A budaörsi 6-os választókörzet jelöltjei – Önkormányzati választás 2014

(Budaörs, 2014. október 09. – Budaörsi Infó) A 2014. október 12-ei önkormányzati választások közeledtével összefoglaltuk, hogy a budaörsi 10 választókörzet képviselőjelöltjei miként nyilatkoztak nekünk bemutatkozó interjúsorozatunk alkalmából. Az 6-os választókörzet jelöltjei: dr. Ritter Gergely, Káhn János, Dörflinger Gábor, Bartha Károlyné.

 

 

 

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014


 

 

ritter_gergely_portalra

dr. Ritter Gergely

Nem vagyok egy konfliktust gerjesztő típus.”

 

 

kahn_janos_portalra

Káhn János

„Egységes városkép legyen az óváros utcáiban!”

 

 

 

dorflinger_gabor_portalra

Dörflinger Gábor

„Az egyenes beszédet vissza kellene hozni a köztudatba!”

 

 

barthakarolyne_portalra

Bartha Károlyné

„Nem tudok mondani semmit Budaörsön, ami szép lenne!”

 

 

 

Melyik körzet az Öné?

 

dr. Ritter Gergely

A 6-os körzet. A Kárpát utca, a Kossuth Lajos utcától lefelé, Károly Király út a Csata utcáig, de a Károly király út nem tartozik hozzám, a Széles utca, egészen a Bretzfeld útig, a Lévai páros oldala, a Maros köz, Kossuth Lajos utca a Kisfaludy utcáig. Legelőször 1994-ben még a Kőhegyen indultam.

 

Káhn János

Az én körzetem a Károly király utcától a régi Sport utcáig terjed, az autópályáig, és azon felül a Kossuth Lajos utca egy része.

 

Dörflinger Gábor

Földrajzilag a 6-os választókörzet a Kossuth Lajos utca, a Károly király utca nem tartozik ide, de az Ady Endre utcától a Bretzfeld utcáig igen. A Lévai utca páros oldala benne van. A Szabadság út és a Sport utca benne van.

 

 

Milyen megoldandó problémák vannak a 6-os körzetben?

 

dr. Ritter Gergely

Nagyon kellemes, barátságos kertvárosi övezet a terület. Van egy része, amin viszont mindenképpen jó lenne változtatni. Az a terület, amelyik a Kisfaludy utca – Baross utca vagyis a templom alatti terület – ami kinyúlik az én körzetemből egy kicsit – nem rendelkezik belső utcával. Van egy csomó össze-vissza telep, ami nincs rendben. Ott jó lenne egy utcát nyitni, rendezni a telkeket. Volt már erről szó, de akkor nem sikerült. A másik régi szívfájdalmam a volt Tüzép területe, amit jó lenne rendbe tenni, a volt 103-as bolt helyén nem épült semmi, azzal a területtel mindenképpen csinálni kell valamit. Sok jó példát lát az ember. Ilyen például Tata. Ott építettek kis sétálóutcákat, nem bántották a régi konstrukciót, csak barátságossá tették. Így sokan járnak oda. Jó lenne ezt, ahhoz hasonlóan megoldani.

Az egészségügyön belül az egyik legnagyobb probléma a várólista, a várakozási idő. Ezt szeretném valahogy lerövidíteni. Tudom, hogy azt vágják most sokan a fejemhez, hogy ezt már négy éve is mondtam, de azzal tudok védekezni, hogy kisebbségben voltam és ez sajnos így szóba sem került. Az országos helyzet sem olyan, hogy az egészségüggyel nagyot lehetne lépni. Annyi fedezetet azért tudna adni a város, hogy ez megoldódjon!

 

Káhn János

Például a Fő utcát nem tudjuk belső útként kezelni. Belső útként a közlekedés is javulhatna, több dolgot meg tudnánk valósítani, például sétálóutca is lehetne belőle. Ehhez legalább 10-20 év kell, hogy  megvalósuljon. 20 éve nem volt gazdája a temetőnek. Ezt kézbe vettem és rendbe tettük. Megújul a ravatalozó, az urnafal. Megpróbáljuk megoldani a temetkezéshez szükséges férőhely problémát. Kormányzati segítségre van szükség a temetővel kapcsolatban. Közigazgatási határmódosításra.

