Mézes reggeli a Szent Benedekben

(Budaörs, 2015. december 11. – Budaörsi Infó) Az Országos Méhész Egyesület és a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör szervezésében tovább folytatódik Budaörsön a Mézes reggeli program. 2015. december 10-én a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolában jártak a gazdák, hogy megismertessék a gyerekekkel a magyar mézet.

 

 

Mayer László a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör méhésze háromféle mézet hozott a Szent Benedek Gimnázium tanulóinak, megkóstolni.

“Napraforgó-, repce- és akácmézet hoztunk a gyerekeknek, hogy ezzel is népszerűsítsük a magyar mézeket. Vajas kalácson kínáltuk a mézet és az a célunk, hogy növeljük a gyerekek mézfogyasztását.

A méz egy olyan édesség, ami nem csak hogy jót tesz az immunrendszerünknek, de még finom is. Sokkal egészségesebb, ha édesség helyett vagy akár cukrot helyettesítve krémmézet vagy folyékony lágy mézet használunk sütéshez, vagy teába.”

 

mezes_reggeli_szent_bendek (4)

Mayer László

 

Dr. Czuczor Gergely a Szent Benedek Gimnázium Igazgatója a Budaörsi Infónak elmondta, hogy szentestéig három héten keresztül csütörtökönként rorátét(1) tartanak az iskolában. Ezen a megjelenés nem kötelező, viszont ezen a héten az iskola egyharmada vett részt rajta, körülbelül 70 diák.

“Bese Gergő atya vezetésével csütörtök reggelenként a nap szentmisével kezdődik, majd pedig közösen megreggelizünk és énekelünk, beszélgetünk.

 

szent_benedek

Bese atya és a diákok a szentmise után

 

 

Minden héten más gyújthatja meg az adventi gyertyát, a mostani alkalommal Ambrus Gergő testnevelő tanárt érte a megtiszteltetés, hisz ma volt a születésnapja.

 

mezes_reggeli_szent_bendek (6)

mezes_reggeli_szent_bendek (3)

 

Nagyon jó kapcsolat alakult ki az iskolánk és a Gazdakör között. Egyre több olyan programot szerveznek Budaörsön, ami sok embert mozgat meg.

Budaörs Város Önkormányzatának köszönhetően fogyaszthatjuk el a roráte-reggeliket, amit most a Gazdák egy kis mézzel édesítettek meg. Köszönjük, hogy mi is részt vehettünk a Mézes reggeli programban.”

 

mezes_reggeli_szent_bendek (2)

 

Idén már nem várható több Mézes reggeli program Budaörsön, viszont jövőre Kisberk Balázs, a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör elnökének elmondása szerint minden budaörsi iskolában szeretnék megismertetni a diákokkal a magyar mézet.

 

mezes_reggeli_szent_bendek (7)

 

(1) A Rorate vagy hajnali mise vagy angyalmise vagy aranyos mise a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére, amelyet roraténak is neveznek, a mise bevezető szavai után: Rorate coeli de super… (harmatozzatok egek onnan felülről). Angyali misének is nevezik, mert az angyali üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt mert Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába.

Az egyháznak problémát jelentett a szokás, hogy a roratét a Gloriával és a Credóval végezték, ami a római katolikus szertartás advent-fölfogásával ütközött.[x] Ezért a Szentszék 1892-ben Pannonhalmának, 1958-ban pedig az Esztergom-Budapesti főegyházmegyének ősi szokására hivatkozva külön kiváltságként engedélyezte a hajnali misét. (Wikipédia)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.