A budaörsi 5-ös választókörzet jelöltjei – Önkormányzati választás 2014

(Budaörs, 2014. október 09. – Budaörsi Infó) A 2014. október 12-ei önkormányzati választások közeledtével összefoglaltuk, hogy a budaörsi 10 választókörzet képviselőjelöltjei miként nyilatkoztak nekünk bemutatkozó interjúsorozatunk alkalmából. Az 5-ös választókörzet jelöltjei: dr. Molnár Gábor (BFE), Gáspár Béla (Fidesz-KDNP), Kovalik Sándor (Jobbik), Leipán Tibor (Független).

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

 

molnar_gabor_portalra

dr. Molnár Gábor (BFE)

„A tapasztalat a fő erősségem a többiekkel szemben.”

 

 

gaspar_bela_portalra

Gáspár Béla (Fidesz-KDNP)

 „Az életem nagyobb részét mások segítésével töltöttem.”

 

 

kovalik_sandor_portalra

Kovalik Sándor (Jobbik)

„Megteszek mindent azért, hogy a problémák megoldódjanak!”

 

 

leipan_tibor_portalr

Leipán Tibor (Független).

„Én ebben a versenyben egy harmadik erőt képviselnék függetlenként.”

 

 

5. választókörzet

 

 

Milyen problémák vannak a 5-ös körzetben ön szerint, amelyek megoldásra várnak?

dr. Molnár Gábor

Úgy látom, hogy az ötös körzetben vannak szépen feladatok. Az egész városban van mit tenni.

Az ötös körzet lakosságának összetétele olyan, hogy jórészt idősek lakják. A város mindig szociálisan érzékeny volt. A Budaörsi szociális háló az országában az egyik legjobb. Viszont nagyon sok idős emberről nem tudunk semmit, mert szégyelnek segítséget kérni.

Nekik biztos sokat tudunk segíteni, ha ismerjük a körülményeiket. Ez nem politikai, hanem emberi kérdés!

Sokan kritizálták a sportcsarnokot, az uszodát. Azt mondják, hogy versenysportra nem alkalmas. Én 20 évig sportoltam. A Vasasban birkóztam, így nekem a sport a szívem csücske. Nagyon sok világversenyt sikerült már itt megszervezni.

Budaörsön három sportcsarnok fog épülni. Egy már épül a Bleyernél, a másik az 1-es iskolánál fog épülni, amit a város önerejéből készít majd el. A harmadik az Illyés Gimnázium mellett, amelyik pályázatos pénzből épített csarnok lesz. Borzasztó teremhiány van, ezért van szükség ezekre a beruházásokra. Az új köznevelési törvénynek a sok rossz mellett van egy jó oldala is: a mindennapos testnevelés.

Hiába van mindenhol tornaterem, az iskolák ezt az igényt nem tudják kielégíteni. Ha ezek a létesítmények megnyitnak, akkor az nagy segítség lesz a városnak.

A város zajvédő fala a négyes körzet határáig tart. Ezt kellene tovább építeni.

Miénk lett a régi posta épülete. Abból egy multifunkcionális közösségi centrumot kellene létrehozni. Ehhez megközelítőleg másfél milliárd kellene. Millió terv van, például kellene egy komoly színházépület is.

Mester Edit arra gondolt, hogy a Károly király út sarkán lévő helytörténeti múzeumát áthozná ebbe az épületbe, mert az két szobában elfér és akkor sokkal több ember láthatná.

A nyugdíjasok szeretnék, ha nekik egy olyan klubhelyiségük lehetne, amiben nem csak 10 ember fér el. A borászok ebben az épületben, az alsó szinten a pincében egy kis kiállítást, borbemutatót szeretnének létrehozni. Millió tárgyalás zajlik ezzel az épülettel kapcsolatban.

Az elmúlt háromnegyed évben legalább tízszer ültünk le az összes szervezettel együtt. A helyzet az, hogy pénz kell hozzá. Azonban nem biztos, hogy a pályázati pénzek ide fognak befutni, mert „bűnös város” Budaörs. Wittinghoff Tamás az első ciklustól polgármester, és ezt még mindig nem tudják ellenfelei megemészteni. Bízom abban, hogy a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjei olyan számban jutnak be a következő testületbe, hogy a többség révén eredményesen tudjunk a városért dolgozni.

