Albániában jártak a Budaörsi Tanoda és a Romano Glaszo együttes tagjai

(Budaörs, 2022. július 25. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Tanoda és a Romano Glaszo együttes tagjai július 11-től 17-ig Albániában, Tiranában részt vettek a So keres Europa!? – Mit csinálsz Európa?! programon.

 

 

A So keres Europa!? programot a Phiren Amenca Egyesület szervezte. A közel egy hetes programsorozatra a világ bármely országából lehetett jelentkezni. Olyan cigány és nem cigány fiatalokat vártak, akik szeretnének tenni a rasszizmus és a megkülönböztetés ellen. Ezzel kapcsolatban tartottak a jelenlévőknek előadásokat, szerveztek programokat.

 

17 országból, több mint 150 fő, a Budaörsi Tanodából és a Romano Glaszo együttestől pedig 11-en jutottak ki Tiranába.

 

 

romano_tirana9

 

Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy legutóbb három évvel ezelőtt tartottak ilyen programot Novi Sad-on, a Budaörsi Tanoda diákjai és a Romano Glaszo együttes már akkor is ott voltak.

„A cél, hogy felhívják egész Európa figyelmét arra, hogy milyen katasztrofális körülmények között élnek a cigányok. Milyen előítéletek vannak velük szemben. A munkanélküliségre, a diszkriminációra.

Ebben a programban azon kívül, hogy felhívják a társadalom, a lakosság figyelmét a cigányság helyzetére, arról is szól, hogy a különböző országokból érkező cigány és nem cigány fiatalok tanulhatnak egymástól, megismerhetik egymás kultúráját, szokásait, elfogadóbbá válhatnak egymással szemben is.”

 

 

romano_tirana

 

 Mi történt az egy hét alatt, amíg Tiranában voltak a Tanoda és a Romano Glaszo együttes diákjai?

Hét csoportot hoztak létre a jelenlévő diákokból, és ezeken a csoportokon keresztül ismertették meg a fiatalokat a problémákkal és a megoldási lehetőségekkel.

Volt dráma, graffiti, népzene, néptánc, sztereotípiák és mémek, valamint  politikai helyzettel foglalkozó csoport is.

Nekünk a népzenei és néptánc csoportban volt jelentős szerepünk. De minden csoport munkájában részt vettünk.

Ha csak egy példát mondhatok, a technika fejlődésével egyre többen használják az internetet és sajnos sok esetben nem túl jól. A cigányokat már nem csak személyesen, de a világhálón is rendszeresen érik atrocitások. Mémekkel, bántó bejegyzésekkel kell a gyerekeknek nap mint nap szembenézniük.

Eddig ez a probléma nem volt ilyen nagy mértékű, viszont most már muszáj fellépni ellene a gyerekek egészséges fejlődése érdekében. Nagyon sok jó tanácsot kaptunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk az effajta támadásokat is kivédeni.”

 

 

romano_tirana7

 

A szakmai út alatt volt lehetősége a budaörsi csapatnak találkozni albániai és tiranai képviselőkkel is.

„Azt tapasztaltuk, hogy sehol sem javul a helyzet. Még a nyugat-európai országokban sem lehet azt mondani, hogy pozitív dolgokat mondtak a cigányok megítélésről.

Viszont a politikusok hozzáállása Nyugat-Európában merőben más, mert ott ha valaki a kisebbségek ellen tesz, azt a társadalom nagyon hamar és gyorsan kilöki magából.”

 

 

romano_tirana_5

 

Természetesen a külföldön töltött napok nem csak oktatással teltek, a budaörsi fiataloknak volt lehetőségük fellépni is. Bővítették repertoárjukat külföldi népdalokkal is, amit hamarosan a budaörsiek is megismerhetnek.

 

Mik a következő tervek?

„Már a jövő évi So keres Európa?! programra készülünk, amely Magyarországon, Veszprémben lesz, tehát egyfajta házigazda szerepet fogunk betölteni. Így különösen fontos, hogy jól megtervezzük a Romano Glaszo és a Budaörsi Tanoda részvételét, programját, munkatervét a 2023-as programra.

Azonban más tervek is szerepelnek az elképzeléseink között, többek között szeretnénk nemzetközi szintre kiterjeszteni az Utazó zene- és táncpedagógus programunkat, amely egyelőre csak Budaörsön és a Magyarország néhány településén működik, de vannak külföldi (spanyol, német, olasz, belga stb…) megkeresések a program akreditálásával, ottani bevezetésével kapcsolatban.”

 

 

romano_tirana6

 

Az ide évben hová utaznak még a Tanoda és az együttes diákjai?

„2022-ben még 4 külföldi utunk lesz. Augusztusban közepén Pozsonyban egy nemzetközi ifjúsági csereprogramban veszünk részt, majd augusztus második felében Monacoban és Rómában tart előadásokat a Romano Glaszo együttes.

Szeptember 11–23-ig Németországban, Erfurtban, az ACHAVA fesztiválon vesz részt a zenekar.

 

Természetesen lesznek hazai, magyarországi előadások, koncertek is Budapesten és vidéken egyaránt:

– augusztus 02., 12.00 órától, Országos Roma Önkormányzat  – Budapest

– augusztus 03., 17.00 óra, Komló

– augusztus 04., Káptalanfüred, kispesti gyermektábor

– augusztus 05., 17.00 órakor, Budapest – Skót Misszió

– augusztus 06., 14.00 óra, Mezőkövesd

augusztus 09., Pocsaj

– augusztus 11., Felsődobsza, napközis gyermektábor

– augusztus 10 – 12., Szlovákia-Pozsony, nemzetközi ifjúsági csereprogram

– augusztus 13., 15.00 óra, Zalakomár

– augusztus 13., 20.00 óra, Sokorópátka

– augusztus 16., 14.00 óra, Hencida

– augusztus 20., 20.00 óra, Kiskunmajsa

– augusztus 21., 14.00 óra, Hódmezővásárhely

– augusztus 22-23., Monaco, street music fest

– augusztus  24-25., Olaszország-Róma, nemzetközi zenei fesztivál

– augusztus 27., 12.00 óra, Sülysáp

– augusztus 27., 15.00 óra, Kömlő

– augusztus 28., Balatonszemes, nyári gyermektábor”

 

 

További sikeres munkát kívánunk!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.