Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 5.

(Budaörs, 2018. december 22. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolákat, tanulócsoportokat, és arra kértük a gyerekeket, hogy írják le nekünk, mi az amit szeretnek a karácsonyban és mi fontos nekik benne. Karácsonyig ezekből a fogalmazásokból olvashatnak hírportálunkon, hogy mi felnőttek se felejtsük el, mi az, ami fontos az ünnepekkor. A cikkben használt fotókat a budaörsi Pillantás Fotókör diákjai készítették! 

 

 

A Hermann Ottó Általános Iskola diákjainak gondolatai: 

 

Becsei Zalán (5.A)

Karácsony a családunk kedvenc ünnepe, mindig nagy izgalommal készülünk rá. Advent első vasárnapjától hangolódunk, együtt díszítjük a lakást, hallgatjuk a karácsonyi zenéket, a testvéremmel közösen sütjük és díszítjük a mézeskalácsot.

Minden évben buzgón várjuk a Mikulást, kikészítjük a Jézuskának szánt levelünket is. Karácsony délutánját a húgommal mindig a nagymamámnál töltjük. Az ünnepi vacsora 18 órakor kezdődik, előtte mindenki szép ruhába öltözik.

Ilyenkor mindig ünnepi ételeket készítünk: halászlé, rántott hal, krumplisaláta, sült kacsa, dinsztelt káposzta, petrezselymes burgonya.

Süteményekből sem szenvedünk hiányt: mézes krémes, bejgli, hólabda, zserbó, mézeskalács családunk kedvencei.

Az ételeket türelmetlenül, sietősen fogyasztjuk el, izgatottan várjuk az ajándékokat.

A Mennyből az angyal zene és a csengő szó jelzi a Jézuska érkezését. A szobában a karácsonyfa előtt közösen énekelünk, nézzük a csillogó fényeket. Ezután az ajándékok kerülnek kiosztásra, bontogatásra.

Mindig minden kívánságunk teljesül, sőt annál több is. Rengeteg meglepetést kapunk, késő estig együtt játszunk, sokat nevetünk.

Szeretem a Karácsonyt, mert meghitt, nyugodt, ilyenkor végre együtt van az egész család.

 

 

uraiaron

Fényképezte: Urai Áron

 

 

Nagy Gergely (5.A)

Már az első adventi hétvégén feldíszítjük a házat karácsonyra.

A lépcsőkorlátokra fenyőgirlandok, a lámpákra kis fenyőkoszorúk kerülnek. A bejárati ajtóra is fenyőág kerül és egy karácsonyi üdvözlet. A gyerekszobák sem maradnak díszítés nélkül, előkerülnek a hógömbök, a színes angyalkák és a csengettyűk. Minden évben úgy örülünk ezeknek a díszeknek, mintha most látnánk őket először.

Az ebédlő asztalra adventi koszorú kerül, amit minden évben saját magunk készítünk el. Talán az idei lett az eddigi legszebb.

Ez most nem fenyőfa koszorúból készült, hanem egy vaskosabb nyírfarönkbe apával lyukakat vágtunk a négy gyertyának és utána szebbnél szebb termésekkel díszítettük ki.

Anyukámmal már napokkal karácsony előtt elkezdjük sütni-főzni az ünnepi finomságokat. A mézeskalács díszítésében az egész család részt vesz, hogy utána szebbnél szebb figurákkal töltsék meg a karácsonyi dobozokat. A fahéj és  ánizs illata az egész házat bejárja, ilyenkor esik csak igazán jól egy forró csoki vagy tea elszürcsölés a duruzsoló kályha mellett.

Az apukám felteszi a házra a fényfüzéreket, és amikor este kigyulladnak a fények különleges és meghitt hangulatot áraszt. A hosszú várakozás után végre elérkezik a Szenteste. A konyhából újabb finom illatok lengik be a házat, töltött káposzta, kacsasült, mákos-, diós bejgli.