 

Gáspár Béla

Én nem rég elmentem a Magyar Média napjára. Ott hallottam egy nagyon bölcs dolgot, méghozzá azt, hogy egyenesen kell beszélni. Azt mondta az egyik Kossuth-rádiós riporter, hogy azt szereti, hogy ha nyitott az interjúalany. Így én is őszintén megmondom, a körzetemben a csapadékvíz problémáját a szívügyemnek tekintem.

Elég sokat gondolkoztam a műszaki megoldásokon. Az uszodával, a Hársfa utcai területekkel, a kiserdővel is vannak terveim. Akár egy játszótér kiépítése is elképzelhető. Az ott lakókkal ezt meg kell beszélni közösségi fórumokon, és együtt kell kitalálni a megoldást.

Ezeket a problémákat fel kell térképezni. Ha fontossági sorrendet kellene felállítani, akkor a vízelvezetés lenne az első olyan probléma, amit a legfontosabb lenne megoldani.

A csapadékvíz elvezetésével küzdenek már évek óta, meg is próbálták a Törökbálinti út végén véghez vinni, de nem sikerült. Azt nem fogom most elárulni, hogy az én gondolatomban mi van, majd elárulom, ha megválasztanak. Én műszaki gondolkozású ember vagyok, technikumot végeztem. Jelenleg autómentéssel foglalkozom, amit majd valószínűleg abba fogok hagyni, ha megválasztanak, időben ugyanis nem összeegyeztethető ez a két tevékenység. Vannak olyan képviselők, akik más munka mellett végzik a kötelezettségüket, de én gondoskodni fogok arról, ha bár nem is szüntetem meg a vállalkozást, de legyen egy állandó készenlétben lévő váltótársam, hogy mindig ott tudjak lenni, ahol szükség van rám.

 

Kovalik Sándor

A Károly Király utca az, amelyik a legnagyobb problémát jelenti. Óriási forgalmat bonyolít ez az utca, ezen kellene valahogy tompítani. A parkolási lehetőség nagyon csekély, tehermentesíteni kellene valahogy. Nagyon sok cég van, ezek dolgozói és a hozzájuk érkezők elveszik a parkolási lehetőséget a budaörsiektől. Tavaly tavasszal volt egy beruházás a Károly király utcában, szétdúlták az egész utcát. Kitalálták, hogy befüvesítik mindkét oldalát és öntözőrendszerrel látták el. Ez meg is történt, óriási sárral, sok panasszal. Kipróbálták az öntöző rendszert, eláztatták a lakóházakat, mert mindenfelé ment a víz, csak arra nem, amerre kellett volna, és azóta pedig nem működik. Ki kell vizsgálni a kialakult helyzet okát, a kivitelezéssel kapcsolatos kérdéseket, és kidolgozni a megoldást.

A Károly király utcában nagyon szépek azok a sövények, amiket telepített az önkormányzat, azok a fakeretek, amiket oda helyeztek. A baj az, hogy folyamatosan sérülnek, mindig javítani kell őket, ami többletforrásokat igényel, ugyanis senki nem számolta ki azt, hogy be is kell fordulniuk autóval a lakóknak a keretek mellett. Hetente akár három alkalommal is cserélik ezeket a kereteket, meg kell vizsgálni pénzügyi szempontból, hogy ez a városképi dísz ebben a formában megéri-e.

A Deák Ferenc utcánál lemenő kis utcáknál a közvilágítás csekély, kb. 100 méterenként 1 villanyoszlop van. Lakóház pedig van vagy hat egy oldalon.

A Városi Régészeti Kiállítás a Csiki Pihenőkertbe fog költözni a jövőben, viszont azzal kapcsolatban nincs semmilyen információ, hogy mire hasznosítja majd a város az épületet. A lakók nem szeretnék, ha még egy bankfiók lenne a helyén.

 

Leipán Tibor

Először is kiemelt feladatokat kell meghatározni. Három kiemelt feladat van. Az egyik a csapadékvíz elvezető rendszer, ami napról napra rosszabb lesz. Nemhogy javulna, hanem inkább romlik. A nagy esőzésekre gondolok, mert már buzgárok is előjönnek az olyan utcákban, ahol eddig nem.

Óriási hibák történtek az elmúlt időben egy-egy utcának a kivitelezése során, ami nem megengedhető. Ezen mindenféleképpen javítani kell.

