A budaörsi 7-es választókörzet jelöltjei – Önkormányzati választás 2014

(Budaörs, 2014. október 09. – Budaörsi Infó) A 2014. október 12-ei önkormányzati választások közeledtével összefoglaltuk, hogy a budaörsi 10 választókörzet képviselőjelöltjei miként nyilatkoztak nekünk bemutatkozó interjúsorozatunk alkalmából. Az 7-es választókörzet jelöltjei:Stift Nándor (BFE), Szanka László (Fidesz-KDNP), Nagy Zsolt (Jobbik), Papp József (Független).

 

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

stift_nandor_portalra

Stift Nándor (BFE)

Az elmúlt 4 év történései magukért beszélnek.”

 

 

 

szanka_laszlo_portalra

Szanka László (Fidesz-KDNP)

„Mindenképpen szeretnék a város kulturális életébe új lendületet vinni!”

 

 

 

nagy_zsolt_portalra.

Nagy Zsolt (Jobbik)

Ne csak azt nézd, hogy a hazád mit adhat neked!”

 

 

 

papp_jozsef_portalra

Papp József (Független)

 „Szükség volna egy részönkormányzatra a lakótelepen belül.

 

 

 

 

7. választókörzet

 

Melyik körzet képviselőjelöltje?

 

 

Stift Nándor:

A 7-es választókerület az enyém. Ez a Lévai utca 1–33-ig, Ifjúság utca 10–40-ig, Patkó utca 1–9-ig és a Szabadság úton lévő két négyemeletes ház. Ez alkotja a 7-es körzetet.

 

Szanka László

A 7-es választókerület, lakótelep. Szabadság út 119-143-as társasházak, Ifjúság utcai–Lévai utcai társasházak és a Patkó utcai tízemeletesek tartoznak hozzám.

 

Nagy Zsolt

A Bretzfeld utcától a Szivárvány utcáig, Lévai utca 1–9. Az Ifjúság utca páros oldala, és a Patkó 1–9., és a Lévai utca páratlan része.

 

Papp József

7-es körzet az enyém. A lakótelep elejéről van szó, az OTP egyik fele és a Szivárvány utca rendőrség felőli oldala. Azért ez a körzet az enyém, mert a Patkó utcában lakom. Ismerek ott szinte mindenkit, több száz családot. Sokan előre köszönnek. Mindig bizalommal néznek rám és remélem, hogy ez a bizalom megmarad. Ugyanazt csinálom most gondnokként, mint képviselőként tenném. Gondoskodom a családokról.

 

 

Melyek azok a problémák amelyek megoldásra várnak ezen a területen?

 

Stift Nándor

Azt kell tudni, hogy két körzet van a lakótelepen, 9-10 ezer ember él itt, tehát nagyon szorosan egymás mellett élnek, így a szabályok betartatása ad bőven feladatot az embernek. De nem hiszem, hogy ez a mi feladatunk lenne. Gyakorlatilag amit kérnek tőlünk az itt lakók, hogy a házak problémájának megoldásában segítsünk, a zöld területek fejlesztését, parkok, játszóterek létesítését, több intézmény folyamatos felújítását. 2010-ben én 11 pontban határoztam meg a megoldandó feladatokat, amit eljuttattam a választópolgároknak. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a 11 pontból 10-et meg tudtunk csinálni. Egyetlen dolog nem valósult meg, kétszer megpróbáltuk, de aztán azt mondták, hogy nem. Én nagyon fontosnak tartottam négy évvel ezelőtt, és most is fontosnak tartom, hogy egy ekkora lakótelepnek kellene egy kutyafuttatót csinálni. Nem hiszem, hogy annyira intoleráns ez a lakótelepi társadalom, hogy valahol ne lehessen azt megcsinálni. Ha engem megválasztanak, mindenképpen megoldom ezt a kérdést az elkövetkező öt évben.

