Nem működhet lövészklub a budaörsi természetvédelmi területen

(Budaörs, 2023. május 9. – Budaörsi Infó) 2023. május 9-én sajtótájékoztatót tartott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Városházán, a lövészklub működésével kapcsolatban. A 2015 óta tartó pereskedés után megszületett a végleges bírósági döntés.

 

 

Budaörs nyugati kapujában, közvetlenül a lakott területek mellett elhelyezkedő, védett területen működő lőtér jogtalan üzemeltetése miatt 2015 óta az önkormányzat több hatósági és bírósági eljárást is indított. Az ügy végül azzal zárult, hogy a Kúria kimondta, nem engedélyezhető védett természeti területen lőtér üzemeltetése, ezért a Lövész Klub erre vonatkozó kérelmét elutasította.

 

 

loter (7wittnghofftamas)

 

Bár a területen 1971 óta működött lőtér, 2013-ban új üzemeltető vette át, az Igaly József Lövész Klub Sportegyesület. Ekkor a Budaörsi Rendőrkapitányság az új üzemeltetőnek engedélyezte állandó jellegű tereplőtér létesítését és működtetését, eredetileg csak skeetlövészetre.

A Rendőrkapitányság az engedély kiadásakor nem vette figyelembe, hogy a terület időközben Natura 2000-es védett természeti terület minősítést kapott. Ilyen területen pedig lőtér üzemeltetése nem engedélyezhető. Az új engedély kiadásakor a környéken lakóknak és minden érintettnek kézbesíteni kellett volna a rendőrségi határozatot. Mivel ezt elmulasztotta az üzemeltető, a lőtér szomszédságában lakók nem tudtak az engedéllyel szemben jogorvoslattal élni.

Az önkormányzat 2015-ben a környezetvédelemmel foglalkozó ombudsmanhoz fordult, amiért védett természeti területen engedélyeztek lőteret, amely a lövészettel járó zajhatással a lakott területen élők nyugalmát zavarja.

 

 

loter (2)

 

Az ombudsman megerősítette: a lőtér engedélyezése törvénybe ütközik. Azt is megállapította, hogy 2015-ben az engedélyt szintén jogszabálysértő módon módosították azzal, hogy golyós belövő pályára is engedélyt adott a rendőrség, szintén elmulasztva a lőtér hatásterületén élők bevonását. Az önkormányzat ekkor bíróságra vitte az ügyet, hiszen a fellebbezési lehetőségek meg nem adása miatt a lőtérnek voltaképpen nem is volt jogerős engedélye, ugyanis a kézbesítés hiánya az önkormányzatot és a többi érintettet is megfosztotta attól, hogy a törvénytelen engedélyezés miatt érdemi jogorvoslattal éljen.

Az eljárások során 2018-ban egy kúriai határozat ki is mondta ezt, és a rendőrséget mind az eredeti engedély, mind a módosítás vonatkozásában új eljárásra utasította. A rendőrség azonban a Kúria által elrendelt új eljárásban sem orvosolta a törvénytelenséget, ezért 2019 decemberében ismét bírósághoz fordult az önkormányzat.

 

 

loter (1)

 

A bíróság első fokon elutasította a lőtér üzemeltetésére irányuló kérelmét az egyesületnek, és megállapította, hogy az önkormányzat valamint a lőtér szomszédságában élő lakosok mind ügyfélnek minősülnek és csak velük együtt lehet dönteni lőtér üzemeltetéséről. Az ítéletet a sportegyesület nem fogadta el, ezért az a Kúriához került.

A Kúria 2023. február 23-án kiadott ítélete egyetértett a korábbi bírósági döntéssel, azaz a polgári lőtér üzemeltetésének engedélyezésére irányuló kérelmet elutasította. A Kúria egyértelműen kimondta, hogy védett természeti területen nem üzemeltethető lőtér.

Nincs tehát a továbbiakban arra lehetőség, hogy az egyesület ezen a területen lőteret működtethessen, nem zavarhatják többé a lövések zajával sem a védett természeti területet, sem a közelben lakó budaörsieket.

 

 

loter (3)

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: 

Budaörs Önkormányzata a környéken lakókat is kéri fellebbezni a lőtér működésének újbóli engedélyezése miatt

Koronavírusban meghalt Igaly Diána

Az ombudsmanok szerint nem is működhetne a budaörsi lőtér

Az évek óta elhúzódó budaörsi lőtér-vita érintettje Igaly Diána életműdíjat kapott

Igaly Diána a budaörsi lőtérgondjairól beszélt születésnapi interjújában

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.