LEIPÁN TIBOR: „Én ebben a versenyben egy harmadik erőt képviselnék függetlenként.”

(Budaörs, 2014. október 6. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó nem kis fába vágta a fejszéjét. Úgy döntött, hogy a választások közeledtével felkeresi az összes képviselő-, illetve polgármesterjelöltet, és bemutatja az olvasóinak. A feladat nem csupán a jelöltek nagy létszáma miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert Budaörsön ehhez hasonló kezdeményezés még nem volt. Olvashattunk már jobb és bal oldali híreket a különböző médiákon keresztül, viszont minden oldallal egyszerre még senki sem foglalkozott. Mi megtettük. A választásokig folyamatosan olvashatják majd a portálunkon a jelöltekkel készült rövidebb vagy hosszabb interjúkat. A nyomtatott Választási különszámunkat október elején már Budaörs utcáin és intézményeiben is megtalálhatták. Kedves Olvasóink, kérjük önöket, hogy tájékozódjanak és választási döntéseiket megfontoltan hozzák meg, mert a városunk sorsa azok kezébe kerül, akiknek önök adják. Felelősségteljes választást kívánunk mindenkinek. 


LEIPÁN TIBOR: „Én ebben a versenyben egy harmadik erőt képviselnék függetlenként.” 

Független polgármesterjelölt

 

Ön szerint miért lenne szükség új polgármesterre Budaörsön?

Nem a jelenlegi polgármester személyét kritizálva vagy bántva, de egy polgármesteri ciklus négy évet jelent, és aki egy polgármesteri ciklust már végig vitt, annak háttérbe kellene kerülnie.

Ez nem azt jelenti, hogy ő vonja ki magát a közcélú döntésekből és vonuljon vissza a politikától. Én úgy képzelném, hogy a testület tagja mindenképpen lehetne egy polgármester a későbbiekben, de én nem tartom egészséges folyamatnak azt, hogy két ciklusnál többet legyen.

Ennek nemzetközi gyakorlata is van. Akár alpolgármesterként vagy képviselőként folytathatja a tevékenységét. Az ő tapasztalata így nem veszne el, és a továbbiakban is tudná segíteni a város fejlődését, az életét, testületi tagként.

 

 

Ön miért indult polgármesterjelöltként az idei évben?

A jelölésemet azért fogadtam el, mert sok százan kértek, hogy induljak el. Mivel annyian kérték, ezért nem tudtam nemet mondani. Úgy gondolom, hogy ha a palettán több jelölt is van, akkor a lakossági igényeknek teszünk eleget.

Én ebben a versenyben egy harmadik erőt képviselnénk függetlenként.

 

Mit gondol nyerhet a másik két polgármesterjelölttel szemben?

A jelenlegi polgármesterrel természetesen nem egy startról indulunk. Egy hivatalban lévő polgármester mindig nagyobb előnnyel indul másokkal szemben.

A 25 év alatt, ami Wittinghoff Tamás mögött áll, kialakult egy olyan közeg, amely érzelmi alapon szavaz és nem úgy, hogy a dolgok tényleges rálátásával tisztában lenne. Itt is úgy látom, hogy vannak bajok, nehézségek, amin át kell lépni. Nem ebből kellene kiindulni. A tiszta verseny az lenne, ha mindenki azonos feltételek mellett tudna indulni, de ez jelenleg nem így van. Tényszerűen meg kell állapítanunk, hogy nem azonos rajtkörből indulunk.

Ezzel együtt én azt mondom, hogy megvan a realitása annak, hogy én nyerjek, mert érzem hogy a támogatásom napról napra nő, azonban azzal sem lenne semmi baj, ha a másik polgármester nyerne, én azt mondom, hogy a leendő polgármesternek kívánok jó munkát és erőt, egészséget ahhoz, hogy a városnak a kiemelkedő folyamataihoz tevékenyen hozzájárulhasson.”

 

 

Mi az Ön fő erőssége a másik két jelölttel szemben?

Én nem vagyok pártpolitikus, hanem független. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb választó erő mögöttünk áll. Ők azok, akik megcsömörlöttek a politikától, vagy nem csak kettőből szeretnének választani.

A mi erősségünk abból áll, hogy a mögöttünk van a legnagyobb erő, hogy ez megmozdul-e vagy sem, az egy következő kérdés, de biztos, hogy mögöttünk áll.

A másik, amiben többet tudok nyújtani a két másik jelöltnél az, hogy nekem van egy nagyon erős pénzügyi gazdasági vénám. Úgy gondolom, hogy a város jövendőbeli bevételei messze nem lesznek szimbiózisban az igényekkel. Tehát itt a jövőben igencsak nehézségekkel kell majd szembenézni. Amiben én hiányosságot látok, az eddigi gyakorlat alapján, hogy nincs gazdálkodás, hanem inkább ’malacpersely-effektus’ van: bejön a pénz és kimegy a pénz. A költségvetést nullára kell kifuttatni, én ezt abszolút megértem, de ezzel együtt azt tudom mondani, hogy a gazdálkodásnak mint gazdasági folyamatnak még csak az elemét sem látom.

