Gazdaköri beszámoló: Heti két piacnap rengeteg programmal

(Budaörs, 2016. január 12. – Budaörsi Infó) A Zsámbék-medence és térsége Gazdakör a 2015-ös évben aktívan részt vett Budaörs város közösségi életében. Hétről hétre újabbnál újabb ötletekkel álltak elő. Olvassák el cikkünkben, hogy hogyan értékeli a Gazdakör elnöke az előző évet és, hogy milyen terveik vannak a 2016-os évet illetően.

 

Kisberk Balázs, a Zsámbék- medence és térsége Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a 2015-ös évet sikeres évként könyvelik el.

„A legnagyobb örömünk az előző évben az volt, hogy bár próbajelleggel, de már szerdánként is üzemelhet a Budaörsi Gazdapiac.

Ami újdonság és nagy dolog volt számunkra még 2015-ben, hogy létrejött a weboldalunk, amit most már folyamatosan tudunk frissíteni és tájékoztatni rajta keresztül a gazdákat és a vásárlókat is egyaránt.

Nem volt olyan hétvége, hogy ne lettek volna vásárlók a piacon, még akkor is, ha az időjárás kevésbé kedvezett az árusoknak.

Szeretnénk a 2016-os évet is hasonló sikerekkel és eredményekkel zárni, mint az előzőt.”

 

egyeves_gazdapiac22

Gazdapiac 2015-ben

 

Melyik programjaira legbüszkébb a Gazdakör 2015-ből?

„A Gazdakör arra törekszik, hogy minél több olyan rendezvényt szervezzen vagy vegyen részt benne, ami segíti a budaörsieket.

Szoros és rendszeres együttműködést alakítottunk ki a budaörsi Vöröskereszttel és a budaörsi nagycsaládosokkal, és amikor van rá módunk, segítjük a rászorulókat.

Néha egy kis segítség, egy jó szó többet ér egy csokor politikai ígéretnél.

Törekszünk arra, hogy a helyi médiákkal is jó kapcsolatunk legyen, a Budaörsi Infó is szinte minden rendezvényünkön részt vett és beszámolt, amit nagyon köszönünk.

A 2015-ös év elején alakult meg a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör és az évet nyúltenyésztési programmal indítottuk. Nyúlpárokat adtunk azoknak a budaörsi családoknak, akik vállalták, hogy tenyészteni fogják őket. Ezzel is próbáltuk elősegíteni az önellátásukat.

 

2015nyulosztas6

2015. nyúl osztás a budaörsi Vöröskereszt irodájánál

 

Szinte minden hétvégén volt valamilyen esemény a Gazdapiacon is.

Becsatlakoztunk az országos Mézes reggeli programba, és már két budaörsi iskolával is megismertettük ezen program keretén belül a termelői mézet.

 

mezes_reggeli3

Mézes reggeli Budaörsön 2015-ben

 

2015. októberében tartottuk meg Budaörsön az első Gazdakör napot, amikor is gasztronómiai kiállítást szerveztünk a Szent Benedek Iskolában, őshonos őszibarackból készült termékekből.

A rendezvényen beszédet mondott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (12)

V. Németh Zsolt,

 

A kiállítás folytatásaként őshonos őszibarackfákat ültetettünk a Frankhegyen. A mintakert létrehozásában segédkezett Szabó Istvána Pest Megyei Közgyűlés elnöke is.

 

barackfa_ultetes_gazdakor5

Őshonos őszibarackfa ültetés Budaörsön 2015-ben

 

2015-ben is folytattuk húsvéti akciónkat és sonkát, kolbászt, illetve tojást adtunk a nagycsaládosoknak. 21 budaörsi családot tudtunk így segíteni.

 

nagycsalados_husveti_ajandek_gazdakor18

 

Hagyományőrző jelleggel igazi sváb disznóvágást szerveztünk, de volt újbor szentelés, tökfaragó verseny, és elkezdtük bemutatni weboldalunkon a piacon áruló gazdáinkat is. Osztottunk ingyen tejet a piacon, volt Gazdanap zúza pörkölttel, szárnyas szépségverseny és még rengeteg program.

 

tokfaragas_gazdapiac (6)

Tök faragó verseny a Budaörsi Gazdapiacon 2015-ben

 

 

Szerveztünk két szociális vásárt, ahol jóval a piaci áron alul kínáltuk azokat a termékeket, amelyeket a háziasszonyok legtöbbet használnak, mint például a burgonyát vagy a vöröshagymát.

 

voroskereszt_iroda_szocialis_termenyvasar_2015

Szociális terményvásár 2015-ben

 

Mikulás hétvégéjén, decemberben két Mikulással és mikulás csokikkal vártuk a legkisebbeket a Gazdapiacon.

 

2015gazdapiac_mikulas9

Mikulás a Budaörsi Gazdapiacon 2015-ben

 

Részt vettük az első Mikulás futáson, természetesen nem mint futók, hanem mint támogatók, és a futókat friss, magyar gyümölcsökkel kínáltuk.

 

mikulasfutas_gazda2

 

Karácsonykor tovább folytattuk a karácsonyi fenyőfa akciónkat. 500 Ft-ba került 10 db tojás és egy karácsonyfa a piacon.”

 

2015_gazdapiac_karacsony_voroskereszt12

Karácsonyfa vásár a Gazdapiacon 2015-ben

 

 

Milyen terveik vannak idén?

„A tavalyi hagyományteremtő programjainkat idén is szeretnénk megszervezni, mint például a Gazdanapot, a szárnyas szépségversenyt a húsvéti ajándékosztást és a Gazdapiac karácsonyát is.

Tovább folytatjuk az együttműködésünket a budaörsi Vöröskereszttel is, és arra törekszünk, hogy minél több helyi szervezettel tudjunk eredményesen együttműködni.

A hagyományos nyusziosztásra már most várjuk a jelentkezőket és bízunk benne, hogy minél több budaörsi családdal tudjuk majd megismertetni és megszerettetni a nyúltartást. Az őshonos őszibarack fák beültetését is szeretnénk folytatni. Tehát idén is van teendő, biztos vagyok benne, hogy nem fogunk unatkozni.”

 

egyeves_gazdapiac8

 

Aki úgy érzi, hogy szeretne nyuszikat tartani tenyésztés céljából, az e-mailben jelentkezhet a balazs.kisberk@gmail.com e-mail címen.

 

További sok sikert!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.