Adjunk láthatóságot a jelenlegi oktatási helyzetnek! – Fáklyás felvonulás az oktatásért Budaörsön

(Budaörs, 2022. október 27. – Budaörsi Infó) 2022. október 26-án fáklyás felvonulást szerveztek a budaörsi oktatási- és nevelési intézmények. A találkozási pont a Városházánál volt, a menet végállomása pedig a Templom tér. 

 

 

„Világítsuk be Budaörsöt és adjunk láthatóságot a jelenlegi oktatási helyzetnek” – ezzel a felhívással hirdették az eseményt a szervezők.

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (2)

 

faklyasfelvonulas20221026 (37)

 

faklyasfelvonulas20221026 (42)

 

faklyasfelvonulas20221026 (35)

 

 

Szerda este a budaörsi Városházától indulva rendőrségi felvezetéssel és tűzoltósági biztosítással haladt a tömeg a Templom térig, ahol Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára köszöntötte a demonstrálókat, majd pedig Simkó Edit, pedagógus buzdította az embereket.

Beszédének vége hangos kántálással zárult: Nincs hatalmad felettünk! – ismételte a tömeg.

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (12)

 

faklyasfelvonulas20221026 (11)

 

faklyasfelvonulas20221026 (9)

 

faklyasfelvonulas20221026 (8)

 

 

Szilágyi Kitty óvodapedagógus a következő beszéddel zárta a felvonulást:

Sziasztok! Szilágyi Kitty vagyok, ahogy az előbb is elhangzott: csak egy óvónéni egy budaörsi óvodából.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki most itt van szolidaritást vállalva az oktatás jelenlegi helyzetéért, és minden óvodai dolgozónak, aki a holnapi napon a polgári engedetlenség eszközével élve, vagy más módon ad hangot a közös cél elérésének érdekében.

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (7)

 

Köszönjük a családoknak, akik a problémákból fakadó nehézségek ellenére is megpróbálnak minket támogatni, akár úgy, hogy otthon tartják gyermeküket, akár pár kedves szóval. Mert itt mi mindnyájan akik itt állunk, szülők, nagyszülők, diákok, gyermekek, szimpatizánsok és minden oktatási és nevelési intézményben dolgozó most a jövőt tartjuk szem előtt, ezért követeljük az azonnali konkrét intézkedéseket, amelyek a hétköznapokban is érezhetővé válnak.

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (16)

 

Mi hiszünk abban, hogy a rengeteg bürokrácia és papírmunka helyett, amivel az oktatási nevelési intézményben dolgozókat sújtják, a gyerekekre fordított idő tud megnövekedni.

– Mi hiszünk abban, hogy újra a szülőkkel közösen dönthetünk majd arról, hogy egy gyermek iskolaérett-e már.

– Mi továbbra is hiszünk abban, hogy a sztrájk alapjog!

– Mi hiszünk az érdemi párbeszédben!

– Mi hiszünk abban, hogy a szakértőkkel alkotnak majd meg közösen egy korszerű nevelési és oktatási alaptervet.

– Mi hiszünk abban, hogy újra a gyermekek lesznek a fókuszban.

– Mi hiszünk abban, hogy az azonnali és minden oktatási és nevelési intézményben dolgozót érintő béremelés után, lesz aki az óvodákban, iskolákban és a szakszolgálatokban dolgozzon.

– Mi hiszünk abban, hogy többet nem kell választani a hivatás és a megélhetés között.

– Mi hiszünk benne, hogy ha az oly sokszor elmondott pontok megvalósulnak akkor érdemi változás fog bekövetkezni és ez a hit az ami hajt minket, hogy tovább küzdjünk.

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (5)

 

És én bízok abban, hogy Óvó néni maradhatok, a gyerekek Kitty nénije maradhatok. És bízok benne, hogy nem kényszerít rá a jelenlegi helyzet arra, hogy elhagyjam a hivatásomat, ahogy elvárják tőlem/tőlünk! Mi tisztességes pedagógusok, tisztességes emberek szeretnénk maradni.