 

Szanka László

Több olyan probléma van, amik évek óta húzódnak, és azt gondolom, hogy az emberek várják, hogy ezek megoldódjanak. Ilyen például a piac kérdése. Amikor megalakult az Agrárgazdasági Bizottság, akkor a bizottság felkérésére két civil szervezettel, amelyek közül az egyik mi voltunk, létrehoztuk a piacot. Én a fenti példához hasonló módon szeretnék a képviselő-testületbe kerülve is dolgozni. Azokat a problémákat szeretném megoldani, amik hosszú idők óta fennállnak a lakótelepen. Ilyen például a társasházak belső-, valamint gépészeti, műszaki állapota. Ez ugyan magántulajdon, azonban azt láthatja aki a közös képviselőkkel tartja a kapcsolatot – és én tartom –, hogy a társasházak nem bírják ezeket kezelni. Az én választókerületemben is tudok olyan társasházról, ahol hónapok óta áll a víz a liftaknában és nem bírják megjavítani, mert nincs a társasháznak pénze. Senki nem várhatja el az egyedülálló nyugdíjastól vagy akár a többgyermekes családoktól, hogy még több pénzzel járuljon hozzá a felújítási alaphoz, ahhoz hogy a többmillió forintos felújítási munkálatokat elvégezzék. Több településen, például Józsefvárosban is minden évben kiírnak egy önkormányzati pályázatot társasházaknak, amit lépcsőházak felújítására, a tűzveszélyes linóleumpadló cseréjére, liftfelújításra vagy éppen olyan gépészeti, műszaki felújításokra, mint például a szellőzőventilátor, vagy a közös tulajdonú közüzemi vezetékek cseréjére lehet felhasználni.

Nagyon nagy probléma még a távfűtés. Télen, amikor esik a hó, fagy van, a távhővezetékek nyomvonalán elolvad a hó és zöldell a fű. Ez rengeteg hőveszteséget jelent, hiszen a másfél-két méteres földréteget felfűti, és a felszínén elolvasztja a havat. Ez a hőveszteség pedig a fűtési költségének jelentős mennyiségét teszi ki. Ez is egy hosszú évek óta húzódó probléma. Fel kell újítani azokat a gerincvezeték-szakaszokat, amelyekre nem került sor.

A problémák között említette legelőször is a piacot. Milyen problémára gondolt?

Nem problémáról van szó. Azt szerettem volna szemléltetni, hogy amikor az Agrárgazdasági Bizottság megalakult és felkereste a kertbarátokat illetve a Lakótelepért Egyesületet, akkor összefogtunk és meg tudtuk oldani ezt a problémát. Azóta is működik. Nem csak a város lakói, hanem a környező településről is jönnek ide vásárolni, mindenki örömére. Ezzel azt szerettem volna szemléltetni, hogy hogy ha van szándék, és van akarat egy probléma rendezésére, akkor azt meg lehet csinálni.

 

Nagy Zsolt

Én elsősorban a közbiztonság javulásában bízom és azért harcolok. Több polgárőrre és rendőrre lenne szükség. Emellett még azt kellene szorgalmazni, hogy a lakosság szervezzen saját járőrszolgálatot, legyen lehetőség védeni a saját lakókörnyezetünket. Ezzel a jelenléttel el lehetne riasztani az elkövetőket, megmutatva, hogy mi védjük a környezetünket. Megszüntették a bérletpénztárat is, pedig a város hatalmas összeggel támogatja a BKK által üzemeltetett buszjáratokat. El kell érni, hogy nyissák újra, valamint nagyobb fedett váró várja az utasokat.

 

Papp József

Alapvető probléma az önkormányzatban, hogy nem mindig értik meg, mit szeretnének a lakók. Például volt most a parkkal kapcsolatos tüntetés. Nem a parkkal volt a probléma, hanem, hogy volt egy lakóközösség, aki szeretett volna nyugalmat magának, ugyanígy voltak a lakótelepen élők is, és nem szerették volna, ha van ott egy nyilvános WC, ahova a hajléktalanok járnak. Nem értették meg a mostani vezetők, hogy mi a baj.

