részén nincsenek közművek, se víz, se csatorna.

 

frankhegyvizikozmupeticio20200708 (1)

 

 

Pro és kontra – A lakótelepi Közösségi Háznál történő átszervezés konfliktushoz vezetett

A Jókai Mór Művelődési Ház intézményvezetője, Simon Erika, arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Lakótelepi Közösségi Házban a továbbiakban a Jókai Mór Művelődési Központ munkatársai (is) fognak dolgozni. A tájékoztatóját a Művélődési ház Facebook-oldalán is posztolta, miután a lakótelepi Közösségi Ház közösségi oldalán olyan poszt jelent meg, amiben annak munkatársai elbúcsúznak. Majd egy hosszabb sajtóközlemény is érkezett ezzel kapcsolatban szerkesztőségünkbe, amire a Közösségi Ház érintett munkatársa, Pintér Tarnai Krisztina is reagált.

 

lakotelepikozossegihaz2019

 

 

A közösségi újságírás a cél – A Budaörsi Infó kezdeményezése a TV 2040 műsorában

A Budaörsi Infó a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt társadalmi vállalásként indította el a Mindenki maradjon otthon! online videósorozatát. Szerkesztőségünk úgy döntött akkor, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradások mellett más módokon is elvisszük a budaörsiek otthonába a tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Most, hogy enyhülnek a szabályok folytattuk a sorozatunkat, csak kicsit másként. Ezzel kapcsolatban járt munkatársunk a TV 2040 stúdiójában. 

 

kozossegiujsagiras

 

 

Mit lehet tenni, ha semmit sem lehet tenni? – Most az Odvas-hegyet “bontják” Budaörsön

2015. március 18-án arról olvashattak hírportálunkon, hogy “Bontják a Kőhegyet” a Máriavölgy utcában. Majd ezt az építkezést szabálytalannak nyilvánították, és az építtetőnek 120 napot adtak arra, hogy visszaállítsa eredeti állapotára a hegyet, de sajnos azóta sem történt semmi pozitív változás. Az építkezés leállt, viszont ugyanúgy ott tátong az a nagy lyuk a hegy oldalán. Több hasonló építkezésről hallhattunk már Budaörsön, amikor az építtetők nem veszik figyelembe a természet kincseit, és önhatalmúlag megkárosítják azt. Egyik olvasónk ismét egy hasonló esetre hívta fel a figyelmet szerkesztőségünknek írt levelében.

 

odvashegy_epitekezes_3_budaors_2020jun

 

 

Budaörsön az Illyésben vasalódeszkáról osztották a bizonyítványokat

Tollner József az Illyés Gyula Gimnázium tanára, közösségi oldalára posztolta a 9 c. osztály nem mindennapi bizonyítványosztását. 

 

tolnerjozsefbizonyitvanyosztas4

 

 

TV 2040 lett az új budaörsi televízió neve – A név igen, de a szellemiség nem változik

A 2020. március 4-én tartott képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy a továbbiakban a Jókai Mór Művelődési Ház fogja a televíziós közszolgáltatást biztosítani Budaörsön. Ennek érdekében módosította a képviselő-testület a JMMH alapító okiratát, és egy teljesen új televízió jött létre. Az ügy előzménye az, hogy a Budaörs TV-t (BVTV) üzemeltető alapítvány és a budaörsi önkormányzat között vitatott körülmények között szűnt meg a nagyon sok éves együttműködés. Ez az ügy vádaskodásba és az önkormányzat részéről büntetőjogi feljelentésbe torkollott és így még nincs vége. A két álláspontról az ügyben ide kattintva olvashatnak.

 

 

2040tvbudaors2020 (1)

 

 

Mindenki maradjon otthon! – Wittinghoff Tamás: A veszélyhelyzeti adomány alszámlánkra eddig 4,5 millió forint érkezett

A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Online videó-sorozatunk keretén belül minden hétfőn  Wittinghoff Tamás polgármester aktuális tájékoztatását láthatják, hallhatják és cikkünkben olvashatják is.

 

wittinghofftamas2020

 

 

Mindenki maradjon otthon! – Kövessék figyelemmel a Budaörsi Infó Online videó-sorozatait

A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt erősen javasolt mindenki számára, aki csak teheti – az otthonmaradás. A Budaörsi Infó szerkesztősége úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradásaink mellett más módokon is elvisszük otthonaikba a híreket, tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.

 

infolakat

 

 

Megnyitotta kapuit A Budaörsi NŐ – EMLÉKEINK fotókiállítás

2020. március 9-én nyitotta meg kapuit A Budaörsi NŐ fotókiállítás a budaörsi Városháza aulájában. A tárlat hónap végéig megtekinthető.

