Választási kisokos kezdőknek és haladóknak

(Budaörs, 2014. október 09. – Budaörsi Infó) Október 12-én a választópolgárok eldönthetik, hogy kinek a kezébe szeretnék adni Budaörs irányítását. Polgármester-, egyéni választókerületi-, illetve megyei listás jelöltekre lehet majd szavazni. Ugyanezen a napon szavazhatnak a nemzetiségi jelöltekre is a budaörsiek. A szavazatokat 2014. október 12-én, 6 órától 19 óráig lehet leadni a szavazóhelyiségekben, illetve mozgóurna segítségével otthonukban a mozgásukban korlátozottak is megtehetik ezt.

 

A közelgő választásokkal kapcsolatban dr. Tasnádi Ferenccel a Helyi Választási Iroda tagjával, törvényességi ellenőrrel beszélgettünk, aki a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a választójog politikai alapjoga minden nagykorú magyar állampolgárnak. 2014-ben 3 polgármesterjelöltre és 45 képviselőjelöltre lehet szavazni. 2006-ban 11.813, 2010-ben pedig 12.085 érvényes szavazatot számoltak össze a szavazatszámláló bizottságok Budaörsön.

 

Kikből áll össze a Szavazatszámláló Bizottság (a továbbiakban SZSZB), és mi a különbség ennek, és a Helyi Választási Bizottság feladatai között?

„Az SZSZB-k úgy állnak össze, hogy a szavazókörönként 3-3 tagot, és a szükséges számú póttagokat a képviselő testület választ erre a feladatra. Ezeknek a
tagoknak a megbízása négy éves határozott időre szól. Mellettük – választásról választásra – a jelöltet, listát állító jelölő szervezetek és a független jelöltek által megbízott, ún. delegált tagok vesznek részt a munkában. A szavazás törvényes rendjét biztosítja és a szavazatok megszámolását végzi ez a bizottság. Településenként működik egy Helyi Választási Bizottság is. Ennek feladata, hogy a jelölteket nyilvántartásba vegye, a szavazólapo mintáját elfogadja, és megállapítsa a polgármester-választás, az önkormányzati képviselőválasztás, továbbá a települési nemzetiségi önkormányzati képviselőválasztás eredményét.”

 

A szavazást 2014. október 12-én 19 órakor zárják le, amit követően következik a szavazatszámlálás, amit az SZSZB végez. Az urnákat felbontják, összeöntik a szavazatokat, majd pedig szétválogatják szavazólap típusonként (polgármester, egyéni választókerületi jelöltek és megyei listások), továbbá érvényes és érvénytelen szavazatonként.

 

„A szavatokat legalább kétszer megszámolják. A számlálás eredményéről jegyzőkönyvet állítanak ki, két példányban minden választás típusnál. Aztán ezek a
szavazóköri jegyzőkönyvek kerülnek a Helyi Választási Bizottság elé, amely ez alapján összesít és állapítja meg az eredményt, továbbá kiosztja a kompenzációs listás mandátumokat. Az eredményeket, számszakilag, logikailag ellenőrzik, és felviszik egy informatikai rendszerbe, amely szintén ellenőrzést hajt végre az adatokon. Ezt követően az eredmények felkerülnek a valasztas.hu-ra, várhatóan már 2014. október 12. éjszaka vagy október 13. hajnal. Ezek az eredmények azonban még nem jogerősek, mert három napon belül kérhető jogorvoslat.”

 

Mikor nem számít érvényesnek egy szavazat?

„A szavazólap esetleges érvénytelensége a Szavazat Számláló Bizottság hibájára, és a választópolgár hibájára is viszszavezethető. A SZSZB akkor követ el mulasztást, ha nem tesz bélyegzőt a választópolgár jelenlétében a szavazólapra. A mozgóurna esetében a leadott összes szavazat érvénytelennek minősül, ha nem helyezi el benne az SZSZB az ellenőrző lapot, amit a legelső szavazónak kell aláírásával hitelesítenie annak lezárásakor. A választópolgárok hibájából akkor lesz érvénytelen a szavazólap, ha egy jelölt mellé sem tesznek egymást keresztező két vonalat, vagy ha ceruzával töltik ki, illetve ha több jelöltre szavaznak. A települési nemzetiségi választások esetében azonban 3, a német nemzetiség tekintetében pedig 4 fős önkormányzatok alakulnak, így itt több személyre (legfeljebb 3 illetve 4 jelöltre)is lehet érvényesen szavazni.”

