Tökfaragó verseny Budaörsön – Itt vannak a legszebb tökfejek

(Budaörs, 2015. október 24. – Budaörsi Infó) Kis késsel, nagy késsel, baltával, sőt volt aki fakanállal esett neki a védtelen tökfejeknek a Gazdapiacon. Tökfaragó verseny volt ma a Budaörsön, tök nem maradt kifaragatlanul.

 

A Halloween kifejezés is mindenszentek éjszakáját jelenti („All Hallow’s Eve” összeolvadva egyetlen szóba). Ilyenkor hagyomány a tökfaragás, illetve töklámpás készítés, melyet az angolszász kultúra „Jack’O Lantern” néven emleget.

 

tokfaragas_gazdapiac_10_24 (2)

 

A legenda egy Jack nevű alakról szól, aki kialkudta az ördögnél a pokoltól való mentességet, de később a mennyben sem fogadták be, ezért lelke a földön bolyongva egy (marharépából vagy tökből faragott) lámpással a kezében keresi a nyugalmat.

Az amerikai (illetve angolszász) kultúrában elterjedt Halloween tehát a keresztény mindenszentek éjszakájával megegyező ünnep, de a gyászt visszacserélték az elfeledett európai hagyományokban szereplő beöltözős mulatozással.

 

tokfaragas_gazdapiac_10_24 (3)

 

A Budaörsi Gazdapiacon is mindent megtetettek a kicsik és a nagyok is egyaránt, hogy elnyerhessék a Budaörs Legszebb Tökfeje címet, viszont csak egy győztes lehetett. A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, de végül megszületett az eredmény.

A rendezvényt a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör szervezte. A szervezőktől megtudtuk, hogy a versenyre 16 nevezés érkezett, ezek közül választották ki az első három helyezettet, akik ajándékcsomagot kaptak édességekből. Az első helyezett egy ‘vidám tökfej’ a második egy ‘szárnyas tök’, a harmadik pedig egy ‘hányós tök’ lett.

 

tokfaragas_gazdapiac_10_24 (5)

tokfaragas_gazdapiac_10_24 (7)

1. helyezett

tokfaragas_gazdapiac_10_24 (6)

2. helyezett

tokfaragas_gazdapiac_10_24 (8)

3. helyezett

 

Gratulálunk a résztvevőknek! Tökjó munkát végeztek!

 

tokfaragas_gazdapiac (1)

tokfaragas_gazdapiac (2)

tokfaragas_gazdapiac (3)

tokfaragas_gazdapiac (4)

tokfaragas_gazdapiac (5)

tokfaragas_gazdapiac (6)

tokfaragas_gazdapiac (7)

tokfaragas_gazdapiac (8)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.