Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 4.

(Budaörs, 2018. december 20. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolákat, tanulócsoportokat, és arra kértük a gyerekeket, hogy írják le nekünk, mi az amit szeretnek a karácsonyban és mi fontos nekik benne. Karácsonyig a hét minden napján ezekből a fogalmazásokból olvashatnak hírportálunkon, hogy mi felnőttek se felejtsük el, mi az, ami fontos az ünnepekkor. A cikkben használt fotókat a budaörsi Pillantás Fotókör diákjai készítették! 

 

 

A Hermann Ottó Általános Iskola diákjainak gondolatai: 

 

Ágó Lili

A családommal mindig együtt töltjük az ünnepeket.

Mindenki titokzatos, anya és apa nagy csomagokkal jön haza, a garázst ellepi a fenyő illata és már be sem mehetünk oda. Minden nap nyitogatjuk az adventi naptárat és néha nem bírunk várni a kíváncsiságtól és meglessük, hogy mi lesz a másnapi kis csomagunkban. Mindenki listát ír és arról kérdezgeti a szüleit, hogy mi lesz a karácsonyi meglepetés. Karácsony estéjén a teríték fehér, mint a hó, a szalvéta zöld, mint a fenyő, a terítő pedig a szeretet színeiben pompázik. Szeretem, hogy a karácsonyfa díszeink sokfélék, van például üveg, fém, fa és toboz is. A gyertya pedig számomra az ünnep szépségét világítja meg. Az a szép ilyenkor, hogy még a legmagányosabb ember sem tölti egyedül ezt a néhány napot. Mindenki másképp ünnepel, de az érzés ugyanaz marad és az maga a szeretet.

 

 

uraimark

Fényképezte: Urai Márk

 

Barabás Léna (5.A)

Az én kedvenc ünnepem a karácsony. Azt szeretem benne, hogy ilyenkor együtt van a család, beszélgetünk, játszunk, jól érezzük magunkat.

Mi már december elején feldíszítjük a házat. Van hogy új díszeket készítünk, de van hogy elmegyünk a karácsonyi vásárba és ott veszünk. Persze nem újítjuk fel minden évben készleteket, de nem árt egy kis változatosság. A hónap közepe felé megvesszük a fát, de csak karácsony este díszítjük fel. A karácsonyi süteményeket, édességeket már pár nappal szenteste előtt elkészítjük. Általában mézeskalácsot, csokis pöffeteget, kakaós, szegfűszeges golyócskákat, kandírozott narancsot csinálunk. Ezeket egy tálaló edényre rakjuk, és bárki kedvére ehet belőle.

A főétel általában kacsa krumpli salátával, amit én nagyon szeretek. Ezeket az ételeket nem csak enni szeretem, hanem elkészíteni is. 24-én délután feldíszítjük a fát, aztán megterítünk a vacsorához. Evés után meggyújtjuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún, aztán lekapcsoljuk a lámpákat és a fán is meggyújtjuk a gyertyákat és a csillagszórókat. Amíg égnek karácsonyi dalokat énekelünk. Ezután kezünkbe veszünk egy-égő csillagszórót és mintákat rajzolunk vele a levegőbe. Ezt követően kibontjuk az ajándékokat. Kipróbáljuk őket: játszunk a társasjátékokkal, elkezdjük kirakni a kirakót és így tovább. Másnap átmegyünk a nagyszülőkhöz és ott is ünneplünk.

Így ünnepeljük mi a karácsonyt. Remélem hogy másoknak is legalább ilyen jól telik az ünnep.

 

 

MeszarosZalan

Fényképezte: Mészáros Zalán

 

 

Kilyén Tomi (5.A)

Legelőször apukám megveszi a fát Karácsony előtt néhány nappal. Ezután pár napot áll a garázsban. Karácsony reggel apukám befaragja a fát a talpba és anyukám elkezdi főzni amit mi mindig ilyenkor fogyasztunk, a töltött káposztát. Apukám behozza a fát a lakásba és feldíszítjük rengeteg csillogó dísszel, égősorral. A legvégén ezüst csillagot helyezünk a fa tetejére. A díszítés után már az egész család nagyon várja az estét. Ünneplőbe öltözünk és a nappaliban karácsonyi zenéket hallgatunk és közben társasozunk.

A szüleim mindig ügyesen és halkan becsempészik az ajándékokat a fa alá, ezután minket is behívnak, mi meg kicsit megjátszott meglepődéssel nagyon örülünk és nagy vidámsággal neki ugrunk ajándékokat bontani. Az ajándék bontását követően nekilátunk a mennyei vacsorának és felfaljuk a süteményeket. Nagymamám csinálja őket.

Nekem különösképpen tetszenek a mi karácsonyi szokásaink. Remélem idén is ilyen jó lesz a karácsony és ilyen finomakat ehetek.

 

 

ratkai

Fényképezte: Rátkai Luca

 

(A következő részben ismét a hermanosoktól olvashatnak karácsonyi fogalmazásokat.)

 

 

Korábbi cikkek a sorozatban:

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 1.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 2.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 3.

 

 

ratkai5

Fényképezte: Rátkai Luca

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.