Felháborodott lakók a Kossuth Lajos utcában

(Budaörs, 2016. március 11. – Budaörsi Infó) Budaörsi lakosok keresték fel szerkesztőségünket, hogy a segítségünket kérjék egy ügyben, ami már több éve megzavarja a nyugalmukat. A Kossuth Lajos utcában van egy ház, ahol kis területen, építési törmelék között sok kutyát tart a lakó. Az állatok állandó ugatásától a lakók nem tudnak pihenni, elkeseredésükben már a Kormányhivatalhoz is fordultak.

 

 

2016. február 24-én az egyik Kossuth utcai lakos, Kollár Győzőné felkérte Budaörs Város jegyzőjét, hogy vizsgálja meg a kialakult helyzetet, és segítsen a lakóknak megoldani ezt a több éve fennálló problémát.

 

kossuth_lajos_utca_allatkinzas4

Kollár Győzőné

 

Helyszíni bejárást 2016. február 25-én tartottak, ahol jelen volt több lakos az utcából, az önkormányzat részéről Torma Erzsébet, igazgatási osztályvezető és Bencsik Gábor, a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Műszaki Ügyosztály, Városépítési Irodájának ügyintézője, valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Szolgálat szakembere.

Majd megérkezett a ház tulajdonosa, aki körülbelül 9 kutyát tart a kertjében. Azért körülbelül, mert a házba nem engedte be a hivatal képviselőit, hogy összeszámolhassák az ebeket. Elmondása szerint egy kutya volt a házban, viszont több kutya ugatását lehetett hallani, és kiskutyák vinnyogását is. Később beismerte hogy a lakásban is vannak kutyák és négy kölyökkutya is.

 

kossuth_lajos_utca_allatkinzas2

 

Bartha Károlyné a Kossuth Lajos utcában lakik, és elmondása szerint immár 10 éve okoz problémát neki és a többi környéken élő családnak a “mudi szaporító férfi”.

Bartha Károlyné levélben fordult a Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Osztály vezetőjéhez.

“Budaörsön a Kossuth Lajos utcában lakó Sz. I. tulajdonában lévő ingatlanon elképesztő állapotok uralkodnak, amit számtalan esetben a szomszédban lakók jelentettek a Budaörsi Hatósági osztály felé, de az osztályon sajnos minden esetben szemet hunytak a probléma felett, változás nem történt.

Eljárásuk a következő: a szemlézést követően megállapítják a tényeket, majd szóban figyelmeztetik a tulajdonost, ezzel persze minden marad a régiben.

Tényállás: a fent említett tulajdonos telkén veszélyes hulladékként nagy mennyiségű műanyag granulátum található, ami nyáron elviselhetetlen bűzt áraszt annál is inkább, mivel több mint tíz éve gurul ki az omladozó sufniból, valamint egy óriási patkányfészek, az udvar tele van mindenféle kővel, lomokkal, gumikerékkel, nem lehet áttekinteni és megmozdulni ott.

Azonban az egyik legfőbb problémánk az, hogy az illetőnek 8 darab mudi kutyája van, pásztorkutyák, és mint ilyenek, óriási mozgásigénnyel rendelkeznek, vagyis csak rendelkeznének, ha nem kötné meg őket egy méteres madzaggal étel és ital nélkül.

Az utolsó szemlén, ami 2015. szeptember 16-án történt, több lakó kérése az volt, hogy az oltási lapokat mutassa be a tulajdonos, amit nem tette meg, majd mivel többen kérdeztük, hogy mennyi vizet fogyaszt, használ a kutyák ellátására, bemutatta a számláját és évi másfél köbméter volt rajta, ami még kézmosásra sem elegendő, nem hogy ennyi kutya ellátására.

Szemétszállítási díjat sem fizet, tehát nem lehet tudni, hogy az ürülékkel mit csinál, ami nem kis mennyiség a kutyák számából ítélve.

Továbbá reggel fél hatkor kezdődik a kutyaugatás és megállás nélkül késő estig csak ezt hallgatja az egész utca, akik közül többet megfenyegetett Sz. úr, mivel szólni mert neki.

Mindenkivel haragban van a környékben, közvetlen mellette van az óvoda, a kutyák a gyerekeket is félelemben tartják.

Sajnos több mint tíz éve nem tudunk megoldást találni a problémára.”

 

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Szolgálat szakembere felolvasta a helyszínen készített jegyzőkönyvet, amelyben leírta, hogy 9 kutyát látott az udvaron, akik szabadon voltak.

“Az udvar tele van hulladékokkal. Az udvaron lévő tárgyak balesetveszélyesek, sérülést okozhatnak az állatoknak. A tartó az állatok oltási könyvét nem tudta bemutatni, a tartási körülmények miatt felmerül az állatkínzás gyanúja, kérem a jegyzőt, hogy gondoskodjon az állatok elszállításáról és biztonságos helyre való elszállításáról. Az állatok addig nem szállíthatóak vissza, amíg nem rendezi a körülményeket.”