Négy évvel ezelőtt a Széles utca – Komáromi – József A. u. a kerülethez csatolásra került. Számítottak rá, hogy rendbe teszem, de a folyamat olyan, hogy fél év alatt nem lehet csodát tenni, és ezt elvárták tőlem. Olyan utcákat kellene kialakítani, ami az óvároshoz illő. Az én szlogenem az, hogy egységes városkép legyen az óváros utcáiban. Tehát kiemelten kell kezelni, mert ez a szíve a városnak.

A szennyvízcsatorna is elavult, azzal is foglalkozni kell a jövőben. Van egy elképzelés csapadékelvezetésre kormányzati szinten, ez a Hosszúréti patak, Törökbálint is benne van, Budakeszi, Budaörs és a 22. kerület. Úgy volt, hogy tervek készülnek a víztározóról. Ennek megvalósítása része lesz a következő 5 évnek. Én kisgazdaként vagyok a Fideszben, a környezetvédelem nagyon fontos témám. Vannak olyan kérdések még, amiket meg kell oldani, ilyen például, a hőszigetelés a hagyománnyal épült lakóházaknál, ezek is kapják meg a kedvezményeket.

A József Attila és a Széles utca–Komáromi utca tervezési, engedélyezési eljárása befejeződött, a József Attila utcában még az idén elkezdődik a kivitelezés. A 2015 évi költségvetés elfogadását követően, közbeszerzési eljárást szeretnék indítani a Széles utca–Komáromi utcai beruházásra. A Kenyérgyár utcai csapadékvíz elvezetése még ami itt problémát okoz, és a járda, illetve a kocsibeállók építése. A Pozsonyi utcai járdát és utat szeretnénk kiszélesíteni a folyóka megszüntetésével. Szeretném a hagyományos technológiával épült lakóházak szigetelés-korszerűsítését támogatni. A szociálisan rászorultak támogatásának elősegítése is megoldásra vár. A piac hála Istennek elindult, de további fejlesztések szükségesek, mint például az Óvárosi Piac létrehozása.

 

Dörflinger Gábor

Egyedi és általános problémák is vannak. Amikor az ember hírét veszi annak, hogy egy szolgáltató, építő cég közterületen, többszörösen környezetszennyező tevékenységet végez és semmit nem csinálnak vele, azt meg kellene oldani. Ez a Komáromi utca Építők útja környékén van. A lakók teljesen jogosan tiltakoznak ez ellen. Porról és komoly zajszennyezésről beszélünk. Ez semmi másról nem szól, csak arról, hogy van egy szabályozás és nem tartatják be.

Több esetben pedig túlszabályozás van, mint például a zöldhulladékok esetében. Az én szememben álszenteskedés az, hogy nem lehet a zöldhulladékot elégetni. Ez ugyanolyan álszenteskedés, mint amikor látom egy nagyáruházban, hogy külön gyűjtik a szemetet és jön a takarítócég munkatársa és egy kukába teszi a szemetet és elviszi. Ez az a túlszabályozás ami felesleges terheket ró mindenkire, de betartatni se tudják.

 

Bartha Károlyné

Egy fedett működő piacot szeretnék, már 15 éve. Csarnok jellegű piacra lenne szüksége Budaörsnek, aminek a végében lenne bolhapiac. Négy és fél évig nagyon jól működött a bolhapiac Budaörsön, annak köszönhetően, hogy egy-egy vállalkozó segített nekem és helyet biztosított. Hiába mentem az önkormányzathoz tőlük semmilyen segítséget nem kaptam.

Jelenleg is működik egy bolhapiac a Közösségi házban, ami nagyon gyenge. A nálam lévő bolhapiacon volt rá példa, hogy 200-300-an is megfordultak, nem úgy mint a jelenlegi piacon.

Amire még nagy szükség lenne, egy szolgáltató ház, ahol a bébiktől kezdve az idősekig mindenki megtalálná a maga szórakozását.

