Telt házzal indult az első Mese Kávézó a Budaörsi Tanodában

(Budaörs, 2023. szeptember 26. – Budaörsi Infó) 2023. szeptember 24-én új programot indított a Budarösi Tanoda Mese Kávézó néven.

 

 

A Mese Kávézó első programján a gyerekeket Spanyolország érdekességeivel ismertették meg a szervezők. Volt „gyerek kakaó”, felnőtt kávé, rajzverseny, és mese korlátlan mennyiségben. A rossz idő ellenére telt házzal indult az első program.

 

 

mesekavezotanoda202309 (10)

 

mesekavezotanoda202309 (9)

 

mesekavezotanoda202309 (8)

 

Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy napjainkban a mese, a mesélés, a mese hallgatása, olvasása csodás élményt ad kicsiknek és nagyoknak, de még a felnőtteknek is.

„Ugyan, egyre kevesebben gyakorolják ezt a jó szokást, de azért néhányan még vagyunk.”

 

Miért is fontos a mese hallgatása, olvasása?

„A mese amellett, hogy segíti a gyermek személyiségfejlődését, azért is fontos, mert mélyíti a gyermek és szülő közötti kapcsolatot.

A mesélés fejleszti a gyermek szókincsét, formálja gondolatvilágát, világnézetét. A mese lehetőséget ad a gyereknek, hogy használja a képzeletét. A mesehallgatás során a gyerek megéli az izgalmakat, a problémákat, és a megoldáshoz vezető utat is végigjárja a mesehőssel együtt.

A mese nevel, hiszen rámutat, hogy a problémás helyzetekben is mindig van megoldás és milyen sokat segít, ha megőrizzük a türelmünket.

A mesék emellett rámutatnak a barátság fontosságára is, hiszen a mesehős általában egy hűséges társ, barát segítségével kerekedik felül az ellenfelén.”

 

 

mesekavezotanoda202309 (7)

 

Tóth Anna, a Mese Kávézó program egyik szervezője hozzátette, hogy a Kávézó nyitó eseményén Spanyolország volt a Tanoda vendége, illetve az oda érkező gyerekek vendégeskedtek Spanyolországban.

„Nagyszerű pedagógiai eszközökkel közelített Endrődi Ági, mesemondónk a célponthoz: körbejárva a földet (a földgömböt) utolsó állomásként mutatta Európát, majd Spanyolországot, és rögtön a legfontosabb, kicsiknek is jól értelmezhető tudnivalókat osztott meg velük.

 

 

mesekavezotanoda202309 (2)

 

mesekavezotanoda202309 (4)

 

Mint például a spanyol nemzeti lobogó színeit, a meg is kóstolható déligyümölcsöket, amelyek a rajzverseny pályamunkáin is visszaköszöntek.

Nagyszerű hangulatot teremtett az előadott dallal, amelyet a gyerekek is, az adott zenében jellegzetes hangszerekkel is kísérhettek. Mindez rendkívül fontos kiegészítője volt annak a koncepciónak, amelynek jegyében ezt a Mese Kávézót létrehoztuk: a mesehallgatás, különösen, hogy a szülők is ott voltak és az élmény így közös lett, az egyik legfontosabb és legjobb eszköz a gyerekek érzelmi világának, fantáziájának kiteljesedésében.”

 

 

mesekavezotanoda202309 (5)

 

A következő Mese Kávézó október 29-én lesz, ahol angolszász területről származó történetekkel ismerkedhetnek meg majd a gyerekek.

A kísérő programok, és a díszítés kapcsolódni fog a Mindenszentekhez is. 

Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt, a belépés és a programokon való részvétel ingyenes! 

 

 

mesekavezotanoda202309 (1)

 

Korábbi cikkünk a témával kapcsolatban:

https://www.budaorsiinfo.hu/blog/2023/09/15/uj-kezdemenyezes-budaorson-mese-kavezo-a-budaorsi-tanodaban/

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.