A katasztrófavédelemhez került a kéményseprés

(Budaörs, 2019. január 27. – Budaörsi Infó) 2019. január elsejétől Budaörs város kéményseprőipari közszolgáltatója a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete. A kémények éves felülvizsgálata érdekében, amely továbbra is elengedhetetlen, hozzájuk kell fordulni. Ne feledje: a rendszeresen karbantartott fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

 

 

Ezentúl a magántulajdonú ingatlanok és a társasházak égéstermék-elvezetőinek rendszeres felülvizsgálatát a katasztrófavédelem szakemberei végzik Budaörsön. A tájékoztató dokumentum megtekintéséhez kattintson a tájékoztató linkre.

 

Ki sepri a kéményt?

A lakossági kéményseprést több megyében átvette a katasztrófavédelem. Ez nem azt jelenti, hogy tűzoltók ellenőrzik a kéményeket, a sormunkát változatlanul kéményseprő szakemberek végzik. Az újdonság csak az, hogy ahol a megyei jogú városok nem vállalták a feladatot, ott a katasztrófavédelem szervezésében valósul meg a kéményseprés. A kéményseprőipari (katasztrófavédelmi) szerv a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK), amely tevékenységét Megyei Kéményseprőipari Ellátási Csoportok révén végzi. A Főváros területén a kéményseprést továbbra is a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. végzi.

 

Mikor jön a kéményseprő?

A lakossági sormunka nincs összefüggésben a fűtési időszakkal. A kéményseprők ütemterv alapján érintik az egyes települések utcáit. Ez gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg.

 

Mennyibe kerül a kéményseprés?

A lakossági sormunka ingyenes. Nem csak ott, ahol a katasztrófavédelem végzi, hanem mindenhol. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat, (amelynek díjszabása a www.kemenysepro.hu weblapon megtalálható), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással

 

Mi tartozik bele az ingyenes sormunkába?

A sormunka magában foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegőutánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szénmonoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is. A sormunkába nem tartozó munkákért, valamint a két sormunka között megrendelt kéményellenőrzésért fizetni kell.

 

Hogyan lehet a szolgáltatást megrendelni?

Van lehetőség arra, hogy valaki kéményseprést rendeljen a kötelező és ingyenes sormunkán túl is. Az ügyfélszolgálat elérhető a 999-06-64-es telefonszámon hétfőnként 8.00-20.00-óráig, a többi hétköznapon 8.00-14.00-óráig, valamint személyes ügyfélfogadásra a Fökétüsz Kft. Központi Ügyfélszolálati Irodájában (1142 Budapest, Rákospatak u. 70-72.) van lehetőség hétfőn 7.00-19.00-ig, többi hétköznapon 7.00-13.00-ig. További információkat talál a www.kemenysepro.hu weboldalon.

 

 

Gyakori kérdések:

 

Kint járt a kéményseprő, de nem tisztította ki a kéményt

Előfordulhat, hogy a kémény állapota nem indokol tisztítást, olyan viszont nem történhet meg, hogy a kéményseprő semmilyen mérést nem végez a kémény ellenőrzése során.

 

Ki végzi a sormunkán felüli, kémény használatbavételével, műszaki felülvizsgálatával kapcsolatos tevékenységet?

Főváros területén továbbra is a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. végzi az ilyen jellegű tevékenységet.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.