Működési, funkcionális változtatásokban és fejlesztésben is gondolkodik Temesiné Haag Beatrix, az új budaörsi könyvtárigazgató

(Budaörs, 2021. január 18. – Budaörsi Infó) A budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Könyvtárnak új kinevezett igazgatója van: Temesiné Haag Beatrix, akinek a Budaörsi Infónak adott első interjúját olvashatják olvasóink. Az új vezető több változást is tervez a könyvtár nyitvatartásával, díjaival, működésével, funkciójával és fejlesztésével kapcsolatban. Aktív szerepvállalást ígér a város kulturális életében, és mindjárt egy újítással kezdte el a tevékenységét.

 

 

2020 augusztusában került nyilvánosságra, hogy a korábbi igazgató Csabay Károly – aki 2016. január 1. óta töltötte be ezt a pozíciót -, lemond a budaörsi Városi Könyvtár vezetői tisztségéről egészségügyi okokra hivatkozva.

Szeptemberben Budaörs Város Önkormányzata pályázatot hirdetett a könyvtár igazgatói munkakörének betöltésére, október 30-ai határidővel. A járványhelyzet miatti rendkívüli jogrendben hamar megszületett a döntés.

Az újonnan kinevezett igazgató, Temesiné Haag Beatrix a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a budaörsi könyvtár  január 11-én ismét „kinyitotta ajtaját” a könyvet kölcsönözni vágyók számára.

A kinevezése utáni egyik első intézkedését: a távkölcsönzési rendszert, mondhatni újítását a könyvtárlátogatók – a közösségi felületek tanúsága szerint – örömmel fogadták. 

 

 

varosi_konyvtar (2)

 

A november közepén kezdődő kényszerű bezárást követően leltározták a felnőttkönyvtár teljes állományát (több mint 50 000 kötet). A december végét a könyvtár rendezésével, csinosításával töltötték.

A korlátozások idejének meghosszabbítása miatt a tervezett január 4-ei nyitás helyett január 11-től elindították az új – a helyzethez igazodó – könyvtári szolgáltatást:

A járványügyi korlátozások miatt a könyvtár épületébe nem lehet belépni, de az olvasóknak lehetőséget biztosítanak (január 11-től) előre igényelt könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek, zenei CD-k, DVD-k, diafilmek kölcsönzésére.

Új igazgatóként ezzel az intézkedésével üdvözölte az olvasókat!

 

 

varosikonyvtar6

 

Gratulálunk a kinevezéséhez! Milyen rövid, illetve hosszú távú tervekkel vette át a könyvtár vezetését? 

Természetesen vannak terveim, amelyek rövid, de hosszabb távon is mindig az olvasók igényeinek kiszolgálását, illetve figyelmük felkeltését hivatottak szolgálni.

Vallom, hogy a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár szerepe múltjánál (elmúlt 70 éves), és közismertségénél fogva biztos pont a város kulturális nívójának emelésében.

Gyűjteményünknek dinamikusan, a széles körű olvasói igényeknek megfelelve mozgásban kell maradnia, vagyis megfelelően kell frissíteni, gyarapítani, illetve szükségszerűen apasztani elavulások, elhasználódások miatt, és mind jobban szolgáltatni, kínálni a közönségnek. Ez a legfontosabb célom, a terveim is ezt hivatottak szolgálni.

Tervezek változtatást a nyitvatartási rendben, a beiratkozási díjak kisebb emelésében. Amint lehetséges és a fenntartónk úgy ítéli, szeretném, ha folytatnák az épület felújítási, karbantartási munkálatait. 

Hosszabb távon a könyvtár tereinek funkcionális változtatásában és épületbővítésben is gondolkodom.

A könyvtár egy komplex intézmény, amely túl azon, hogy szolgáltatja gyűjteményét egy közösségi tér, ahova szeretnek bemenni az emberek, ott időt tölteni. Ezt a tényezőt erősítik a már hagyományos rendezvényeink, könyvtári estéink, gyermekkönyvtári rendezvényeink, foglalkozásaink. Természetesen ezek továbbvitelét én is tervezem. Valamint a városi rendezvényekbe, pl. Idesüss-napok, olyan könyves rendezvényekbe mint az Olvasás Világnapja is szeretnék bekapcsolódni.

 

 

varosikonyvtar

 

Mit gondol, mi volt az ön könyvtárigazgatói pályázatának az erőssége, amiért Önre esett a választás?

Azt gondolom, hogy a széles körű helyismeretem, a szakmai tapasztalatom és az elkötelezettségem a könyvtár és az olvasók iránt. 35 éve vagyok a pályán, több mint 23 éve ebben a könyvtárban.

Ismernek és szeretnek az olvasók és mindig is az adott elégedettséget, hogy tudok nekik segíteni, és örömmel jönnek a könyvtárba.

 

 

temesinehaagbeatrix3

 

Miért pont ezt a munkát választotta hivatásául? Mi vonzotta erre a területre? Miért lett könyvtárigazgató?

Ez egy csodálatos szakma. Már sok oldalát volt szerencsém kipróbálni. Adódott a pályázati kiírás és úgy döntöttem én is pályázom.

Mi vonzott az igazgatói pozícióhoz? A munkatársaim, a könyvtáram és a szakmám szeretete. Ez egy új kihívás. Alkalmasnak éreztem magam.

 

Van kedvenc könyve?

Igen, több kedvenc könyvem is van. Az első számú kedvencem még ifjú koromban került erre a helyre, és pedig Antoine de Saint-Exupéry francia szerző eredetileg 1943-ban, azóta számtalanszor kiadott műve: A kis herceg.

Ez a könyv igazán felnőtt fejjel érthető meg, bár sokáig gyermekkönyvként aposztrofálták. A mű az emberi társadalom negatív tükre, amelynek kulcsfigurája a távoli kisbolygóról a Földre érkezett szőke, göndör hajú kisfiú, a kis herceg. Ő egy tiszta lelkű, érzékeny, az újra nyitott főszereplő, aki kérdez és kérdez, s próbálja megismerni a Földet és megérteni az emberi önző viselkedést.

Legfőbb tanítója a róka, aki sok bölcs dolgot elmagyaráz neki az emberi kapcsolatokról, a szeretet erejéről. A kis herceg pedig jó tanítvány, megérti, hogy az egyetlen járható út az emberségesség, szeretet és az odafigyelés a körülöttünk lévő világra.

A róka szavaival élve: „…jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”,

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…”

Azt gondolom, hogy nekünk, embereknek ebben a szörnyű vírushelyzetben ezek megszívlelendő tanulságok.

 

 

kisherceg

 

 

Sikeres munkát kívánunk! 

 

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Hétfőtől újra kinyit a Városi Könyvtár, de az épületbe nem szabad belépni!

Pályázatot hirdet a budaörsi önkormányzat a könyvtár vezetésére

Lemondott tisztségéről Csabay Károly, a Városi Könyvtár vezetője

Új nyitvatartási rend és rendezettebb polcok – Csabay Károly az új könyvtárigazgató

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.