Miután az angyalka meghozza az ünneplőbe öltöztetett karácsonyfát, mindnyájan megcsodáljuk, és a legszebb ruhánkba öltözve elénekelünk egy karácsonyi éneket. Ekkor már nagyon izgatottan várjuk, hogy kinyithassuk az ajándékokat. A bontogatás után elfogyasztjuk az ünnepi vacsorát, aminek ezen az estén különösen finom az íze. Az est további részében késő estig társasozunk és kipróbáljuk az újonnan kapott ajándékainkat.

Másnap a nagyszüleinkhez megyünk ebédre, ahol szintén megcsodáljuk a karácsonyfájukat, ami alatt nekünk is ajándékok rejtőznek. A nagypapám begyújt a kandallóba és az ebéd után késő délutánig beszélgetünk, és sütiket majszolunk.

Mikor véget érnek az ünnepek mindig azt gondolom, hogy nagy kár hogy egy évben csak egyszer van karácsony.

 

 

6KotanyKatica

Fényképezte: Kótány Katica

 

 

Belényesi Niki (5.A)

Anyukámmal egész évben a karácsonyt várjuk, mert akkor együtt van az egész család és mindent szépen feldíszítünk.

Októberben a testvéremmel megírjuk a leveleket a Jézuskának.

Novemberben elkezdjük felrakni a házra a karácsonyi világítást, kitesszük a dekorációkat, mint pl.: csillagok, hóember, ablak díszek és a bejárati ajtóra a koszorút, ami mindig olyan színű, mint amilyen a karácsonyfánk. December 1-jén kapcsoljuk fel először a karácsonyi fényeket, ez a hónap a ház belső dekorálásával telik, minden helyiséget feldíszítünk. Előkerül a pincéből a hómanónk, rénszarvas, illatgyertyák, díszpárnák, hóangyal és sok-sok mécses, grincsfa és az adventi koszorú.

Karácsony előtt egy héttel kisütjük a cookie-kat, amit az ünnepek alatt a kandalló mellett finom tejecskével fogyasztunk el.

December 22-én a testvéremmel átmegyünk a mamához, addig otthon anya nagytakarítást csinál és elvégzi az utolsó simításokat karácsony előtt.

December 23-án délután, miután hazaértünk addigra már a Jézuska meghozza a gyönyörű karácsonyfát, ami minden évben mást színben pompázik. Ezen az estén már kívül belül ünnepi hangulatú a házunk és mi is egyre izgatottabbak vagyunk, hogy másnap milyen ajándékok fognak várni a fa alatt.

Karácsony reggelén egy közös reggelivel kezdjük a napot, aztán sokat játszunk. Ebéd után pihenünk egy kicsit, aztán a testvéremmel, anya és én indulunk át a mamához, apa pedig megy a testvéréhez, akikhez mi is csatlakozunk késő este.

Először a mamához jön a Jézuska, sajnos egyre kevesebben vagyunk, de annál nagyobb szeretetbe üljük körbe az ünnepi asztalt, ilyenkor a dédnagymama szokott főzni, Norbi anyukám testvére, pedig sok finomságot süt, a mama pedig mint egy kis kukta sürög forog a konyhában.

Vacsora előtt jön az ajándékozás. Miután kibontottuk az ajándékokat és megvacsoráztunk, anya, a testvérem és én elindulunk apa tesójához, ahol továbbfolytatjuk a karácsonyozást.

Amire átérünk addigra már a Jézuska oda is meghozza a az ajándékokat. Késő este ünnep után már együtt megyünk apával haza. Másnap reggel hozzánk is megérkezik a Jézuska. Kibontjuk az ajándékokat. Minden játékot amit a Jézuskától kaptunk beszoktuk rakni a fa alá és csak azt vesszük el amivel játszunk.

Innentől kezdve az ünnep további részét játékkal, pihenéssel és ami a legfontosabb a családdal töltjük.

 

 

belenyesi

 

 

Folytatjuk…

 

Korábbi cikkek a sorozatban:

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 1.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 2.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 3.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 4.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.