Donald Trumpról neveztek el kétéltűt, amely a homokba dugja a fejét

Donald Trumpról nevezett el egy újonnan felfedezett kétéltűt egy brit cég, amely az amerikai elnök klímaváltozással szembeni struccpolitikája és a teremtmény föld alatti életmódja között lát párhuzamot.

 

A Panamában felfedezett állatot a londoni EnviroBuild cég vezetője keresztelte el Dermophis donaldtrumpinak, miután csaknem 20 ezer fontért (7 millió forint) megszerezte a névadás jogát egy aukción – írja a BBC hírportálja.

“A Dermophis donaldtrumpi különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, és fennáll a veszélye, hogy kipusztul névrokona éghajlat-politikájának következményei miatt” – mutatott rá közleményében Aidan Bell, a vállalat társalapítója.

A kicsi, vak teremtmény a lábatlan kétéltűek közé tartozik, amelyek elsődlegesen a föld alatt élnek. Bell az állat életmódja és az amerikai elnök klímaváltozáshoz való hozzáállása között látja a párhuzamot.

“Donald Trump a fejét homokba dugva próbálja meg elkerülni, hogy tudomásul kelljen vennie az ember okozta klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust” – közölte.

A világ vezető tudósai egyetértenek abban, hogy a klímaváltozást elsődlegesen az emberi tevékenység okozza. Trump azonban kételkedik abban, hogy az emberiség lenne a felelős a Föld felszíni átlaghőmérsékletének emelkedéséért.

“Nem tudom, hogy az ember okozza-e” – mondta még októberben az amerikai elnök a CBS csatorna 60 Minutes című műsorában. Hozzátette: “nem tagadom a klímaváltozást, de az átlaghőmérséklet még nagyon is csökkenhet”.

Donald Trump a múlt hónapban megkérdőjelezte kormánya egyik jelentését is arról, hogy a klímaváltozás évente több száz milliárd dolláros költséget és egészségügyi terhet jelenthet az Egyesült Államok számára.

“Nem hiszem el” – mondta akkor az elnök a jelentésről.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.