Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 9.

(Budaörs, 2018. december 25. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolákat, tanulócsoportokat, és arra kértük a gyerekeket, hogy írják le nekünk, mi az amit szeretnek a karácsonyban és mi fontos nekik benne. Karácsonyig ezekből a fogalmazásokból olvashatnak hírportálunkon, hogy mi felnőttek se felejtsük el, mi az, ami fontos az ünnepekkor. A cikkben használt fotókat a budaörsi Pillantás Fotókör diákjai készítették! 

 

 

 

A Hermann Ottó Általános Iskola diákjainak gondolatai: 

 

Vass Kinga Tünde (5B.)

A legszebb karácsonyi emlékem hat éves koromban történt. Ezt fogom most elmesélni. A húgom ekkor négy, az öcsém pedig másfél éves volt. Akkor kezdett el járni.

Éppen a karácsonyi ünnepi vacsorára készültünk. Az asztalon ott állt egy nagy tál mézeskalács is. Elvettem egyet és beszaladtam anyáék hálószobájába. Leültem az ágyra és mézeskalácsot majszolva kinéztem az ablakon. Nézegettem a csillagokat, amelyek aznap különösen fényesek voltak. A mosott, de még elpakolatlan ruhák egy nagy kosárban voltak az ágyon. Támadt egy ötletem és bele feküdtem.

A lábam kilógott belőle. Azt képzeletem, hogy én vagyok a Jézuska a kosár pedig a jászol. Tovább játszottam a képzeletemben. Kitaláltam, hogy Jézuska nem is baba már, hanem kisgyerek, aki egész évben alszik és csak karácsony éjszakáján kel fel. Ilyenkor repül és ajándékokat oszt, mert akkor azt hittem, hogy angyal szárnyai vannak. Ezért úgy tettem, mint aki repül, kitárt karokkal szaladgáltam a lakásban. Lehet, hogy a családtagjaim nem értették, de én nagyon élveztem.

A nappaliban megálltam egy percre. Néztem ahogy anyáék díszítik a fát, miközben a kisöcsém egyenként tépte le a már felrakott műanyag gömböket. Nevetett, amikor tovapattogtak. A húgom dühösen nézte, mert alig várta, hogy jöjjön végre az igazi Jézuska, ezért szorgosan szedegette fel a levert díszeket. Ha nehezen is, de elkészült a karácsonyfánk. Felkapcsoltuk rajta a fényfüzért.

Az ablakdíszeket is bekapcsoltuk. Az öcsém szobájában égett a legszebb karácsonyi lámpánk. Ez egy óriási, üvegszálakból álló gömb, melyen világítanak a szálvégek. Olyan mint egy kékes fényű csillag.

Erről az jutott az eszembe, hogy egy elvarázsolt téli erdőben vagyok, kicsi állatokkal kiknek már havas a bundájuk. Engem pedig a csillag fénye (vagyis a lámpáé) vezetett haza, mert anya hívott vacsorázni.

Előtte bementem a hálószobába, újra megnéztem a valódi csillagokat. Majd Jézuskaként lefeküdtem aludni. Egy teljes évre…

Különleges játékom élményével telve mentem vacsorázni.

Erre a hosszadalmas, de kedves karácsonyi készülődésre gondoltam vissza a legszívesebben, annyira varázslatos volt.

Nekem ez a legszebb karácsonyi élményem. Arra nem is emlékszem, hogy mit kaptam karácsonyra akkor. De nem is az számít igazán. Kívánok mindenkinek hasonlóan varázslatos karácsonyt.

 

 

ratkailuca

Fényképezte: Rátkai Luca

 

 

Név nélkül

Számomra a kulcsszó a család, hiszen szentestén a család az asztalnál körbeül, hogy szeretetben, boldogságban és vidáman beszélgetve jól érezzék magukat. Szerintem sokkal jobb, ha a család együtt díszíti a karácsonyfát, miközben kellemes karácsonyi zene szól, és közben érezni lehet a sütemények finom illatát a levegőben.

24-e, szenteste a szűk családdal ünnepelek, anyuval, apuval és a kistestvéremmel. 25-én találkozik a nagyobb család, ilyenkor elmegyünk a nagymamáékhoz, ahol ott van  mindkét nagypapám, a nagybátyám és az unokatestvérem is. El nem múló érzést vált ki az emberekből, ha eljön a szenteste, amikor mindenki gondtalan és boldog. A csodás ünnepi hangulatot semmi nem veheti el, ha a család békében, szeretetben és együttérzően bánik egymással. Nálunk a család együtt díszíti a karácsonyfát, miközben karácsonyi dalokat hallgatunk, és közben énekelni is szoktunk. A mi házunkban a karácsonyfa nem egy két színből áll, hanem a világ összes színéből álló díszekkel van tele, melyek csillognak.

Az egész fán a fények és a csúcsdísz a leglátványosabb. A díszítést követően a legszebb ruháinkba öltözünk, miközben arról ábrándozunk milyen lesz az ünnep. Mindig tudom, hogy ilyenkor jobbnál jobb ételeke várnak, a kedvencem a halászlé és a rántott hal. Hagyományosan mi is bejglit sütünk, de emellett készül gesztenyepüré és mézeskalács is. Az ünnepi vacsora után felballagunk az emeletre, és várjuk, hogy a csengő megszólaljon. Mikor végre meghallom a hangját, megdobban a szívem, lerohanok a lépcsőn és a lélegzetelállító fa alatt már ott állnak az ajándékok, szebbnél szebb csomagolásban. Ekkor újabb izgalom következik, mert az ajándékozás jön, és az ajándékainkkal kifejezhetjük a másiknak, hogy mennyire szeretjük őt.

Közösen karácsonyi dalokat énekelünk, miközben a kezünkben lévő csillagszórók fénye bevilágítja a szobát. Ezt követően izgatottan kibontom a nevemmel ellátott ajándékokat és kellemes boldogság tölt el, hogy milyen szép dolgokat kaptam. De ennél is jobban várom azt, hogy az általam adott, és készített ajándékokat hogyan fogadják a szeretetteim. A családom szerint nagyon kreatív vagyok, ezért egyedi ötleteket szoktam kitalálni, hogy mivel tudnám őket meglepni. Ezért nagyon fontos, hogy amit kigondoltam számukra és amivel sok időt töltöttem, valóban örömet szerezzen nekik.

Számomra a karácsony nem azt jelenti, hogy a sürgés-forgásban minél hamarabb meg kell venni az ajándékokat, az bőven várhat. Hanem hogy együtt van a család, társasjátékozunk, kártyázunk és boldogok vagyunk. Mert az ember nem arra vágyik, hogy miután véget ér egy fárasztó nap utána rohangáljon a boltba, hogy újabb dolgokat és élelmiszereket vásároljon, hanem szerintem a legtöbb ember arra vágyik, hogy hazaérjen és a családjával, a gyerekeivel együtt legyen.

Számomra azért az év legszebb ünnepe a karácsony, mert a csillogás, a finom illatok, a friss hó és a szánkózás jellemezi amellett, hogy a család ilyenkor minden percet kihasznál, hogy közös játékkal, mókázással, valamint a jó öreg és elmaradhatatlan karácsonyi filmek nézésével töltjük el együtt az időt. Remélem az idei karácsony is ugyanolyan bámulatos lesz mint az eddigiek.

 

 

karacsonyirajz

 

 

Korábbi cikkek a sorozatban:

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 1.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 2.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 3.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 4.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 5.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 6.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 7.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 8.

 

 

Sorozatunk véget ért! Köszönjük a gyerekek gondolatait és nagyon boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.