Szükség volna egy részönkormányzatra a lakótelepen belül, hogy tudjunk dönteni a saját fejlesztéseink érdekében. Nagyon szép, hogy felújították az iskolákat, de van sok olyan dolog, ami problémát okoz. Például a Patkó utcában lévő játszótéren csináltak egy lépcsőt, de oda kellene figyelni arra, hogy a kertet is normálisan csinálják meg. A fekete föld az eső után lefolyt a hintáig, a gyerekek pedig a sárban játszottak. A közbiztonság is szörnyű. A rendőröknek szabadabb kezet kellene adni.

 

 

Mit gondol mi az ön legfőbb erőssége a többi indulóval szemben?

 

Stift Nándor

1998 óta nekem ez volt a körzetem. Az elmúlt 4 év történései magukért beszélnek. Ha bizalmat kapok a következő 5 évre, ugyanúgy a legjobb tudásom szerint fogom támogatni a körzetemet!

 

Nagy Zsolt

Munkámból adódóan van rálátásom, hogy mi, hogyan működik az önkormányzatoknál. Egy jó gazda szemével tudnám figyelni azokat a döntéseket és következményeiket, amelyek a városban történnek. Meg kell szüntetni a pazarlást és a lelkiismeretlen munkavégzést A látvány burkolatfelújítások választások előtt, csak a díszlethez tartoznak, nem hosszú távú megoldást jelentenek. A lakótelepi járdákat kellene kijavítani és akadálymentesíteni legelőször. Történtek ugyan parkolófelújítások, de ezt a munkát is folytatni kell.

A jelenlegi képviselőnk sajnos nem elérhető, nem veszi fel a telefont.

 

 

Mi az ön szívügye, amivel legfőképpen foglalkozni szeretne, amennyiben megválasztják?

 

Stift Nándor

Mindenképpen az egyik a sport. Alapítója voltam a Budaörsi Diáksport Egyesületnek, mai napig is edzősködöm a kosárlabda szakosztálynál. Ismerem, értek hozzá, és felelősségteljesen tudom képviselni Budaörs sportéletét. Mivel a munkahelyem egy általános iskola, így a másik az oktatás. Budaörs az oktatási intézmények csúcsrajárásában mindig az élen állt. Anno, 1998-ban, amikor én függetlenként indultam, hiszen soha nem csatlakoztam semmilyen párthoz, a polgármester úr azt mondta, a mi legnagyobb befektetésünk, a tudásnak a befektetése. Gondolom itt arra gondolt, hogy jól sáfárkodik az az önkormányzat, mert a bevételeinek a nagy részét ebbe fekteti bele, mert ezzel a jövő nemzedékét támogatjuk. Még egy nagyon fontos dolog van az elkövetkező ciklust tekintve. Mindenféleképpen szeretném megoldani a nyugdíjas klubok végleges elhelyezését. Mert ami most van, az egy szükséghelyzet. A másik dolog, ha bejutok, ha nem, az Árpád utcai kisegítő iskolát helyretenni, úgy, ahogy azt a gyerekek megérdemlik.

 

Szanka László

Mindenképpen szeretnék a város kulturális életébe új lendületet vinni. Egy kicsit színesíteni. A Lakótelepért Egyesület az elmúlt években számos civil kezdeményezésben, programban vett részt, és ez így van folyamatosan mind a mai napig. Jelenleg egy szakdolgozat megírása előtt állok, közbeszerzési referensi tanulmányaimat most fejezem be, így a szaktudásom talán ezen a téren is kamatoztatható lesz az önkormányzat javára. Emellett van egy kulturális  rendezvényszervezői középfokú szakvégzettségem is. De a szívügyem összességében a lakótelep lesz, az, hogy megoldjam azokat a problémákat, amikkel felkerestek.

