Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 8.

(Budaörs, 2018. december 24. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolákat, tanulócsoportokat, és arra kértük a gyerekeket, hogy írják le nekünk, mi az amit szeretnek a karácsonyban és mi fontos nekik benne. Karácsonyig ezekből a fogalmazásokból olvashatnak hírportálunkon, hogy mi felnőttek se felejtsük el, mi az, ami fontos az ünnepekkor. A cikkben használt fotókat a budaörsi Pillantás Fotókör diákjai készítették! 

 

 

A Hermann Ottó Általános Iskola diákjainak gondolatai: 

 

Kovács Emma (5B.)

A legszebb karácsonyi emlékem még nyolc évvel ezelőtt történt. Bár két éves voltam, de még mindig emlékszem rá. 2010. december 24-én karácsony reggelén lemásztam a lépcsőn reggelizni. Anya segített, majd elkészítette az én fahéjas alma pürémet. Aztán ahogy végeztem a nagypapám a családi házban elmondta a beszámolóját arról, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, és ilyenkor ne legyünk szomorúak, hanem érezzük jól magunkat, és örüljünk, hogy együtt vagyunk. Miután meghallgattuk a beszámolót, elkezdtük az ünnepi ebédet.

Minden volt ott, ami szem-szájnak ingere, de én csak krumpli pürét ettem. Ebéd után elérkezett az ajándékbontás ideje. Én csak úgy álltam a karácsonyfa előtt. Egy hatalmas és egy kisebb ajándékot láttam alatta. Anya segített kicsomagolni és megláttam életem egyetlen hintaoroszlánját, és a kedvencem lett ez a plüss oroszlán. Amikor anyukám bekapcsolta a fülénél, bekapcsolt egy oroszlán hang. Megijedtem, de megbeszéltem vele.

Ez az ünneplés még mindig jobban megérhető számomra, mint a nagyvárosi ünneplések. Ahol a nagy épületek, házak agyon vannak díszítve, ahol a nagy fenyőn, a felhők felé érve ragyog fel a nagy csillag a tetején. Meg a nagy felhajtás az ünnep körében. Ami mindig számít karácsonykor az nem az ajándék, hanem a család.

 

 

tothannafenykepe

Fényképezte: Tóth Anna

 

 

Pápai Málna (5B.)

Én mindig várom a szentestét, hiszen nálunk elég furcsa a karácsony. Először is anyukámmal szenteste előtt egy nappal vesszük meg a karácsonyfát. Miután megvan lerakjuk a pincébe, és elkezdjük sütni a sütiket, előkeressük a díszeket Majd amikor fel van díszítve a lakás, azután lemegyünk a fáért és választok neki talpat. Felhozzuk, feldíszítjük. Jön az este.

Én ilyenkor soha nem tudok egyből elaludni, ezért mindig a szobámban lévő égősort nézem. Ez kisbaba koromban is megnyugtatott, ezért anya mindig felaggatja ezt az égősort a szobámban. Másnap megjönnek a fiúk kora délután. Anya mindig két féle ételt csinál. Hal, kacsa és töltött káposzta váltogatja egymást. Délután öltözünk és készülődünk, majd pedig megkapjuk az ajándékokat.

Ajándékozás után szinte hagyománnyá vált, hogy csillagszórót gyújtunk. A hagyományunk után bulizunk. Gyerekek és felnőttek pezsgőt bontunk. Pezsgőzés után karácsonyi dalokat hallgatunk. Én mindig kihajolok az ablakon és nézem a csillagokat. Anya azt szokta ilyenkor mondani, hogy ez a leghosszabb este, ezért akár éjfélkor is lefeküdhetek. (Mert mi 23-án tartjuk a karácsonyt.) Lefekszem és szinte azonnal elalszom. Ilyen lenne nálunk a karácsony.

 

 

12RatkaiLuca

Fényképezte: Rátkai Luca

 

 

Czelvikker Dalma (5A.)

Karácsony a kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkban családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett. Karácsony este minden elcsendesedik, a közlekedés leáll, és ha olyan szerencsénk van , hogy hó is esett a csend még teljesebb.

Családomban a karácsonyra való készülődésnek nagy előkészületei és hagyománya van. Én is nagyon szeretem ezt az időszakot. Kint már minden nap korán besötétedik és hideg van, ezért várjuk, hogy hazaérjünk esténként az iskolából, mert házunk kívül és belül gyönyörű fényekben pompázik. Apukám december elején már felszerelte a karácsonyi világítást. Anyukám feldíszítette a lakást, és kitette az adventi koszorút az asztalra. Szerintem fogunk nemsokára sütni mézeskalácsot is.

A karácsonyi ünnepeket a nagymamámnál töltjük idén is a Balatonon. A mamám sok finom étellel és süteménnyel kedveskedik nekünk. Ilyenkor próbálunk minél többet pihenni és együtt lenni. Jó lenne ha idén hó is esne. Nincs is szebb a fehér karácsonynál. A téli szünetben szeretnék sokat játszani, pihenni, az unokatesómmal beszélgetni és finomakat enni. Kicsit félek megint visszamenni januárban az iskolába, mert utána hamarosan itt a félévi bizonyítvány osztás. De addig is hajrá téli szünet.

 

 

czelvikkergyerkrajz

 

 

Korábbi cikkek a sorozatban:

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 1.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 2.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 3.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 4.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 6.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 7.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.