Ennek a városnak megfelelő tartalékokkal kellene rendelkeznie és nemhogy tartalékok nincsenek, hanem még pénz is sokszor alig van a kasszában. A másik az, hogy sok százmillió forint nem közcélra kerül felhasználásra. Ezeket szeretnénk megszüntetni. A pénzügyi gazdálkodás folyamatában kizárólag a város és az ottaniak érdekeit venném figyelembe.”

 

 

Milyen fő problémák vannak Budaörsön amelyek megoldásra várnak a következő 5 évben?

Először is kiemelt feladatokat kell meghatározni. Három kiemelt feladat van. Az egyik a csapadékvíz elvezető rendszer, ami napról napra rosszabb lesz. Nemhogy javulna, hanem inkább romlik. A nagy esőzésekre gondolok, mert már buzgárok is előjönnek az olyan utcákban, ahol eddig nem.

Óriási hibák történtek az elmúlt időben egy-egy utcának a kivitelezése során, ami nem megengedhető. Ezen mindenféleképpen javítani kell.

A csapadékvíz elvezető rendszert komplexen kellene kezelni, és megnyugtató módon, hogy bármilyen felhőszakadás jön, akkor a házakat, embereket, utakat ne öntse el a csapadék víz, és a szennyvíz. Vannak elképzelések, hogy ezt hogy lehetne megoldani az eddigi rendkívül rossz gyakorlattal szemben. 

 

A közbiztonság a másik probléma. Hatodikak vagyunk a legrosszabbak listáján. Ha az olimpiai pontrendszert vesszük figyelembe, akkor még most is pontszerzők vagyunk. Én sok esetben kértem a rendőrség megerősítésére pénzt, szakmai alapon alátámasztva, és a testület bár jónak találta mégis elutasította.

Ha azt veszem alapul, hogy milyen dolgokra történt pénzkidobás, akkor finoman fogalmazva is, sokkal erősebb prioritást élvezne a rendőrség munkája, és tényleg csak egy adalék, hogy a frankhegyiek már ki se hívják a rendőrséget, mert nem látják értelmét.

Szomorú hogy a belvárosban is egy újabb betörési hullám van. Az erőszakos bűncselekmények száma valóban csökkenőben van, de a vagyon elleni bűncselekmények száma nagyon megnőtt. Koncentrálni kellene a város erőit és itt a pénzügyi erőire gondolok, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a pénzügyi és egyéb gazdálkodás során.

 

A harmadik fontos probléma, ami megoldásra vár, hogy rendbe kellene tenni az egészségügyet. Az, hogy Budaörsön valaki bemegy és bármilyen egészségügyi osztályt akar felkeresni több hónapra előre kap előrejegyzés, az azt jelenti, hogy addig vagy meghal, vagy meggyógyul, vagy akkuttá válik a problémája. Ez megengedhetetlen.

 

A budaörsi útépítések is hagynak kívánnivalót maguk után, például jelenleg is zajlik az Aradi utcai kivitelezés, ami kritikán aluli. Itt megint több problémával nézzünk szembe, mert olyan a kivitelezés, ami folyamatosan problémákat szül.

A belvárosban a Deák vagy a Baross utca kivitelezése kritikán aluli. Megemelik az úttestet, ez az egyik nehézsége a csapadékvíz elvezető rendszernek. Mivel az úttest magasabban van, mint a járda, ezért lefolyik a víz, a járdáról pedig befolyik a házakba.

Az Aradi utcánál szintén ez a probléma. Mivel nem csak az úttestet, hanem a járdát is megemelték, ezért látom, hogy rengetegen nem fognak tudni kijönni a házukból autóval.

Nem tudom, hogy ezt, hogy lehet kezelni. A lakosok tucatszámra gyűjtötték nekem össze a hibalistákat és az egyeztetések is elmaradtak ezen a terülten az itt élőkkel. Nem értem, hogy ilyen egyszerű dolognál mint az útépítés, miért kell ennyit kínlódni, és miért kell ezt ennyire rosszul csinálni!?

 

Miért szavazzanak Önre a választópolgárok?

Szeretnék egy harmadik erőt képviselni, azok számára, akik megcsömörlöttek a pártpolitikától, akik párton kívüliek és szeretnének egy olyan alternatívát látni maguk előtt, hogy nyugodt lelkiismerettel olyanokra szavazhassanak, akik nem pártpolitikát képviselnek, hanem ténylegesen a város érdekeit.

A szakmai tudást kellene előtérbe helyezni és nem érzelmi alapon dönteni arról, hogy ki legyen a polgármester.

Mindezek mellett engem nem a személyes ambíció vezérel, nem kívánok reflektorfénybe se kerülni, hanem az eddigi gyakorlatom alapján a városért és az itt élő emberekért szeretnék még többet tenni. Én csak egy lehetőség vagyok, a végső szót a választók mondják ki.

 

 (Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.