Megrongálódott a farkashegyi Vitorlázó-emlékmű (képek)

(Budaörs, 2023. március 12. – Budaörsi Infó) A sporttörténeti jelentőségű budaörsi vitorlázó-emlékmű súlyos károkat szenvedett március 11-én szombaton, a fél országot érintő viharos széllökésekben.

 

 

A kidőlt szárnyat egy felette elrepülő pilóta jelezte szombat délután a budakeszi reptérnek, ahonnan a szélcsendes vasárnap reggelre, egy pilótákból és műszaki szakemberekből álló csapat – közülük többen részt vettek már az emlékmű felállításában is – a sérült szárnyat műhelybe szállította renoválásra.

 

vitorlazo_emlekmu_budaors_2023marc11_vihar2

 

 

vitorlazo_emlekmu_2023marc11_vihar6

 

 

 

vitorlazo_emlekmu_2023marc11_vihar5

 

 

Szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs-riasztást adott ki, köztük Pest megyére is, erről a Budaörsi Infó is beszámolt. A betörő hidegfront 90 km/órát meghaladó széllökéseket ígért, végül a Farkashegytől légvonalban alig 5 kilométerre lévő János-hegyen megdőlt a napi szélrekord az orkán erejű 117 km/órás sebességgel süvítő széllel.

 

 

vitorlazo_emlekmu_2023marc11_vihar3

 

 

A Budaörsi Infó közreműködésével társadalmi összefogásból felállított farkashegyi vitorlázó-emlékmű 2017. október 21-én került ünnepélyes átadásra, amely a magyar vitorlázórepülés első helyszínére hivatott emlékeztetni. Az átadás után gyorsan a természetjárók és repülősök fontos és kedvelt helyszínévé vált, a környék vitorlázórepülő-közössége évente tart megemlékező koszorúzást az emlékműnél is.

 

 

17_10_21_EMLEKMUAVATAS (24)

 

 

A két vitorlázórepülő-szárny az általános tendenciákat meghazudtolva szándékos rongálásoknak alig volt elszenvedője, végül a természet döntötte le, a sors fintoraként éppen azon elem, amely a vitorlázórepüléshez elengedhetetlen.

 

 

vitorlazo_emlekmu_budaors_2023marc11_vihar1_net

 

 

vitorlazo_emlekmu_2023marc11_vihar4

 

 

A másik, épen maradt szárnyat az elkövetkező hetekben szállítják el a javítóműhelybe, hogy a sérült párjával együtt kerüljenek megerősítésre és általános karbantartásra. Visszaállításukra várhatóan májusban kerül majd sor.

 

 

vitorlazo_emlekmu_2023marc11_vihar7_net

 

 

A szárnyak sorsát az Aeroklub Farkashegy közösségi oldalán is lehet majd követni, de mi is beszámolunk majd róla.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.