A budaörsi barackra megéri várni! – Elkezdődött az őszibarackfák visszatelepítése

(Budaörs, 2015. október 30. – Budaörsi Infó) A Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet 2015. október 28-án gasztronómiai kiállítást tartott a Szent Benedek Gimnáziumban, ami előfutára volt a másnapra szervezett őshonos őszibarackfák elültetésének. A munkából Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke is jócskán kivette a részét. Részletek a cikkben.

 

 

Az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet tevékenységéről már többször olvashattak hírportálunkon. Ők kezdeményezték bizonyos budavidéki őszibarack fajták Értéktárba vételét is, ami sikerült is nekik. Most pedig egy régi tervük vált valóra, miszerint elkezdik visszatelepíteni az őshonos őszibarackfákat a Frankhegyre.

2015. október 29-én 8 fát ültettek el, de 3 héten belül további 30-al növelik ezt a számot.

A barackfa fajták között lesz Champion és Mariska, Vérbarack, Elberta, Kinai lapos és Ford.

 

barackfa_ultetes_gazdakor3

 

Kérdésünkre, hogy mit gondol az őshonos barack visszatelepítéséről, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy ez a kezdeményezés elindult, és reméli, hogy ki is fog teljesedni.

 

szabo_istvan

 

“Azok az őszibarack fajták, amelyek valamikor itt teremtek, több mint száz évvel ezelőtt exportcikké váltak a környéken. A budaörsi őszibarack 1897-ben is szerepel már, mint fontos gazdasági szegmens.

Az, hogy 50 évvel később drasztikus mértékben lecsökkent az őszibarackfák száma, az nagyon szomorú, mert ez a terület kiválóan megfelelő volt számára. Az éghajlat is optimális ennek a növénynek.

 

barackfa_ultetes_gazdakor11

 

Kétségtelen hogy munkaigényes, foglalkozni kell vele. Ezt a gyümölcsöt nem lehet hagyni, hogy majd lesz vele valami, hisz az őszibaracknak lelke van, törődni kell vele. Remélem, hogy ezt a lelket most itt újra tudjuk éleszteni, és nem csak a Frankhegyen, hanem a környék többi területén is, ami alkalmas számára.”

 

barackfa_ultetes_gazdakor2

 

Ön szerint a budaörsi barack felveheti a versenyt az olcsóbb, hipermarketben kapható gyümölcsökkel?

“Semmi mást nem kell csinálni, csak egymás mellé tenni egy hipermarketben vásárolt, valahonnan származó, mesterségesen beérlelt őszibarackot és majd a budaörsi barackot. Meg kell hámozni, és megkóstolni. Csak egyszer kell ezt megtenni, és ki fog derülni, hogy ami olcsóbb, és amit már februárban is meg lehet venni, az nem őszibarack. A mesterségesen előállított termésnek köze nincs ahhoz, amit egészségesnek hívhatunk. A budaörsi barackra megéri várni.”

 

barackfa_ultetes_gazdakor5

 

Láthattuk, hogy a mai rendezvényen az Ön jelenléte nem csupán protokoláris volt, hanem ásót is ragadott és segédkezett a faültetésben. Minden egyes ügyet hasonló lelkesedéssel támogat?

“Ezek a barack fajták benne vannak a Megyei Értéktárban, és ezért megyei értékként kezeljük őket. Nekem személy szerint is nagyon fontosak a megyei értékek, mert azok mi magunk vagyunk.

Ezek az őszibarack fajták, amelyeknek egyébként elég különleges, egzotikus neveket is adtak, nagyon fontosak. Jó volna, ha ismét az érdeklődés középpontjába kerülnének, és ismételten közérdeklődésre tartanának számot, és közös értékként tekintenének rájuk.

Nekem, mint megyei elnöknek, de gondolom, mint minden Pest megyében élőnek is, érték az, hogy Pest megyeiek vagyunk. Érték az, hogy ez egy ezer éves megye. Érték az, hogy ez a megye olyan értékekkel bír, mint senki más az országban.

A mi dolgunk az, hogy ezeket az értékeket összegyűjtsük, megmutassuk, és Pest megyében is egymás tudomására hozzuk. Ezért mindent meg kell tenni.”

 

barackfa_ultetes_gazdakor3e

 

A fák ültetése megtörtént, már csak türelmesnek kell lennünk, aztán meg kell kóstolnunk, hogy beszámolhassunk róla, hogy vajon megéri-e várni erre a különleges gyümölcsre.

Rajtunk nem fog múlni. Kivárjuk és megírjuk. 

 

barackfa_ultetes_gazdakor

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.