Komoly következményei vannak a fertőzéses eseteknek az Index cikke szerint – A Budaörsi Egészségügyi Központ reagálása

(Budaörs, 2020. január 7. – Budaörsi Infó) Mint korábban megírtuk műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően. A Budaörsi Egészségügyi Központ január 3-án a honlapján megjelentetett közleményében elnézést kért és azt írták, hogy az intézmény mindent megtesz a betegek teljes felépüléséért. Az Index január 6-ai cikke szerint azonban sajnálatos módon az esetnek nagyon komoly, akár visszafordíthatatlan következményei is vannak/lehetnek egyes érintett betegeknél. A Budaörsi Egészségügyi Központ viszont a cikkel kapcsolatban pontosítást kért, mert megítélésük szerint az nem felel meg a valóságnak. Cikkünkben mindkét fél állításait olvashatják. 

 

 

 

Budaörsi Egészségügyi Központ a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az Intézményük hétfő délután fél 6-kor kapott kérdéseket a történtekkel kapcsolatban az Index újságírójától, viszont a válaszukat nem várták meg és még aznap este nyolckor publikálták a cikket, amely elmondásuk szerint laikus megszólalók álláspontját ismerteti több találgatással, tévedéssel és ténybeli pontatlansággal.

A fent említett cikk szerint az egyik hölgybeteg azt mondta el az Indexnek, hogy a műtétjének a másnapján lefeküdt aludni, aztán arra ébredt, hogy szétrobban a feje, nem lát semmit, és váladékozik a szeme. A 69 éves nőt december 12-én műtötték szürke hályoggal a Budaörsi Egészségügyi Központban. A 15 perces rutin beavatkozás után még úgy tűnt, a budapesti asszony előtt újra tisztul a kép, december 14-én éjjel kettőkor viszont iszonyatos fájdalomra ébredt, reggel hétkor pedig orvosa asszisztense telefonált, hogy azonnal menjen be a Szent János kórházba. A nő nevét kérésére nem közölték, a kezelése ugyanis még hónapokig tart – írta meg az Index az Arra ébredtem, hogy folyik a váladék a szememből című cikkében.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a gondot az okozta, hogy december 12-én a budaörsi rendelő „2-es műtőjében dolgozó egészségügyi team nem tartotta be megfelelően a higiéniás szabályokat” – gyakorlatilag nem mostak jól kezet.

Az Indexnek nyilatkozó nő lánya azt állítja, hogy aznap “futószalagon operálták az embereket. Egyszerre ketten voltak bent a műtőben, vagyis két beteg között nem is volt nagyon sterilizálva a helyiség”.

 


Az Egészségügyi Központ elmondása szerint a budaörsi egynapos sebészeti részleg 2004 óta működik, évente 2500–3000 műtéti beavatkozást végez kilenc szakmában a szakmai kollégiumok által kidolgozott protokollok szerint; korábban hasonló eset nem fordult elő.

“Az intézményben az infrastrukturális körülmények is kiemelkedőek, az NNK által elvégzett mintavételes vizsgálatok egyértelműen cáfolják, hogy ezen a területen hiba történt volna. A bajt jelenlegi ismereteink szerint az okozta, hogy a műtőbe valamelyik közreműködővel más körülmények között ártalmatlan, közönséges baktériumok kerültek, és ezek a műtéti helyre, a megnyitott szembe jutottak. A hatóság ezért szólított fel a higiénés szabályok szigorítására és betartásuk ellenőrzésére.”


 

Az Index cikkében azt írta, hogy a betegek szerint a budaörsi rendelő először megpróbálta a felelősséget a kórházra hárítani, a páciensek első kontrollvizsgálatát december 13-án ugyanis a Szent János Kórházban végezték. “Akkor viszont gyakorlatilag a szemünkhöz sem ér az orvos” – mondta az Indexnek a 69 éves asszony, akit végül december 14-én a többi beteghez hasonlóan újra megoperáltak.

 


Az Egészségügyi Központ ezzel az állítással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy, a felelősség áthárítására vonatkozó utalás minden alapot nélkülöz.

Budaörsi Egészségügyi Központ a történtekért az első pillanattól fogva vállalta a felelősséget. A Szent János Kórház a budaörsi egynapos sebészet mint elsődleges ellátóhely kötelező háttérintézménye. Az ellátás teljes folyamata során mindkét intézmény szabályszerűen járt el.

A budaörsi operációkat végző orvos főállásban a Szent János Kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa, az ellátás tehát az ő személyén keresztül is folytonos (a reoperációkat is ő végezte).

Budaörsi Egészségügyi Központ a történtekért elnézést kért, személyesen és a nyilvánosságon keresztül is kifejezte együttérzését az érintett betegekkel és családokkal, részt vesz a betegek rehabilitációjában, és együttműködik a hatóságokkal.”


 

Az Index cikke szerint a beteg még most is naponta háromszor használ szemcseppet, és hetente jár kontrollra és elmondása szerint apró fekete pöttyök úszkálnak előtte, csepegtetés után még folyik a könnye, érzékeny az erős fényre, a hidegre, és az olvasás sem megy még.

De még így is a szerencsésebbek közé tartozik, mert neki azt mondta a kezelőorvosa, hogy „legalább három hónap, mire rendbe jön.” Több beteg viszont azt állítja, van olyan, aki még mindig kórházban fekszik, három műtéten esett át, de a látását így is elvesztette, és valószínűleg a szemgolyóját is el kell majd távolítani.

Az Index erre vonatkozó kérdésére a Szent János Kórház sajtóosztálya csak annyit közölt, hogy az egynapos beavatkozást érintő orvosszakmai kérdésekben a Budaörsi Egészségügyi Központ az illetékes.

 


Az Egészségügyi Központ kiemelte, hogy a panaszok megjelenésekor intézményük mind a 22 operált személlyel haladéktalanul kapcsolatba lépett (ezt követően pedig az azonos napon, de másik műtőben műtött páciensekkel is, továbbá a szomszédos napokon operáltakkal is).

“Tünetek összesen 12 betegnél jelentkeztek, őket kellett behívni az egynapos sebészet háttérintézményeként szolgáló János Kórházba. Közülük egy beteget saját kérésére máshol láttak el. A szövődmények tehát összesen 12 személyt érintenek.

A tizenkét beteg szeme eltérő mértékben károsodott, ellátásuk folyamatos. Lassú javulás szinte mindenkinél elképzelhető a következő hetekben. Határozottan cáfoljuk, hogy a szemgolyó eltávolítása bármelyik betegnél szóba került volna.”


 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.