Ezért állunk ki, mert hiszünk az alapjogainkban, hiszünk a hivatásunk fontosságában és vállaljuk az ezzel járó felelősséget. De úgy nem tudjuk vállalni a felelősséget, ha meg vagyunk fosztva a pályánk alapvető döntési jogaitól. De úgy nem tudjuk vállalni, ha a folyamatos megfélemlítés folytán remek kollégáink hagyják el a pályát.

Most bátornak kell lennünk és bátornak lenni nem azt jelenti, hogy nem félünk, hanem hogy félelmeink ellenére is itt vagyunk és folytatjuk.

Én mindig is tudtam, hogy remek óvodában dolgozhatok, de az utóbbi időszak egyre inkább döbbent rá arra, hogy milyen remek budaörsi közösséghez tartozhatok, akik mernek felelősséget vállalni a rájuk bízott gyermekek sorsáért és képesek együtt megmozdulni. Mi sem mutatja ezt jobban mint az, hogy ma ennyien itt vagyunk.

Ne adjuk hát fel, tartsunk össze!

Gyújtsuk meg közösen az oktatás lángját!

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (14)

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a helyszínen a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nem tudja, hogy meddig kell még kitartani.

“Egy olyan hatalom, amelyik nem hajlandó szóba állni a pedagógusokkal – azokkal, akik azt a generációt nevelik, akik majd a jövőt fogják alakítani – szerintem felháborító.

Alapvetően az, hogy egy ekkora kört érintő társadalmi réteget, sem a szakmai szervezeteiket sem a szakszervezeteiket nem hajlandóak meghallgatni, nem hajlandóak leülni velük tárgyalni, ez elfogadhatatlan. Ez minősít egy társadalmat. 

 

faklyasfelvonulas20221026 (6)

 

Amikor Varga Judit azt mondja, hogy Magyarország egy demokratikus jogállam, akkor valószínű egy rossz iskolába járhatott. Már csak azért is, mert létezik szerinte olyan demokrácia is, ami nem liberális, hanem konzervatív. Szegény nem tudja mi a különbség…

Nem tudom meddig kell még kitartunk,  de egyre több ember mondja azt, hogy elég volt, és hogyha elég sokan mondják, hogy elég volt, akkor lehet hogy elég lesz!

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (28)

 

Videók a demonstrációról:

 

 

Fáklyás felvonulàs

Közzétette: Budaörsi Infó – 2022. október 26., szerda

 

 

Templom tèren

Közzétette: Budaörsi Infó – 2022. október 26., szerda

 

 

A Templom tèren

Közzétette: Budaörsi Infó – 2022. október 26., szerda

 

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (27)

 

faklyasfelvonulas20221026 (24)

 

faklyasfelvonulas20221026 (23)

 

faklyasfelvonulas20221026 (22)

 

faklyasfelvonulas20221026 (20)

 

 

Október 27-én is sztrájkolnak a pedagógusok

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közösségi oldalán osztotta meg, hogy ma egész napos munkabeszüntetést tartanak. 

Az Illyés közleménye és követeléseik:

Alulírottak, a BUDAÖRSI ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM, TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA tanárai, 2022. október 27-én csatlakozunk a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett egész napos sztrájkhoz.

A korábbi tárgyalások nem vezettek eredményre, nem látjuk jelét érdemi változásnak az oktatás terén. Sőt, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáinkat elbocsátással fenyegették meg.

Az oktatás helyzetéért, és elsősorban tanítványaink, gyermekeink, az országunk jövőjéért érzett felelősségünk tudatában követeljük a Civil Közoktatási Platform munkacsoportja által megfogalmazott pontok teljesítését.

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!

2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!

3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!

4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!

5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!

6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!

7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!

8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!

9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban!

Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást! Egyben elutasítjuk a fenyegetéseket és a megfélemlítésünkre irányuló kísérleteket és szolidaritást vállalunk az ország összes sztrájkoló vagy a polgári engedetlenség eszközével élő kollégájával.

Mivel a 36/2022. (II. 11.) számú kormányrendelet a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így néhányan a polgári engedetlenség eszközét választották tiltakozásunk kifejezésére.

 

 

faklyasfelvonulas20221026 (1)

 

faklyasfelvonulas20221026 (25)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.