Egy normális helyre lenne szüksége a fiataloknak, ahol tudnak koncerteket rendezni. Az Ifjúsági ház az én gyerekkoromban egy kis sötét mozi volt. Ez a hely igazán nem méltó ehhez a városhoz, sem pedig ilyen programok szervezéséhez, amire szükség lenne a városban.

A nyugdíjasházat felújították. Ezt az Árpád utcában található épületet ideiglenesen megkapták a nyugdíjasok. Három éve semmi nem történik. Budaörsön 180-200 fős nyugdíjas csoport van, 30 fő fér el kényelmesen, a többi nem tud mit csinálni. Ezzel szemben van hétfőn és kedden is nyugdíjasklub. Egy olyan helyiség kellene, ahová elmehetnek a nyugdíjasok, beszélgethetnek, találkozhatnak és nyitva kellene lennie minden nap.

2010-ben is függetlenként indultam, akkor is elmondtam, hogy rettenetesen bántja az emberek szemét a Művelődési házzal szemben az a foghíjas telek, de több ilyen is van. Teljesen mindegy, hogy magánkézben van vagy nem, de gondoskodni kellene arról, hogy ne ott legyen Budaörs őserdeje. Ezeket a foghíjas telkeket be kellene építeni, mert ez így méltatlan a településhez.

Nem tudok mondani semmit Budaörsön, ami szép lenne. Ha elmegyek egy kisvárosba 100-szor szebb a főutca is, mert nincsenek ilyen elhanyagolt házak.

Felháborító, hogy mik vannak néhány ház udvarán. Az önkormányzatnak kellene ezt a problémát megoldania egy rendelettel, hogy mi van egy telek udvarán.

Nagyon sokan jönnek hozzám panaszkodni. Meg kellene nézni, hogy az önkormányzatban százalékos arányban mennyi budaörsi dolgozik. Nagyon minimális. Sok helyről kaptam ilyen panaszt, hogy budaörsiek, de még visszajelzést sem kapnak az álláspályázatukra. Szeretném, ha több budaörsi dolgozna az önkormányzatban.

A munkanélküliség problémáját meg kellene oldani ingyenes tanfolyamokkal, mert nagyon sok munkanélküli van.

 

 

Mi az Ön szívügye?

 

dr. Ritter Gergely

Belegondolva, azért a hősi nagy dolgok lementek 1991-ben. Sem új út, sem csatorna, semmi nem volt. Ma már szerencsére ilyen nincs. Például nyilvános WC-t kellene csinálni. Már megpróbáltuk, de abból sem lett semmi. A másik megoldatlan probléma a parkolás. Szerintem a bicikliutak nem jó helyen vannak. Olyan helyre kellett volna tenni, ahol kevesebb az autós. Sokan most is panaszkodnak a körzetben, hogy nem a megfelelő helyen vannak a kerékpárutak. A régi présházakból is lehetne valami kis központot kialakítani.

 

Káhn János

A BTG Kft. – annak  felügyelőbizottság elnöke vagyok. A szelektív hulladékgyűjtést szeretném még megvalósítani. Éveken keresztül nem volt telephelye a BTG Kft-nek, idáig azon dolgoztunk, hogy fent tudjunk maradni. A város részére azért fontos a cég, mert anélkül nem lenne a közterület karbantartva. Nem lennének virágok, fák, bokrok. Ezen kívül a város kátyújavítási munkái is ide tartoznak, ezen kívül karbantartja a járdákat, szegélyeket.

 

Bartha Károlyné

Az egészségügyben javítanék azon, hogy ne legyenek ilyen hosszúak a várólisták. Akkor amikor bent voltam az önkormányzatnál többször javasoltam, hogy tegyünk valamit azért, hogy érezzék a budaörsiek, hogy jó budaörsinek lenni. Én nem tudom, hogy miért jó budaörsinek lenni. Semmit nem kapunk azért, amiért ilyen gazdag városban élünk. Én azt javasoltam, hogy esetleg a szemétdíj lehetne a fele, van ilyen máshol is az országban.

Fesztivál mindenütt van.

Egy pozitív dolog van, hogy az uszodába kedvezménnyel mehetnek be a budaörsiek.

Mindig a szívügyem volt az, hogy a nyugdíjasklub normális legyen.

