Felújítják a Napsugár utcai játszóteret Budaörsön – Szülők petíciót indítottak a zöldfelületért

(Budaörs, 2024. április 22. – Budaörsi Infó) Az önkormányzat tervezi a Napsugár sétány, és a Puskás Tivadar út találkozásánál lévő játszótér felújítását. A koncepcióterv elkészült. Szülők egy csoportja petíciót indított, amire az önkormányzat is reagált. 2024. április 29-én 16:00-tól lakossági fórumot tartanak.

 

 

A Budaörsiek közösségi csoportban diskurzus indult a témával kapcsolatban.

A játszóteret rendszeresen használó gyerekek szülei arra kérték a budaörsieket, hogy csatlakozzanak a petíciójukhoz, amiben kérik az önkormányzattól, hogy a felújításra váró játszótéren a mesterséges gumiburkolat helyett a szabványoknak ugyanúgy megfelelő természetes anyagokat használjanak a kivitelezők, és maradjon meg a szabad gyep mérete szaladgálásra.

 


A játszótér felújítási tervében szerepel a játszótér korszerűsítése, több modern játszóeszköz kihelyezése az informatív csoportos szabadtéri játékélmény elérése érdekében.

A régi fajátékok, amelyek már gazdaságosan nem javíthatóak lecserélésre kerülnek.

A zöldterület fejlesztése térhatárolási céllal is telepített cserjék és sövények, valamint a célszerűen elhelyezett a játszó és pihenő terekre árnyat adok fák megtartásával.

Korszerű, minimális fenntartási igényű parki berendezések és utcabútorok kihelyezése több meglévő megtartásával a kényelmes időtöltés biztosítására.


 

 

jatszoterek (3)

Napsugár utcai játszótér

 

 

Solti Réka és Beöthy-Husz Katalin, az összefogás képviselői a Budaörsi Infónak elmondták, hogy a játszótér időszerű felújításának örülnek, az okokat értik és nem vitatják.

„Amit viszont vitatunk, és nem értünk, hogy a lakásban lakó gyerekek természet-kapcsolatába miért kellene ilyen durva módon beavatkozni. Napjaikat termekben töltik, az udvarokon is már mesterséges burkolat van. Ha hazaérnek nincs kertjük, ahova kimehetnének lazítani.

Ha játszótereket is gumival burkolják be, akkor semmi kapcsolatuk nem marad hétköznapi szinten a természettel. És ezt egy-egy hétvégi program nem helyettesíti.

Először meglepődtünk, hogy még nem is hallottunk a felújításról, de a híradóban már benne is volt.

Ekkor még meghallgatásról egyáltalán nem volt szó. Ezután többen megkerestük az Önkormányzatot, közmeghallgatást, és a terveket kértük. Szerencsére nyitottak voltak, és a segítségünket kérték. Természetesen örömmel fogadtuk a kérést, és elkészítettük a kérdőívet.

De sajnos, a Patkó utcai játszótér felújításánál nagyot csalódtunk. Nem igazán tudjuk mit történhetett ott. Ott is volt meghallgatás, három tervet is véleményezhettünk. Akkor is összegyűjtöttük a véleményeket, átbeszéltük a tervezőkkel, átadtuk írásban is. Sok munkánk volt abban is, hogy segítsük az Önkormányzatot, nagyon pozitívak voltunk.

Sajnos legnagyobb meglepetésünkre egy teljesen más tervet vittek véghez.

 

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (10)

 

lakotelepijatszoter_lakossagiforum_19_06_17 (6)

 

Ez alapján a legrosszabb történt, azaz szinte az egészet beborították gumival, futkározós hely nem maradt. Pedig a legfőbb kérésünk akkor, ott is az volt, hogy tartsák meg a zöld felületet, törekedjenek a környezetvédelemre.

A képek önmagukért beszélnek! Szép és színes, mert műanyag. Na de, hol a fű? Hol a természet?

 

 

patkoutca_jatzoter20221019 (13)

Patkó utcai játszótér napjainkban

 

 

jatszoterek (1)

Patkó utcai játszótér régen

 

 

Mindenesetre bizakodóak vagyunk, hiszen azóta sok apró kérésünket meghallgatták már.

Kaptunk világítást, fákat, árnyékolást, padot. Sok apróság, de ezek mind szuperül beváltak!