 

kossuth_lajos_utca_allatkinzas3

 

Kollár Győzőné a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ő a fent említett férfi szomszédja és több mint 10 éve hiába kérik az önkormányzatot, hogy segítsenek megoldani ezt a problémát, nem történik semmi.

“Volt már olyan is, hogy kijöttek, utána ez a férfi elvitte a kutyákat és néhány hétre rá újra visszahozta őket, és minden kezdődött elölről. A kutyák egész nap ugatnak és a háza pont a Kincskereső óvoda mellett van, így a gyerekek sem mernek a járdán közlekedni.”

 

Bartha Károlyné a Budaörsi Infónak elmondta, hogy éjjel-nappal ugatás hallatszik át hozzájuk is.

“Egyszerűen elviselhetetlen, amit ezek a kutyák végeznek. Az udvar tele vannak szeméttel, már több éve megoldatlan ez a probléma. Az önkormányzatnál jeleztük, hogy nem tudunk aludni és a bűz elviselhetetlen.

Ez a férfi másfél köbméter vizet használ összesen egy évben, megmutatta nekünk a számláját. Ez a mennyiség még kézmosásra se elég, nem hogy ennyi kutya ellátására.

Azt látjuk, hogy nem történik semmi, ezért a kormányhivatalnak is írtunk, viszont ők visszaadták az ügyet a jegyzőnek és megint ugyanott tartunk. Felmérik a terepet, megállapítják, hogy az állatoknak nincs oltása és mi pedig várunk.

A legutóbbi intézkedés, amiről tudunk, hogy a jegyző olyan határozatot hozott, hogy a műanyag granulátumokat el kell hordania az udvaráról február 29-ig, viszont az  állatokra vonatkozólag konkrét lépésekről, felszólításról nem tudunk.”

 

Az elmondottakról szerkesztőségünk munkatársa is meggyőződött. A Kossuth Lajos utcai ház udvarán nagy mennyiségű törmelék, szemét található, régi hűtő, gumik, akkumulátor. Néhány kutya láncra kötve a hátsó részben volt elhelyezve, néhány szabadon rohangált.

A ház tulajdonosa a helyszínen engedélyezte, hogy lefotózzuk az udvarát, majd később ezt visszavonta, így fotókat nem közlünk cikkünkben az állatok tartásáról, ezt rábízzuk olvasóink fantáziájára.

Felkerestük a jegyzőt ezzel az üggyel kapcsolatban és kértük, hogy ismertesse velünk az üggyel kapcsolatos fejleményeket. Megkeresésünkre ezidáig nem válaszolt, viszont a Kossuth Lajos utca lakói eljuttatták szerkesztőségünk számára a Határozatot, amit a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájától kaptak.

Dr. Bocsi István jegyző megbízásából Benkő István, Igazgatási Irodavezető az állattartóval szemben a Határozatban elrendelte az ebek elszállítását a panasszal érintett ingatlanról a Budaörsi Állatmenhely telephelyére a közlést követő 5 napon belül.

A határozat felebezés nélkül végrehajtandó.

A Budaörsi Állatmenhely munkatársa Bosnyák Edit a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a határozat értelmében az állatok tartására kötelezte a hatóság a menhelyet, aminek természetesen eleget is tesznek.

“A tulajdonos már kint járt a menhelyen az egyeztetéssel kapcsolatban.

Az állatok tartásával kapcsolatban felmerülő költségek kiegyenlítése felől nem érezzük biztosítva magunkat, azonban az állatok örökbe adására nincs módunk, hiszen tulajdonjogilag a kutyák Sz. úr tulajdonát képezik.

Az ingatlanon tett utolsó látogatásunkkor valamennyi kutya oltási könyvét bemutatta a tulajdonos, így mindegyik eb chippel és veszettség oltással rendelkezik, azonban betegség elleni oltásokkal nem. Ez egészségügyi szempontból kérdéseket vet fel az állatokkal kapcsolatban.

Ez az állattartó már régóta a látókörünkbe került, tudunk a problémáról, folyamatosan jártunk ki hozzá, de mivel nincs jogkörünk intézkedni, sajnos, így tenni érdemben semmit sem tudtunk az állatok érdekében. Az ivartalanításban is felajánlottuk neki már többször a segítségünket, amit sajnos minden alkalommal elutasított a tulajdonos.”

 

Az üggyel kapcsolatban született iratokat a panaszosok megküldték szerkesztőségünknek.

 

allattartas_hatarozat allattartas_hatarozat2 allattartas_hatarozat3 allattartas_hatarozat4 allattartas_hatarozat5

kormanyhivatalipapir kormanyhivatalipapir2 kormanyhivatalipapir3 masik_papir_kormanyhivatal masik_papir_kormanyhivatal2 panast panaszlevel vegzes

kormanyhivatal

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.