Pókhálósmolyok lepték el a budaörsi Kő-hegy egy részét

(Budaörs, 2024. május 15. – Budaörsi Infó) Budaörs egyik legnagyobb közösségi csoportjában egy érdekes bejegyzésre lettünk figyelmesek, amely szerint a budaörsi Kő-hegyet pókhálósmolyok lepték el. A bejegyzés alatt volt aki már apokalipszisre készült, de meg kell nyugatatnunk minden kedves olvasónkat, hogy a helyzet ennyire még nem vészes. 

 

 

2024. május 14-én egy lakossági jelzés érkezett a Kő-hegyről, ahol több fát pókhálósmolyok leptek el. Az ügy kapcsán Monostori-Kalovits Márk, a kőhegyi körzet önkormányzati képviselője (2. vk)  jelezte, hogy egyeztet a Hivatal illetékeseivel az ügyben.

Az Önkormányzat tájékoztatása szerint Budaörsön elszórtan, például a Kőhegyen, és Kamaraerdőn a magasabban fekvő területeken megjelentek idén tavasszal a pókhálósmoly fajok, amelyek különböző növényeken károsítanak.

„A hernyók az általuk készített szövedék védelmében rágják a leveleket, esetenként teljes tarrágást okozva. A kártevők emberre, állatra nem jelentenek veszélyt. A lombjuktól megfosztott, ezüstös szövedékkel bevont fák által nyújtott ijesztő látvány ellenére nincs ok aggodalomra, mert egyrészt táplálkozásukkal gazdasági kárt nemigen okoznak (legfeljebb esztétikait!), másrészt a hernyók lepkévé alakulásával június elején a károsítás megszűnik.

Egynemzedékes fajról van szó, ezért ebben az évben már nem kell számítani újabb károsításra. A megrágott tápnövény heteken belül jó eséllyel újra kihajt.

A védekezés környezetkímélő módja a kis hernyók megjelenésétől kezdve a hernyófészkek eltávolítása és megsemmisítése. Rovarölő szer kijuttatással is van lehetőség az irtásukra, de ez is csak kora tavasszal, a petéből kikelő fiatal lárvák ellen hatásos. A permetezés költséges és terheli a környezetet, viszont nem jár különösebb előnnyel.

Összességében nem érdemes permetezni a pókhálósmoly ellen.”

 

 

kalovitsmark

 

 

Monostori-Kalovits Márk a Budaörsi Infónak elmondta még, hogy 2017-ben egyébként hasonló eset történt Kamaraerdőn, de anyagi és természetbeni kár ott sem keletkezett a hernyók lepkévé alakulásuk után.

„Az eset persze esztétikailag nem túl szép, de az érintett növényzetben nem keletkezik kár, akár az idei évben később, de a következő évben biztosan újra leveleket növesztenek az érintett fák.”

 

Válaszában megosztott, egy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által jegyzett korábbi összefoglaló írást is, mely megerősíti, hogy sem kárt nem okoznak, sem pedig nem veszélyesek a selyemhernyók.
A cikket ide kattintva tudják elolvasni.

 

sejemhernyo
(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.