Most is, látva az érdeklődést, segítségünket kérték. Kérdőívünk célja, hogy építő jellegű véleményt adhassunk, illetve a petíció láthatóvá teszi, hogy valójában milyen sok ember számára fontos, hogy Budaörs továbbra is élhető és zöld maradjon.”

 

A szülői álláspont érthető, de a tervezőknek mérlegelni kell az EU által is előírt szigorú szabályokat is. Erről mi az Önök véleménye?

„Bár nem végzettségünk a játszótértervezés, de az EU szabványoknak és törvényi szabályozásoknak bárki utána nézhet, mi is megtettük, illetve konzultáltunk több szakértővel is.

Az EU által előírt MSZ EN 1176-1:2017 szabvány egyértelműen tartalmazza, hogy nem kötelező a gumifelület. A terveken szereplő játékok alá enged más, természetes anyagot rakni.

Nyugodtan tehető alá folyami homok például, ami most is van ezen a játszón, és tökéletesen működik. Nyilvánvalóan ez most is szabályos, és biztonságos.

Tehát az az álláspont, miszerint csak a gumi lenne a biztonságos vagy csak ez lenne az előírásnak megfelelő, az pusztán csak egy elterjedt tévhit.

Szerencsére eddigi egyeztetéseink alapján úgy tűnik, hogy az Önkormányzat is belátja, hogy nem kérünk a szabványoktól, törvényi előírásoktól eltérőt.”

 

 

Ha az Önkormányzat pozitívan reagált és együttműködést ajánlott fel, akkor miért van szükség a petícióra és a kérdőívre?

„Szeretnénk alaposak lenni, és biztosra menni.

A petíció az ő számukra is jelzi, hogy milyen sokunknak szívügye ez, hogy nem ‚csak néhány unatkozó anyuka’ áll a dolog mögött. Hogy igenis fontos foglalkozni a kérdéssel, hiszen a közt foglalkoztatja.

A kérdőív pedig segít még pontosabban felmérni, hogy mik az igények. Így releváns információkkal segíthetjük az Önkormányzat munkáját.”

 

Mi az, amit el szeretnének érni?

„A legfőbb célunk az, hogy ne burkolják be a játszóterünket, hogy megmaradjon a játszótér hatalmas szabad játékra alkalmas természetes gyepe! Sokunk álma egy mostanihoz hasonló ökojátszótér.

A szép színes gumival leburkolt játszótereknek valóban nagy a vonzereje, rendkívül intenzív élményt adnak.

Sokan a település kertesházas részeiből is szívesen járnak a Patkó utcai felújított játszótérre ezért az élményért. Nem sajnáljuk tőlük, ez egy különleges program számukra is, ám végül csak hazamennek a zöldövezetbe.

De míg ők választhatnak, hogy a rekortánnal burkolt bölcsődei/óvodai/iskolai udvaron töltött idő után a kertbe mennek vagy játszira extra programként, addig a lakótelepi gyerekek számára a Napsugár sétányi és az ehhez hasonló játszóterek hivatottak a biztonságos kertet, zöldövezeti játékot pótolni/megadni.

Mivel mára már minden bölcsi/ovi/suli rendelkezik kisebb-nagyobb gumi/rekortán felülettel, rengeteg negatív tapasztalat gyűlt össze.

És az elmúlt időszakban már a Patkó utcai játszótérről is. A gumi forró, büdös és porzik nyáron. Ezt a gyerekek belélegzik. Ezeken sokkal több horzsolásos sérülés, vérző seb, kiszakadt nadrág szétgyalult kiscipő, mint a természetes talajtakaróval borított játszikon.

És igen, ott homokot esznek a gyerekek (amúgy bárhol, ahol homokozó van), meg esetleg megcsípi a hangya vagy a méhecske… de ebből tanul a gyerek és az immunrendszere is. De mit tanul a belélegzett gumiból? …

A környezetre és egészségre való hatásáról is egyre több kutatás lát napvilágot, melyek egyértelműen kimutatják ezen anyagok (rekortán, öntött gumi) negatív hatását. Ha valaki ezeknek nem is hisz, azzal azért bizonyára egyetért mindenki, hogy ha lehet természetes anyag és mesterséges között választani, akkor egyértelműen a természetesebbet kell választanunk a gyerekeink és a környezetünk érdekében. 

Szerintünk nincs az a kényelem, nincs az az indok, ami a gyerekeinket a természetes környezettől jogosan megfoszthatja. Mert az ő érdekük a természetes mozgásfejlődés, az immunrendszerük és az idegrendszerük fejlődése a természetes impulzusok által.

