Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 7.

(Budaörs, 2018. december 23. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolákat, tanulócsoportokat, és arra kértük a gyerekeket, hogy írják le nekünk, mi az amit szeretnek a karácsonyban és mi fontos nekik benne. Karácsonyig ezekből a fogalmazásokból olvashatnak hírportálunkon, hogy mi felnőttek se felejtsük el, mi az, ami fontos az ünnepekkor. A cikkben használt fotókat a budaörsi Pillantás Fotókör diákjai készítették! 

 

 

Mindenszki Levente (5B.)

A mi karácsonyunk elég szaladgálós szokott lenni. Itthon is vagyok apukámnál és a 3 mamámnál is. December elején már szoktunk sütni anyukámmal meg a húgommal mézeskalácsot. Tavaly már az öcsém is beszállt, de akkor még csak fél éves volt, úgyhogy csak nézett minket. A lakást is fel szoktuk díszíteni, de anyukám szerint idén elmarad, mert az öcsém egy tornádó. Tényleg az!

24-én állítjuk fel a fát és feldíszítjük együtt. Ilyenkor elfogy a legtöbb szaloncukor, de hát kell az energia. Anyukám mindig elmondja, hogy megbánta, hogy megvette a csillagszórós díszeket, mert minden csillámporos, és idén tuti kidobja. De sosem dobja ki. Amikor elkészül a fa leülünk megnézni egy filmet együtt, valami karácsonyosat és vicceset. A legtöbbször ebéd után bonthatjuk ki az ajándékokat. Mindig kapunk több apróságot és egy nagyobb ajándékot. A következő napon megyünk Edit mamához. Mindig rengeteg mindent főz. Ebéd után ugyanitt is ajándékozunk, és este jövünk haza. Azután megyünk Dorcsi mamához.

Itt mindig ott van mindenki, unokatesók, nagynéni, nagybácsi, szóval mindenki. Ezután megyek apukámhoz, de van olyan, hogy előbb megyek hozzá és akkor kimaradnak a mamáék. De még így is ott van apukám anyukája, Kati mama, ő Pincehelyen lakik. Itt pár napot szoktam lenni.

Ezután jövök haza és készülünk a szilveszterre.

 

 

MeszarosZalan

Fényképezte: Mészáros Zalán

 

 

Ihász Balázs (5B.)

Szívesen gondolok vissza minden eddigi karácsonyomra, de a legkedvesebbet írásba foglalom.

Több évvel ezelőtt december vége felé történt. Hideg volt az idő, az iskola átmenetileg bezárta a kapuit. Izgalommal ébredtem karácsony reggelén. Finomat reggeliztünk együtt a családommal. Vidám karácsonyi dalokat hallgattunk közben. Aztán apukámmal elindultunk Budapestre. Anya addig otthon maradt főzni, takarítani. Mi moziba mentünk egy vidám, vicces rajzfilmet néztünk meg. A terem tele volt gyerekekkel és pattogatott kukoricát ettünk. Na de amire haza értünk, érkezett meg a karácsonyi varázslat. Az angyalkák csodát tettek. Feldíszített karácsonyfa állt a nappaliban.

Teli színes díszekkel, égőkkel, szaloncukorral. A fal alatt becsomagolt ajándékok sorakoztak. Boldogan átadtuk egymásnak az öröm kincseit, egy hatalmas puszival és öleléssel. Épp egy legót kaptam. Gyorsan kicsomagoltuk és leültünk körbe összerakni. Jó sok kockából állt. Beszélgettünk, kezünk szorgosan járt, épült a legó. Több óra is eltelhetett, de perceknek tűnt és kép lett az új csodás játékom. Megvacsoráztunk majd hosszasan játszottunk még aznap este.

Erre a karácsonyra gondolok vissza a legszívesebben, mert nagyon kellemes, boldog volt. Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!

 

 

uraiaron

Fényképezte: Urai Áron

 

 

Erdélyi Réka (5A.)

Mindenki tudja, hogy a keresztényeknél a karácsony a legismertebb ünnep, mert Jézus ekkor született. Szerintem a karácsony a hit és a szeretet ünnepe, mert akkor együtt van a család és a távoli rokonainkkal is találkozhatunk.

A mi családunkban az a szokás, hogy nem 24-n este, hanem 24-én reggel jön meg a karácsonyfa. Ilyenkor én nagyon izgulok és sokkal hamarabb kelek föl mint a többiek. Amikor már minden tesómat felébresztettem, akkor mindenki odaviszi a karácsonyfa alá az ajándékát és aztán kezdődhet a sütés-főzés, mert mi csináljuk a reggelit a szüleinknek és magunknak is.

Mikor kész már a reggeli és megterítettünk akkor felébresztjük a szüleinket és körbeüljük a fát, énekelünk és kisorsoljuk, hogy ki nyithassa ki elsőként az ajándékait. Amikor már mindenki kinyitotta az ajándékait és csillagszóróztunk, megreggelizünk. Aztán gyönyörködünk a fában és kipróbáljuk az ajándékainkat.

Este nézünk egy karácsonyi filmet, társasozunk és megesszük a finom karácsonyi vacsorát.

Másnap átmegyünk a mamáékhoz és ott találkozunk az unokatestvéremmel, akivel sokat szoktam játszani, a nagybátyámmal és a nagynénémmel és a többi rokonnal.

Mama tálalja a finom karácsonyi fogásokat, aztán amikor jól laktunk megszólal a karácsonyi csengő és mindenki odamegy a fához és elkezdi keresni az ajándékait. Mindig izgatottan várom, hogy mit fognak szólni a saját készítésű ajándékaimhoz. Azt szeretem a karácsonyban, hogy örülnek az ajándékomnak.

 

 

ratkai5

Fényképezte: Rátkai Luca

 

 

Folytatjuk…

 

Korábbi cikkek a sorozatban:

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 1.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 2.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 3.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 4.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 6.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.