 

 

Mi az ön legfőbb erőssége ami a város javára válhat?

 

dr. Ritter Gergely

Maga az a tény, hogy 1996 óta testületi tag vagyok, már bizonyítja, hogy benne vagyok az önkormányzati dolgokban, még akkor is, ha keveset szólaltam fel. Mint régóta itt lakó, megéltem azt, hogy egy 2000 fős településből lett egy 28 ezer fős város. Nagyon sok embert ismerek. A munkám alapján sok olyan problémát is megismerek, amit nem biztos, hogy más is, hiszen háziorvos vagyok. A szociális, egészségügyi vonalon átlátok, szerintem jobban, mint a többbség. Meglehetősen érzékenynek tartom magam szociálisan. Nem vagyok egy konfliktust gerjesztő típus.

 

Káhn János

Én állandó lendületben vagyok, nem tudok megállni. Valószínűleg ha le kellene állnom, rosszul érezném magam. Kommunikatív vagyok a lakókkal, sokat érintkezem velük. Úgy érzem, hogy, amit, kapok tőlük információt, azt közvetítenem kell az önkormányzatba. Fontosnak tartom, hogy én lehetek a közvetítő a két fél között. Szerintem a képviselő jobban tud intézkedni, mintha a lakos elmenne a hivatalba.

 

Dörflinger Gábor

Az ami most a legjobban hiányzik, az egyenesség, az egyenes beszéd és a korrektség, amit mindkét oldalról hiányolok. Mint magánember társadalmi munkában segítettem éveken keresztül a helyi szerveteket. Az egyik legnagyobb büszkeségem, hogy belekerültem a szociális segítő rendszerbe. Több éven keresztül alkalmasnak bizonyultam arra, hogy kapcsolatot alakítsak ki a látássérültekkel, a mozgássérültekkel. A mai napig a barátomnak tekintek mindenkit a Budakörnyéki Látássérültek Egyesületéből. Úgy gondolom, hogy én többet kaptam tőlük, mint amennyit adtam.

 

Bartha Károlyné

Pest megyében nagyon jól ismernek. Négy és fél évig szerveztem Budaörsön a bolhapiacot, részt vettem a közéletben. 2006-tól 2010-ig külsős képviselő voltam.

Azt gondolom, hogy azért tudnék nyerni ebben a körzetben, mert Káhn János már kétszer is volt képviselő, tett amit tett. Jól is tette meg nem is.

Ritter Gergely 200%-os orvos. Nagyon szeretem, hiszen nekem is ő a háziorvosom, orvosként kiváló. Nem véletlen, hogy neki van a legnagyobb körzete. Soha senkitől rosszat nem lehetett hallani rá, viszont én úgy gondolom, hogy a képviselőséget és az orvosi praxist nem lehetne együtt csinálni. Két ilyen felelősségteljes dolgot nem lehet együtt végezni.

Úgy gondolom, hogy nincs aki a nőket képviselje Budaörsön, aki a fiatalokat, a gyerekeket, az időseket támogatná. Szerintem ezért van esélyem ezen a választáson a győzelemre.

 

 

Mit üzen a választópolgároknak, miért szavazzanak Önre?

 

Káhn János

Ha a választók felhatalmaznak, megújuló lendülettel, akadályokat leküzdve, a 6-os választókerületben kizárólag a lakosokkal a helyiek érdekeit kívánom képviselni.

Az önkormányzatban eltöltött több évtizedes tapasztalatom segítségével a  jövőben is szeretném jól szolgálni a lakosság érdekeit, a hivatali bürokrácia csökkentése, az elszegényedés enyhítése érdekében, megkülönböztetett figyelemmel próbálom megoldani az emberek mindennapi problémáit.

 

Dörflinger Gábor

Aki elgondolkodik azon, hogy szavazzon-e rám, annak bőségesen elég az, amit az értékrendről eddig elmondtam, aki meg el se gondolkodik rajta, annak meg azt üzenném, hogy tanuljon meg gondolkodni.

 

Bartha Károlyné

Azért mert erős vagyok, és nő vagyok, és megpróbálok minden problémát megoldani.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.