A motivációm az, hogy amikor felkerestek, hogy fel kellene újítani a játszótereket, bölcsődéket, a távfűtési rendszerünket rendbe kellene tenni. Mi civil szervezetként ezekkel kapcsolatban megrekedtünk egy szinten. Az, hogy létrehoztuk az egyesületet, sok lehetőséget nyitott meg, hiszen egy civil szervezetnek azért van mozgástere, bizonyos szinten. De amikor felkerestek az előbbi kérdésekkel, problémákkal, nem tudtunk mit csinálni, viszont ha képviselőt tudunk delegálni a személyemben, akkor ezekre a problémákra is tudunk megoldást találni.

Az elmúlt években több megkeresés is érkezett a lakóktól, kérték, hogy támogassuk őket. Mi ezeket a kéréseket, problémákat folyamatosan felírtuk, jegyeztük, és kidolgoztunk egy programot a lakótelepre. Felkerestük a Fideszt, akik partnerek lettek és segítségüket nyújtották, így egy programalapú együttműködést tudtunk kötni. Ennek részeként a 7-es választókerületben a Lakótelepért Egyesület delegált egy képviselőjelöltet, aki én vagyok. A 8-as választókerületben pedig egy olyan jelöltet találtunk közösen, aki szintén vállalja ennek a programnak a megvalósítását. Azért nem jelölő szervezet a Lakótelepért Egyesület, mert mi azt az elmúlt években egy civil szervezetként indítottuk el. A jövőben is szeretnénk megtartani a civil pályán. Közvetlenül az egyesület nem folytat politikai tevékenységet. Az egyesület eddigi programjain sem volt és ezután sem lesz politikai irányvonal. Viszont elemi érdeke a lakótelepnek, hogy olyan képviselője legyen, aki a szívügyének tekinti a lakótelepet.

 

 

Miért szavazzanak Önre a választók?

 

Stift Nándor

Szavazzanak rám azért, mert a polgármester és az ő jelöltjei egy csapatban vannak, vagyunk. És azokat a terveket, amiket a következő ciklusban meg szeretnénk valósítani, azokat úgy tudjuk, ha olyan csapata van a polgármesternek, amelyik döntéshozó. Én azt gondolom, hogy tart bennem még mindig az a friss, fiatalos lendület, ami még 2010-ben is ott volt a lelkemben. Úgy gondolom, hogy tudom képviselni ezt a körzetet, hatékonyan és a legjobban.

 

Szanka László

Azt gondolom, új lendületre van szüksége az önkormányzatnak. Megrekedtünk egy szinten és szeretnénk újra lendületbe hozni Budaörsöt, és ez különösképpen igaz a lakótelepre. Nem csak lendületbe kell hozni, de a fejlődés pályájára kell állítani, mert olyan problémák vannak előttünk, amivel senki nem foglalkozott, én viszont szeretném ezeket a problémákat megoldani. Ilyen a társasházak problémáinak megoldása, játszóterek felújítása és bővítése, kutyafuttató létrehozása, közösségi terek kialakítása, a meglévők karbantartása.

 

Nagy Zsolt

Úgy gondolom, hogy az a szép ebben a munkában, hogy lehet a közösségért tenni valamit. Ne csak azt nézd, hogy a hazád mit adhat neked, hanem hogy te mit adhatsz a hazádért, a nemzetedért, a környezetedért!

Én azt szeretném elérni, hogy a három kiskorú gyerekemet nyugodt szívvel elengedhessem játszani vagy edzésre. Azért költöztünk Budaörsre, hogy jól érezzük magunkat, és ebben szeretnék tevékenyen részt venni.

 

Papp József

A lakótelep erősen baloldali, minden kötődésben. Amivel nincs is baj, én annyit tudok mondani a választóknak, hogy egy vagyok közülük. Nem vagyok baloldali, sem jobboldali. De mindent megteszek értük. Az embereknek azt kell megkapniuk, amit szeretnének, és észre kell venni az apró dolgokat is.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.