„A szőlősgazda háza” – Letették az új budaörsi református templom alapkövét

(Budaörs, 2019. szeptember 23. – Budaörsi Infó) 2019. szeptember 22-én került sor a Budaörsi Református Egyházközség új templomának és új gyülekezeti központjának alapkő letételére.

 

 

Az ünnepség 16 órakor kezdődött a Szabadság út 75-nél az Evangélikus Templomban. Az istentiszteletet Bogárdi Szabó István püspök tartotta. Az áldást pedig Nyilas Zoltán esperes mondta el.

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (8)

 

Ezt követően átmentek a Szabadság út 71-be elhelyezni az alapkövet.

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (12)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (9)

 

Az alapkövet Püski Ilona református lelkész, Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Bogárdi Szabó István püspök és Nyilas Zoltán esperes helyezték el.

Beszédet mondott Petőné Püski Ilona, Soltész Miklós, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Szabó István és Nyilas Zoltán is.

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (25)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (15)

 

Soltész Miklós beszédében hangsúlyozta, hogy vannak olyan ügyek, amelyekben nem számít, hogy ki melyik oldalon áll, össze kell fogni, és együttes erővel fellépni a nemes cél érdekében. Példaként hozta fel, hogy egy zuhanó repülőben nincs ateista, hisz előbb utóbb mindenki megtér.

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (19)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (11)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (22)

 

Wittinghoff Tamás beszédét azzal kezdte, hogy minden utazás az első lépéssel kezdődik.

“Így van ez minden építkezésnél, csak ott egyetlen kővel kezdődik minden. Illetve, ha pontos akarok lenni, akkor bizony sok minden megelőzi még ezt az első fontos aktust is. 

A szükség megjelenése, a lehetséges megoldási módozatok latolgatása, a gondos mérlegelés, a döntés meghozatala, a tervezés, a vízió, amikor már szinte magunk előtt látjuk azt, amit létre akarunk hozni.

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (20)

 

Az igény, amely a templomépítés elhatározásához vezetett, azt mutatja, hogy a református egyház Budaörsön nem csak szilárdan jelen van, de folyamatosan bővül is. Az egyház népszerűségének jele, hogy fokozatosan kinőtték azt az épületet, ahol jelenleg működnek.”

Hozzátette, hogy Budaörs nagyon sokáig színtiszta katolikus település volt, és pontos feljegyzések vannak arról, hogy az első református család, 1917-ben telepedett meg városunkban.

A nyolcgyermekes Nagy Pál indította el azt a folyamatot, amely a mai napig elvezetett. 1932-ben kezdődött meg Budaörsön a református gyülekezet tényleges megszervezése Székely Sándor lelkipásztor vezetésével.

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (17)

 

“Mennyire jellemző a budaörsiekre, hogy már akkor is minden problémára találtak megoldást. Az akkori MÁV állomás főnöke – aki egyébként maga is református vallású volt – megengedte, hogy az istentiszteleteket vasárnaponként az állomás I. osztályú várótermében tartsák. 

Végül hivatalosan 1941-ben alakult meg Budaörsön a gyülekezet, gondnokul az első budaörsi reformátust, Nagy Pált választották.

A jelenlegi épületet 1948 szeptemberében vették birtokukba, éppen 71 évvel ezelőtt.”

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (13)

 

Wittinghoff Tamás sok sikert kívánt az építkezéshez és kijelentette, hogy bár választási kampányban nem illik ígérgetni, de abban biztos, hogy az önkormányzat mindent megtesz.

 

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (21)

 

A templom építésének tiszteletére a Budaörsi Református Egyház kiadott egy kiadványt is, amelyben részletesen leírják, hogy milyennek álmodták meg a templomot.

Az egyház küldetése: Jézus Krisztus mondja: “…az én Atyám a szőlőgazda. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők…” (János Evangéliuma 15:1,5)

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (6)

 

A gyülekezet megalakulása óta templomépítésre törekedett. Az első tervek  1950-ben, Virág Béla lelkészsége alatt születtek meg. Később 1957-ben Dr. Tar Kálmán hivatali ideje alatt a gyülekezet merészen a Templom térre álmodta meg az épületet.

A templom homlokzatán végig futó szőlőinda motívuma a Szőlősgazda munkáját dicséri. Az épület nagy üvegfelületeivel nyit minden betérni vágyó felé. Az utcára nyíló előtere, akár még az onnan kiszökkenő tea vagy kávéillat is, eszköze a befogadásnak, a közösségi életnek.

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (2)

 

“A szőlősgazda háza

A templom, az épület belső részén, várja mind az Istent megismerni vágyókat, mind a mennyei Gazda által már megújított értékeket. Csendjével helye az Istennel, egymással történő megbékélésnek, Jézus Krisztus általi életváltozásoknak. Az önálló helyiségként is használható, de a templommal összenyitható terem is jelzi reménységünket, hogy Istennek “sok népe van ebben a városban”. Mi még nem látjuk őket, talán még ők sem eszméltek rá, de helyet biztosítunk számukra is. 

A templomtérhez, üvegfallal elválasztva, az emeleten kapcsolódik a “baba-mama szoba”. Így a kicsi gyermeket nevelő szülők is részesei lehetnek az istentiszteletnek. Hétközben is együtt lehetnek itt az édesanyák és kicsinyeik, a baba-mama kör összejövetelein. Ezzel is engedelmeskedve Jézus tanításának: “Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket…”

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (4)

 

Ugyanezért került a felső szintre olyan többfunkciós gyülekezeti helyiség, ahol a vasárnapi istentiszteletekkel egy időben az óvodás és iskolás gyermekek – saját korosztályukban – ismerkedhetnek a Bibliával, a benne magát kijelentő Istennel. 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (1)

 

Ezek a helyiségek, együtt az alagsorban lévő konyhával, ottani nagyobb közösségi térrel, lehetővé teszik, hogy minden korosztály-csecsemőtől a nyugdíjasig- családias formában lehessen együtt Isten nagy családjában.

Az épület méltó körülményeket biztosít a különböző élethelyzetben lévők (egyedül élők, (házas) párok, gyermekek,…) számára szervezett együttléteknek is. 

Az előtérből nyíló iroda intimitásában fogadja a lelkipásztor a kapcsolati nehézséggel, lelki teherrel betérőket…”

 

 

alapkoletetel_reformatustemplom19_08_22 (9)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (2)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (3)

 

reformatustemplom_alapkoletetel19_08_22 (5)

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.