A Gazdakör Napja Budaörsön – V. Németh Zsolt: Nem csak tömegtermékekre van szükség

(Budaörs, 2015. október 29. – Budaörsi Infó) A Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet 2015. október 28-án gasztronómiai kiállítást szervezett a Szent Benedek Gimnáziumban őshonos őszibarackból készült termékekből. A rendezvényen jelen volt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

 

A kiállítás folytatásaként 2015. október 29-én őshonos őszibarackfák ültetésére kerül sor a Frankhegyen.

A gasztronómiai kiállítás célja az volt, hogy a helyi gazdák bemutassák a barack azon fajtáit, amelyek megalapozták a budaörsi barack hírnevét. Ezen őszibarack fajtákból előállított lekvárokkal, kompótokkal, ivólével vagy éppen pálinkával ismertették meg az érdeklődőket.

A rendezvény háziasszonya Mihálka Klára gazdaasszony volt. Beszédet mondott Mayer László és Nagy Sándor András.

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (14)

 

Kisberk Balázs a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon büszke és elégedett a Gazdakör, hogy ebben a rohanó világban ki tudtak alakítani egy olyan kis közösséget, amely azért dolgozik, hogy a helyi értékeket felkarolja és ápolja.

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (8)

 

“Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és a budaörsi közösségek összekovácsolását. A mai napot, mostantól minden évben meg fogjuk ünnepelni, mint a Gazdakör Napját, hogy emlékezzünk rá, hogy összefogás segítéségével meg tudjuk menteni a városunk kincseit.

Egy mintakert segítségével szeretnénk egy újabb közösségi színteret kialakítani Budaörsön, ahová ugyanolyan szívesen és jókedvvel látogatnak majd ki a helyiek, mint a Gazdapiacra. Szeretnénk, ha sajátjukként gondolnának rá.”

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (3)

 

A kiállítást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

Kérdésünkre, hogy mit gondol, lesz-e a budaörsi baracknak jövője, vagy ez csak egy hirtelen fellángolás, azt válaszolta, hogy, bízik benne hogy lesz folytatás.

“Lehet látni, hogy van egyfajta csömör a tömegtermékek iránt az emberekben, és a figyelmük egyre inkább a különlegességek, az egyedi dolgok felé fordul. Azt tapasztaljuk, hogy különböző érzékenységek, allergiák okán lassan felfedezik a helyi termékeket is, és szívesen fogyasztják azokat az emberek.

Maga a kistermelői termék egy másfajta kultúra. A piacra járás egy különleges dologgá vált, ami vonzó lett manapság.”

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (13)

V. Németh Zsolt

 

Mit gondol a Budaörshöz hasonló városi környezetben, ahol ráadásul sok a bevásárlóközpont, van létjogosultsága a kistermelői aktivitásnak?

“Igen van. A kormányzat is minden erővel segíti az értékesítést. A most induló vidékfejlesztési programnak van egy fontos eleme, ez az úgynevezett rövid ellátási lánc, ahol egyetlen egy szereplő lehet csak a termelő és a vevő között.

Európai Uniós forrással segítjük azt, hogy megtudjon szerveződni ez az értékesítés, mert azt látjuk, hogy termelni tudnak az emberek, de el is kellene adni a termékeket, amihez legalább olyan jó képességek kellenek.

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (1)

 

Figyelem a külföldi dolgokat is, hogy vajon a szupermarketbe be tudják-e vinni a helyi terméket. Jó néhány esetben igen. A rövid ellátási lánc a helyi termék értékesítésnek csak az egyik fajtája.

A piac mellett lehet még a gazdaudvarról értékesíteni, az internet segítségével, dobozos értékesítéssel, vagy termelői polcokról.

Például Horvátországban a tengerparton az árusok árulnak helyi fajtájú körtéket is, és nem csak az ország más részéből becipelt termékeket. Ez követendő példa.”

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (4)

 

A magyar mezőgazdaságra nagyban épít gazdaságpolitikájában a jelenlegi kormány. Az ilyen és hasonló kezdeményezések segíthetnek a célok elérésében?

“Ez a vidékfejlesztés egyik formája. Megvan a szerepe az agráriumon belül a tömegterméknek, viszont én hiszek abban, hogy van helye a kistermelők által termelt termékeknek is, mert van egy piaci rés, amit ki lehet tölteni helyi árukkal.

A közvetlen értékesítés nagyot fejlődött nálunk az elmúlt időben, viszont nem mérhető egy francia vagy egy osztrák szinthez.”

 

barack_gasztronomiai_kiallitas (11)

A mintakert létrehozására és az őshonos barackfák elültetésére 2015. október 29-én 16 órakor kerül sor a Venyige utca 2. szám alatt. A területet Albert Béla telektulajdonos ajánlotta fel a Gazdakör számára. A rendezvény díszvendége Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke lesz.

 
barack_gasztronomiai_kiallitas (7)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.