Úgy véljük tehát, elsősorban a helyi gyerekek érdekeiket szükséges szem előtt tartani a felújítás során. Valamint a többi, szomszédos lakóét. Előre számolva azzal, ha jelentős mértékben megnövelik a játszótér kapacitását, az várhatóan az egyébként is túlterhelt parkolók telítettségére is hatással lesz. Ezzel bosszúságot okozva a hétköznap délután haza érkezők számára.

Tartsák meg a játszótér hatalmas gyepes felületét és ne terheljék túl a játszóteret csak azért, mert van hely! Ennek a játszótérnek a HELY megléte, a hatalmas, akár mezítlábas szaladgálásra alkalmas (kutyapiszoktól, cigicsikktől, üvegszilánktól stb. mentes) természetes gyep, a hatalmas homokozó a varázsa. Itt beindulhat a gyermeki fantázia, megszülethetnek a jövő focistái, folytatódhat a mezítlábazás, a családi tollasozás, frizbizés, és a sok szülinapi zsúr”

 

 

Mi a következő lépés?

Április 29-én 16:00-18:00 között lesz a fórum, arra készülünk minél többen menni.

Bátorítunk mindenkit, hogy csatlakozzon akár a családjával! Mindenki véleménye fontos.

Aki pedig nem tud részt venni, de közel áll hozzá a zöldfelületek védelme, a természetbarát életszemlélet az írja alá a már említett petíciónkat: https://www.peticiok.com/a_budaorsi_napsugar_jatszoter_termeszeti_kornyezeti_vedelme.

Az is fontos, hogy a közösség  véleményét szeretnénk közvetíteni, ezért szeretnénk felmérni, hogy mit gondolnak a szülők, lakók. Ezért akit közelebbről is érint a téma, töltse ki kérdőívet: https://forms.gle/pzc2tNBCbUpqdEa49.

 

 

napsugarjatszoter

 

 

A budaörsi önkormányzat reagálása

 

Az Városháza részéről Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy tud a szülők által indított petícióról, mi több, még alá is írta, mert egyetért azzal, hogy minél több zöld terület maradjon meg Budaörsön.

„A Patkó utcai játszótér felújításánál is volt előzetes egyeztetés a budaörsiekkel. Az egy kísérleti projekt volt.

Most sokkal mélyebb, és szélesebb körű konzultációt fogunk folytatni azokkal a szülőkkel, akik majd használni fogják ezt a játszóteret.

Az igényekről már kaptunk egy összeszedett listát, aminek minden pontjával egyet tudok érteni.

Minden kérést figyelembe fogunk venni, és a legjobb tudásunk szerint beépítjük a felújításokba.

A játszótér tervezésekor elsődleges szempontként szerepelt a gyerekek biztonsága, ezért terveztünk gumi burkolatot a játszótérre. Viszont más alternatív megoldások is szóba jöhetnek.

A szülők kérték, hogy a gumiburkolat helyett inkább homok legyen, aminek nincs semmi akadálya.

Továbbá azt is szeretnék, hogy kevesebb játék legyen, és nagyobb zöld felület. Ezek a kérések is teljesíthetők.

Jobban szeretnék, ha a játékok nem műanyagból, hanem organikus anyagból lennének. Ennek sincs semmi akadálya.

Úgy gondolom, hogy a célunk azonos, hogy a legmegfelelőbb helyszínt hozzuk létre a gyerekeknek, és ebben megvan az együttműködés az Önkormányzat részéről.

Nagyon köszönjük a szülőknek, hogy ilyen sok energiát fektettek ebbe a projektbe, hogy segítsék a munkánkat. Bízunk benne, hogy elégedettek lesznek a végeredménnyel. Mi mindent meg fogunk tenni ennek érdekében.

Sok szeretettel várunk mindenkit a Napsugár sétány játszótér felújításával kapcsolatos lakossági tájékoztatón április 29-én, 16 órakor a Polgármesteri hivatal 230-as termében.

Mondják el Önök is a véleményüket!”

 

 

rost_kave_megnyito20240411 (14)

 

Aki szeretne személyesen is részt venni a lakossági fórumon az 2024. április 29-én 16 órakor a budaörsi Városháza 230-as termében megteheti.

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Átadták a felújított Patkó utcai játszóteret Budaörsön

Lezárják a Patkó utcai játszóteret rekonstrukció miatt

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.