 

Aki mozgásában korlátozott, annak továbbra is van lehetősége mozgóurnába leadni voksát, aki azonban Budaörsön szeretne szavazni, viszont nem itt van a lakóhelye, csak feltételekkel élhet itt a választójogával. A mozgó urnával kapcsolatban mi az, amit fontos tudnia a választópolgároknak?

„A mozgó urna igénybevételéről azt fontos tudnunk, hogy csak mozgásában korlátozott személy kérheti. Írásbeli kérelem leadása szükséges ahhoz, hogy lehessen
élni ezzel a lehetőséggel. A kérvényen fel kell tüntetni, hogy milyen okból kér mozgóurnát a kérelmező, meg kell adni a jogszabályban meghatározott személyes adatokat,, és saját kezű aláírás szükséges. Október 10.-én, 16 óráig a helyi választási irodához, vagy a szavazás napján október 12-én, 15 óráig, az illetékes szavazat számláló bizottsághoz lehet benyújtani a kérelmet. Utóbbi estben ahhoz a bizottsághoz kell benyújtani, amelynek a névjegyzékén az adott választópolgár szerepel. A kérvényt el lehet juttatni bármilyen segítő által is,. Lakóhelyre, vagy pedig a szavazókör területén lévő tartózkodási helyre lehet kérni mozgó urnát, amit jellemzően két delegált tag szállít ki a kérelmezőhöz, hogy leadhassa szavazatát.”

MOZGÓURNA IRÁNTI KÉRELEM / KÉRELEM MÓDOSÍTÁSA / TÖRLÉSE (kattintson rá a linkre) a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására.

 

Az átjelentkezéssel kapcsolatban mi az, amit fontos tudnia a választópolgároknak?

„A választópolgároknak átjelentkezésre is van lehetőségük. Ezt október 10-én 16 óráig lehet megtenni. Ebben az esetben nem olyan szabad az átjelentkezés, mint az országgyűlési választásoknál, mert csak bejelentett tartózkodási helyre kérhető. Fontos azt is tudni ebben az esetben, hogy legalább június 23- ától léteznie kell ennek a tartózkodási helynek, és folyamatosan fent is kell állnia a szavazás napjáig.”

 

Átjelentkezéssel történő szavazással kapcsolatos kérelem (kattintson rá a linkre)

(Figyelem! Csak június 23-ig létesített tartózkodási helyre lehet átjelentkezni!)

 

Szavazataikat a helyi önkormányzati választásokkor leadhatják a polgármester-, az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre, a megyei listákra, továbbá nemzetiségi képviselőjelöltekre és listákra, azonban a kompenzációs listáról történő mandátumszerzésről nem a választópolgárok döntenek, hanem a jelölő szervezetek. A kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amely a választókerületek több mint felében (6) tudott jelöltet állítani. Az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező töredékszavazat arányában, a listán bejelentett sorrendben történik a mandátumszerzés, nincs közvetlen szavazás.

 

Mi történik a választás után?

„A megválasztott képviselők részére a helyi választási bizottság kiállítja a megbízólevelet. A választást követő 15 napon belül tartja meg alakuló ülését az önkormányzat,, amit a polgármester hív össze, ahol megtörténik az eskütétel is. Ezt követően, vagy a következő ülésen kell megválasztani az alpolgármestert, illetve a bizottságokat.”

 

Ne felejtsenek 2014. október 12-én elmenni szavazni, és vigyék magukkal személyazonosságukat igazoló érvényes okmányukat, illetve lakcímkártyájukat. Felelősségteljes, megfontolt döntést kívánunk minden budaörsi választópolgárnak, minden olvasónknak!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.