A budaörsi Illyés Gimnázium tanulója lett a Kárpát-medence legjobb szónoka

(Budaörs, 2024. április 26. – Budaörsi Infó) Kovács Dániel (12.c) a tavalyi 2. helyezését felülmúlva idén megnyerte az idei Eötvös József Kárpát-medencei Középiskolai Szónokversenyt április 20-án.

 

 

A Magyar Nyelvtudományi Társaság, a Magyar Nyelvőr Alapítvány, az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék szervezésében megvalósuló versenyen harminc versenyző küzdött meg a Kárpát-medence legjobb szónoka címért az ELTE dísztermében. Összesen 5 perc állt az ifjú szónokok rendelkezésére.

Határon túli magyar települések iskolásai is részt vettek a megmérettetésen, melynek helyi és regionális döntői hónapokkal ezelőtt lezajlottak.

Kovács Dániel, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanulója vihette haza az első helyezettnek járó kupát és a 100.000 forintot. A 2. helyezett Urbán Máté, a budapesti Szent István Gimnázium tanulója, a harmadik pedig Ferenc Bettina, a székelyudvarhelyi Benedek Pedagógiai Líceum tanulója lett.

Külön említésre méltó, hogy a győztes szónok tantárgyi keretben sem retorikai, sem beszédtechnikai képzést nem kapott.

Nagyszerű eredményét saját munkájával, széles körű olvasottságával, illetve a rá figyelő kollégák segítségével érte el.

 

Kovács Dániel beszámolója a versenyről:

Az Eötvös József Kárpát-medencei szónokverseny egy három fordulós verseny, melynek döntőjébe április 20-án országszerte és a határon túlról a 30 legjobb versenyző kapott meghívást az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem szervezésében az ELTE BTK Múzeum körúti épületébe.

A versenyzőknek 30 perc felkészülési időt követően egy maximum 5 perces beszédet kellett tartani a megadott idézetről, ami az idei döntőben Jackie Kennedytől származott

‚Élni akarom az életemet, nem dokumentálni’.

 

 

illyes_diak

 

A zsűri elnöke, Dr. Kis Róbert Richárd Príma Primissima díjas újságíró, kihangsúlyozta, szerinte az idei volt a verseny történetének egyik legszínvonalasabb versenye és maga a verseny is szintet lépett az idei mezőny teljesítményét látva.

 

Gratulálunk Daninak, a felkészítő tanárainak, Vadász András tanár úrnak!

 

 

(Forrás: FB/Illyés Gyula Gimnázium)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.