 

2020_budaorsinowebre6

 

 

Budaörs, 2019-ben

 

A budaörsi gém

2018 májusában szabadon kószáló, elszabadult pávák miatt volt egy kis idegborzolódás Budaörsön, Kamaraerdőn. Akkor a lelkes pávamentő lakók szóltak szerkesztőségünknek, jelezték a problémát a budapesti állatkertnek, a budaörsi önkormányzatnak, a jegyzőnek és a közterület-felügyeletnek is. A héten is egy nagyobb testű madárral találkoztunk, ezúttal a Kisfaludy utcában, amiről kiderült, hogy a látszat ellenére nem gólya.

 

 

gem_budaorson_kisfaludy_u_2019jan20

 

 

Komoly következményei vannak a fertőzéses eseteknek az Index cikke szerint – A Budaörsi Egészségügyi Központ reagálása

Mint korábban megírtuk műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően. A Budaörsi Egészségügyi Központ január 3-án a honlapján megjelentetett közleményében elnézést kért és azt írták, hogy az intézmény mindent megtesz a betegek teljes felépüléséért. Az Index január 6-ai cikke szerint azonban sajnálatos módon az esetnek nagyon komoly, akár visszafordíthatatlan következményei is vannak/lehetnek egyes érintett betegeknél. A Budaörsi Egészségügyi Központ viszont a cikkel kapcsolatban pontosítást kért, mert megítélésük szerint az nem felel meg a valóságnak. Cikkünkben mindkét fél állításait olvashatják. 

 

budaorsi_egeszsegugyi_kozpont_jump_2019dec12

 

 

Sorozatban szúrja ki valaki az autók kerekét Kamaraerdőn – Mi lehet az elkövető indítéka?

Hetek óta egyre több olyan poszt kerül ki a közösségi oldalra, amiben arról panaszkodnak a lakók – több utcából -, hogy Kamaraerdőn az autójuk kerekét leengedték vagy kivágták, kiszúrták. Sokan tettek már ezzel kapcsolatban feljelentést a Budaörsi Rendőrkapitányságon, csak találgatni lehet, hogy mi az indítéka a sorozat-gumilukasztónak.

 

kerek_rongalas3

 

 

1 + 3,76 millió Ft nyomravezetői díj a polgármester édesapját bántalmazók kézre kerítéséért

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a 2019. október 24-én megtartott képviselő-testületi alakuló ülésen elmondta, hogy édesapját a választások előtti napokban bántalmazták. Ezért 1 millió forint nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki segít az elkövetőket megtalálni. Az esetről korábban a Budaörsi Infó is beszámolt.

 

kepviselotestulet_alakulo_ules20191024 (4)

 

 

Kit válasszunk? – Képviselő- és polgármesterjelöltek Budaörsön 2019

A helyi önkormányzati választásokra való tekintettel a Budaörsi Infó választási különszámmal jelentkezett.

 

valasztasikulonszam2019 (2)

 

 

Megszűnt a sípoló hang Kamaraerdőn, a monoton zaj problémája még megoldásra vár

Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy 2019. augusztus 26-án kamaraerdei lakosok egy csoportja a helyiek képviseletében felkereste Kuczera Lajost, a Catone Kft képviselőjét, hogy személyesen egyeztessenek vele azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne megszüntetni az évek óta hallható ipari zajokat Kamaraerdőn a cég környezetében. Az egyeztetés sikeres volt, az egyik probléma úgy tűnik megoldódott.

 

 

catone

 

 

Földig érő tökök Budaörsön

Budaörs már sok mindenről volt híres – például a barackjáról -, de arról, hogy földig érő tökök teremnek a földjén, arról még nem. Józsi bácsi kertje, viszont ontja ezeket a rekordgyanús méretű csodákat.

 

oriastok2019_augusztus (4)

 

 

Elhallgat ma éjféltől a Budaörs Rádió

Korábbi cikkünkben már olvashattak róla, hogy három pályázó indult a Budaörs Rádió frekvenciájáért. A rádiót jelenleg üzemeltető cég vezetője a Facebookon jelentette be, hogy elhallgat ma éjféltől a rádió.

 

budaors_radio_szunetel_0_2019apr10

 

Tartsanak velünk a következő években is!

Írjanak, keressenek minket (budaorsiinfo@starkiss.hu)!

Minden kreatív, értelmes és előrevivő ötletet, kezdeményezést szívesen támogatunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.