A budaörsi gém

(Budaörs, 2019. január 27. – Budaörsi Infó) 2018 májusában szabadon kószáló, elszabadult pávák miatt volt egy kis idegborzolódás Budaörsön, Kamaraerdőn. Akkor a lelkes pávamentő lakók szóltak szerkesztőségünknek, jelezték a problémát a budapesti állatkertnek, a budaörsi önkormányzatnak, a jegyzőnek és a közterület-felügyeletnek is. A héten is egy nagyobb testű madárral találkoztunk, ezúttal a Kisfaludy utcában, amiről kiderült, hogy a látszat ellenére nem gólya.

 

 

Egyik kolléganőnk jelezte a szerkesztőségben, hogy a reggeli téli szürkületben, talán egy gólyát láthatott a Kisfaludy utcában a póznán, mindenesetre egy nagytestű madarat. Sokan megnézték a járókelők közül is, és sikerült néhány mobilos fotót készíteni a téli vendégről. Így derült ki, hogy egy gém lehet, feltehetően egy szürke gém a fotók alapján.

A szürke gém részben vonuló madár. Az észak-európai – és részben a közép-európai – állomány télire Afrikába, a Szaharától délre eső vidékre vonul. Viszonylag későn indul, és korán érkezik: Magyarországon február és október között figyelhetjük meg; igaz, az állomány egy része itt tölti a telet.

A Wikipédia szerint a szürke gémeknek meg van az a képességük, hogy városi körülményekhez is tudnak alkalmazkodni, olyan helyeken, ahol fészkelőhelyet és táplálkozási lehetőséget találnak maguknak. Hollandiában a szürke gémek az utóbbi évek során számos városi életteret birtokba vettek. Az olyan városokban, mint, amilyen Amszterdam is a gémek mindig is jelen voltak és alkalmazkodtak a modern városi élet körülményeihez. Ugyanúgy vadásznak, mint máshol, de gyakran felbukkannak utcai vásárok és büfék környékén. Néhány egyed kihasználja, hogy az emberek etetik őket az otthonaiknál kihelyezett etetőkből, vagy kapnak halakat a horgászok, halászok zsákmányából. Kisebb mértékben ugyan, de hasonló viselkedésmód alakult ki Írországban.

 

gem_budaorson2_kisfaludy_u_2019jan20

 

Körbekérdeztünk a környéken és megtudtuk, hogy az egyik madárbarát család rendszeresen eteti a madarakat így télvíz idején és egy ideje a gém is náluk tankol fel élelemmel.

Nem tudjuk, hogy Magyarországon megfigyeltek-e már a budaörsi esethez hasonlót.

A gém alapvetően társas madár, bár egyedül vadászik. Kérdés, hogy mennyire titoktartó a Kisfaludy utcai gém az élelemforrást illetően, mert ettől függ, hogy lesz-e géminvázió a környéken, illetve, hogy kialakul-e nálunk is ez a viselkedésmód.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.