Elhunyt dr. Éless Béla színész, rendező, a Budaörsi Játékszín alapítója

(Budaörsi Infó, 2020. december 28. – Budaörsi Infó) Hétfőn hajnalban, hosszan tartó betegség után 80. életévében elhunyt dr. Éless Béla színész, rendező, többszörös színházalapító, az Éless-szín igazgatója, aki az utóbbi években Zuglóban tevékenykedett, és neki köszönhetően mondhatta a kerület, hogy saját, önálló színháza van. Korábban Tatabánya után, Budaörsön is színházat alapított: a Budaörsi Játékszínt, amelyet tíz éven át vezetett (1997 és 2008 között). Egyik leghíresebb, ikonikussá vált alakítása a Szomszédokban az összeférhetetlen Kerei Gusztáv adótanácsadó szerepe.

 

 

A gyászhírt az Éless-Szín Facebook-oldalán, Valler Gabriella közölte:

“MÉLY FÁJDALOMMAL TUDATJUK, HOGY

dr. ÉLESS BÉLA a nagy színházcsináló, az Éless-Szín alapítója, tulajdonosa, művészeti vezetője 80 éves korában, 2020. december 28-án hajnalban örökre elaludt. Hosszan tartó súlyos betegségét méltósággal, egy volt élsportolóhoz méltóan viselte, de ezt a versenyt sajnos nem tudta megnyerni. Most már egy égi színházi társulatot irányít. Akit nem felednek el és szeretettel gondolnak rá, az örökké él!

Búcsúztatásáról később adunk tájékoztatást” – búcsúztak a színésztől.

 

N E E E E E E M !!!!
MEGSZAKAD A SZÍVEM!!!
ELMENT
dr. ÉLESS BÉLA
a volt élsportoló, a nagy színházcsináló! A MÁSIK…

Közzétette: Valler Gabriella – 2020. december 28., hétfő

 

 

Idén áprilisban töltötte be 80. életévét, amely alkalomról a Budaörsi Infó is megemlékezett. Interjújában elmondta, hogy válogatott atléta volt. Minden színházcsináló időszaka élményekkel gazdagította. Teljesítménycentrikus életszemlélete a részleges kudarcok ellenére sem változott.

Nélküle aligha lenne ma Budaörsnek önálló színháza. Az ünnepi alkalomból adott válaszaiból kitűnik, hogy a 10 éves budaörsi színházvezetői periódusának lezárása mély nyomot hagyott benne.

Munkásságáért 2006-ban a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével tüntették ki. Idén eddigi színházi tevékenységéért megkapta a Gobbi Hilda életműdíjat és Zugló díszpolgára címmel tüntették ki. Betegsége miatt, az elismeréseket párja és munkatársa, Valler Gabriella vette át a nevében.

 

 

gobbi_holda_eletmeu_dij_2020okt7_eless_bela_hegedus_d_geza_vallar_gabriella

 

eless_bela_valler_gabriella_diszpolgar_2020okt2_Zuglo

 

Szerette, ha Kerei Gusztáv úrként leszólították az utcán, hisz a Szomszédok tv-filmsorozat adótanácsadójának alakítása sokunkban elevenen él, ekkor ismerte meg az egész ország és ez a népszerűség nem kopott több évtized elteltével sem.

 

 

eless_bela_Hollywoodi_mesek_Brecht_eless80_2020

 

 

Budaörsön legutoljára 2015-ben találkozhatott vele a helyi közönség. Vaszary János Ma éjjel szabad vagyok című darabját a Budaörsi Latinovits Színház színpadán láthatták Éless Béla rendezésében és szereplésével.

 

 

Nyugodjon békében!

 

 

 


Életút

 

 

eless_Bela

 

Éless Béla kassai születésű színész, rendező, színházigazgató, “színházcsináló” az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának esztétika szakán végzett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházelméletet tanult.

1958-1962 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem egyetemi színpadán kabarékat rendezett, zenei műsorokat vezetett.

1963-1973 között a Tatabányai Bányász Színpad tagja volt, amelynek alapító rendezője is volt. Olyan produkciók létrejötte fűződik ehhez az időszakhoz, mint a Kukabúvárok, az Übü király és a Madarak.

1974-1984 között a Budapesti Perem Színpad alapítója, művészeti vezetője, rendezője volt. Kiemelkedő produkciók: Koordinációk, Svejk a II. világháborúban. 1976-1985 között a Magyar Rádió rendezője volt.

1986-1988 között a József Attila Színház rendezője és színésze volt.

1987-1996 között a Tatabányai Jászai Mari Színház alapítója, 1989 óta igazgató-művészeti vezetője. Kiemelkedő produkciók: Pillantás a hídról, Kakukkfészek, Play Strindberg, Öbölből vödörbe.

1997. július 1. és 2008. június 30. között a Budaörsi Játékszín alapítója, igazgató-művészeti vezetője volt.

2008. október 1. óta az Éless-Szín alapítója, igazgató-művészeti vezetője.

 


 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.