A nagy zajra panaszkodnak a budaörsi Kamaraerdő egy részén

(Budaörs, 2019. június 28. – Budaörsi Infó) 2019. június 26-án ülésezett a képviselő-testület. A napirend előtti hozzászólásokban arról is szó esett, hogy a kamaraerdei lakosok arról panaszkodtak, hogy nem tudnak aludni a környéken lévő zajszennyezés miatt. Ilyen problémájukról olvasóink a szerkesztőségünkbe is több ízben küldtek jelzést.

 

 

Dr. Kisfalvi Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) önkormányzati képviselő a testületi-ülésen azt jelezte, hogy a Kamaraerdőn élőket zavarja az Ifjúsági Park hétvégén elhúzódó koncertjeinek zaja. Bár ez az intézmény a XI. kerülethez tartozik, kérte, hogy próbáljon a hivatal közbenjárni az ügyben.

Ugyancsak segítséget kért annak kiderítéséhez, hogy a Catone Kft. környékén, valamelyik ipari létesítményből éjszakánként hallatszó monoton zaj pontosan honnan ered és hogyan lehetne megszüntetni.

A zajszennyezés több fórumon, közösségi oldalon is téma volt az utóbbi időben, ahol az ott lakók a budaörsi Catone Kft-t nevezik meg a zaj forrásaként, ezért felkerestük az említett céget és kértük, hogy nyilatkozzanak nekünk a témával kapcsolatban.

 

 

testulet1906

 

 

Kuczera Lajos, a Catone Kft. képviseletében a Budaörsi Infónak a következőket írta meg válaszul: 

 

 

catona2019 (2)kuczera

 

 


 

„A probléma ismert, megoldására nyitottak vagyunk, együttműködünk az önkormányzattal és a lakóközösséggel.

A Catone Kft 176 munkahelyet biztosít évi 100 millió Ft adóval járul hozzá Budaörs város működéséhez, fejlődéséhez.

A Catone Kft 1995 óta van Magyarországon, a telephelyet 2003-ban vásárolta meg, az összes engedély birtokában. Előtte már 30 évvel is hűtőraktározással foglalkozó raktárbázis volt (Hungarofruct) jelentős vasúti forgalommal.

Közben a telek végével határos területen lakóházak épültek és a területet lakóterületté nyilvánították (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű terület). Ehhez a besoroláshoz nappal 50 dB, éjszaka 40 dB zajterhelési határ tartozik.

Az elmúlt 5 évben általában nyáron érkezett reklamáció melynek következményeként méréseket végzett a Környezetvédelmi Hivatal, az önkormányzat és a Catone Kft is. Az éjszakai értékek néhány esetben meghaladták az engedélyezett mértéket 4 – 5 dB értékkel, ezért a Catone Kft intézkedési tervet készített, amit a Környezetvédelmi Hivatal elfogadott. Ennek során megszüntettük az éjszakai tevékenységet a lakott területhez legközelebb álló raktárakban (ez éves szinten 120 millió Ft árbevétel kiesést eredményezett), leszigeteltük a gépházak belső falát és felújítottuk a hűtő kompresszorokat. Ennek eredményeként a legutóbb 2018-ban végzett hatósági mérés határértéken belüli volt.

A legutóbbi mérések során a vasúti közlekedés zaja 60 dB, az M1-M7 közúti zajterhelése 45 dB volt a Catone és egyéb ipartelepi zajterhelés mellett, fölött.

Javaslatunk, hogy az önkormányzat bevonásával találjunk megoldást, szeretnénk nyugodtan végezni tevékenységünket mások indokolatlan zavarása nélkül. Az önkormányzattal hagyományosan jó a kapcsolatunk ez esetben is ezen az alapon ajánljuk fel együttműködésünket.”

 


 

 

catona2019 (5)kuczera

 

 

catona2019 (4)kuczera

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.