A csapadékvíz elvezető rendszert komplexen kellene kezelni, és megnyugtató módon, hogy bármilyen felhőszakadás jön, akkor a házakat, embereket, utakat ne öntse el a csapadék víz, és a szennyvíz. Vannak elképzelések, hogy ezt hogy lehetne megoldani az eddigi rendkívül rossz gyakorlattal szemben. 

 

A közbiztonság a másik probléma. Hatodikak vagyunk a legrosszabbak listáján. Ha az olimpiai pontrendszert vesszük figyelembe, akkor még most is pontszerzők vagyunk. Én sok esetben kértem a rendőrség megerősítésére pénzt, szakmai alapon alátámasztva, és a testület bár jónak találta mégis elutasította.

Ha azt veszem alapul, hogy milyen dolgokra történt pénzkidobás, akkor finoman fogalmazva is, sokkal erősebb prioritást élvezne a rendőrség munkája, és tényleg csak egy adalék, hogy a frankhegyiek már ki se hívják a rendőrséget, mert nem látják értelmét.

Szomorú hogy a belvárosban is egy újabb betörési hullám van. Az erőszakos bűncselekmények száma valóban csökkenőben van, de a vagyon elleni bűncselekmények száma nagyon megnőtt. Koncentrálni kellene a város erőit és itt a pénzügyi erőire gondolok, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a pénzügyi és egyéb gazdálkodás során.

 

A harmadik fontos probléma, ami megoldásra vár, hogy rendbe kellene tenni az egészségügyet. Az, hogy Budaörsön valaki bemegy és bármilyen egészségügyi osztályt akar felkeresni több hónapra előre kap előrejegyzés, az azt jelenti, hogy addig vagy meghal, vagy meggyógyul, vagy akkuttá válik a problémája. Ez megengedhetetlen.

 

A budaörsi útépítések is hagynak kívánnivalót maguk után, például jelenleg is zajlik az Aradi utcai kivitelezés, ami kritikán aluli. Itt megint több problémával nézzünk szembe, mert olyan a kivitelezés, ami folyamatosan problémákat szül.

A belvárosban a Deák vagy a Baross utca kivitelezése kritikán aluli. Megemelik az úttestet, ez az egyik nehézsége a csapadékvíz elvezető rendszernek. Mivel az úttest magasabban van, mint a járda, ezért lefolyik a víz, a járdáról pedig befolyik a házakba.

Az Aradi utcánál szintén ez a probléma. Mivel nem csak az úttestet, hanem a járdát is megemelték, ezért látom, hogy rengetegen nem fognak tudni kijönni a házukból autóval.

Nem tudom, hogy ezt, hogy lehet kezelni. A lakosok tucatszámra gyűjtötték nekem össze a hibalistákat és az egyeztetések is elmaradtak ezen a terülten az itt élőkkel. Nem értem, hogy ilyen egyszerű dolognál mint az útépítés, miért kell ennyit kínlódni, és miért kell ezt ennyire rosszul csinálni!?

 

 

Milyen erősségei vannak, amit fel tudna használni a következő öt évben, ha képviselőnek választják?

 

dr. Molnár Gábor

A tapasztalat a fő erősségem a többiekkel szemben. 1994-ben költöztünk ide. Én Zuglóban születtem, ott laktam, középiskola után elvittek katonának. Utána elvégeztem az Eötvös Lóránt Tudományegyetem jogi karát, amivel párhuzamosan elvégeztem egy vendéglátó iskolát is. Két-három évig vendéglátóztam. Ezt követően dolgoztam az Apeh-ban, több mint 5 évet. Munkaügyi perekkel foglalkoztam elsősorban. Azután a Biofilter környezetvédelmi cégnél a jogi irodát vezettem.

1998 májusában összetalálkoztam Kovács Attilával, a budaörsi Egészségügyi Központ igazgatójával. Az ő fia és az én fiam egy iskolába jártak. Attila megkeresett, hogy ő önkormányzati képviselő, és hogy már nem tudja tovább vállalni, lenne-e hozzá kedvem. Készítettem magamnak egy szórólapot, beszórtam, megnyertem a választásokat! Egyedül több szavazatot kaptam, mint a másik három induló együtt. Ezt Wittinghoff Tamásnak köszönhetem, annak hogy az ő csapatában vagyok. A Tamás-hívők megbíznak a csapatában is!

Amikor megválasztottak képviselőnek, akkor rögtön a mélyvízbe dobtak. A pénzügyi bizottság elnöke lettem. Azért értettem is hozzá, mert az Apeh-ban az adó eljáráson dolgoztam és jogász is vagyok.

Nem vagyok otthonülő típus. Egy dolgot azonban nem szeretnék, és én azt nem is tudom megoldani, hogy kéthetente mindenkihez elmegyek személyesen. Sok képviselő ezt ígéri.

 

Kovalik Sándor

Egész életemben emberek között voltam, és vagyok is. A legjobb helyi képviselő az lesz, aki előtt megnyílnak az emberek, akihez mernek fordulni. Szerintem ez a legfőbb erősségem.

Megteszek mindent azért, hogy a problémák megoldódjanak.

 

Leipán Tibor

Én nem vagyok pártpolitikus, hanem független. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb választó erő mögöttünk áll. Ők azok, akik megcsömörlöttek a politikától, vagy nem csak kettőből szeretnének választani.

A mi erősségünk abból áll, hogy a mögöttünk van a legnagyobb erő, hogy ez megmozdul-e vagy sem, az egy következő kérdés, de biztos, hogy mögöttünk áll.

A másik, amiben többet tudok nyújtani a két másik jelöltnél az, hogy nekem van egy nagyon erős pénzügyi gazdasági vénám. Úgy gondolom, hogy a város jövendőbeli bevételei messze nem lesznek szimbiózisban az igényekkel. Tehát itt a jövőben igencsak nehézségekkel kell majd szembenézni. Amiben én hiányosságot látok, az eddigi gyakorlat alapján, hogy nincs gazdálkodás, hanem inkább ’malacpersely-effektus’ van: bejön a pénz és kimegy a pénz. A költségvetést nullára kell kifuttatni, én ezt abszolút megértem, de ezzel együtt azt tudom mondani, hogy a gazdálkodásnak mint gazdasági folyamatnak még csak az elemét sem látom.

Ennek a városnak megfelelő tartalékokkal kellene rendelkeznie és nemhogy tartalékok nincsenek, hanem még pénz is sokszor alig van a kasszában. A másik az, hogy sok százmillió forint nem közcélra kerül felhasználásra. Ezeket szeretnénk megszüntetni. A pénzügyi gazdálkodás folyamatában kizárólag a város és az ottaniak érdekeit venném figyelembe.”

 

 

Mit üzenne a választópolgároknak, miért szavazzanak Önre?

 

Gáspár Béla

Az életem nagyobb részét mások segítésével töltöttem, ez belém idegződött. Küzdeni fogok azért, hogy ha valamit a lakossággal együtt jónak látunk, akkor győzzünk, oldjuk meg!

 

Kovalik Sándor

Tisztességes munkát ígérek, nyíltságot, nyilvánosságot és emberközeliséget. Egy vagyok Önök közül, az is szeretnék maradni, de mindezt úgy, hogy teszek is Önökért. Hiszek a csapatmunkában. Hosszú évek óta az életem része a vízilabda, ami igazi csapatsport, megmutatja azt, hogy lehet győzni együtt a legnagyobb ellenfelek ellen is. Csapatban indulok a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetének jelöltjeként. Szeretek csapatban dolgozni, ugyanígy Önökkel is egységben szeretnék munkálkodni.

 

Leipán Tibor

Szeretnék egy harmadik erőt képviselni, azok számára, akik megcsömörlöttek a pártpolitikától, akik párton kívüliek és szeretnének egy olyan alternatívát látni maguk előtt, hogy nyugodt lelkiismerettel olyanokra szavazhassanak, akik nem pártpolitikát képviselnek, hanem ténylegesen a város érdekeit.

A szakmai tudást kellene előtérbe helyezni és nem érzelmi alapon dönteni arról, hogy ki legyen a polgármester.

Mindezek mellett engem nem a személyes ambíció vezérel, nem kívánok reflektorfénybe se kerülni, hanem az eddigi gyakorlatom alapján a városért és az itt élő emberekért szeretnék még többet tenni. Én csak egy lehetőség vagyok, a végső szót a választók mondják ki.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.