A budaörsi 4-es választókörzet jelöltjei – Önkormányzati választás 2014

(Budaörs, 2014. október 08. – Budaörsi Infó) A 2014. október 12-ei önkormányzati választások közeledtével összefoglaltuk, hogy a budaörsi 10 választókörzet képviselőjelöltjei miként nyilatkoztak nekünk bemutatkozó interjúsorozatunk alkalmából. Az 4-es választókörzet jelöltjei: dr. Tóth Ferenc (BFE), Sánta Áron (Fidesz-KDNP), Lapp Antal (Jobbik), dr. László Dávid (Független).

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

toth_ferenc_portalra

dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület)

Budaörs helyzete még mindig sokkal jobb, mint például egy alföldi település helyzete.”

 

 

santa_aron_portalra

Sánta Áron (Fidesz-KDNP)

Ez a város nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

 

 

lapp_antal_portalra

Lapp Antal (Jobbik)

Nem vagyok politikus, hanem a szomszédjuk, aki a lakosokért szeretne tenni.”

 

 

laszlo_David_marton_portalra

dr. László Dávid (Független)

Legyünk büszkék rá, hogy budaörsiek vagyunk!”

 

 

 

4. választókörzet

 

Kérem határozza meg a körzet elhelyezkedését, amelyikben indul!

 

dr. Tóth Ferenc:

A 4-es körzet. Alsóhatár úttól a Tavasz utcáig, a Fő út, Budapesti út és az autópálya. Szép nagy. Én az 1-esben lakom és a 4-est kaptam, valószínűleg azért mert ott dolgoztam. Ismerek sok mindenkit ott. A legjobb benne, hogy nagyon családias a légkör, kellemes a hangulat és nincsen igazán nagy hangzavar. Szép a környezet, tiszta, ápolt. A hátránya, hogy nincsen közösségi tér és nincsenek játszóterek. Az iskola körül a parkolást is meg kellene oldani valahogy. Ez összekapcsolódik a kisbusszal is, de ez még gyerekcipőben jár. De ezeken mindenképpen javítani szeretnék.

 

Sánta Áron:

Alsóhatár út és a Fő út. Az Aradi utca és a Tavasz utca lefelé az enyém, és a Budafoki utca a határa lefelé végig.

 

dr. László Dávid:

Budaörs 4-es számú választókörzetében indulok. Ez a körzet az Alsóhatár utca az M1–M7-es közös szakaszáig, a Budapesti út az Aradi utcáig, illetve a Tavasz utca és Budafoki utca által határolt területet jelenti. Élénken emlékszem még rá, hogy gyerekkoromban a mostani körzet déli határán még mocsár terült el: ez az „örökség” figyelmeztető jel arra nézve, hogy a vízelvezetés problémáját nagyon komolyan kell venni a területen. Nagyrészt családi házas övezetről van szó, mely a külső szemlélő számára kedves kisvárosias jelleget mutat. Az itt élők azonban pontosan tudják, hogy azért még van mit szépíteni, sőt komoly problémákkal és kihívásokkal is szembe kell néznünk, melyeket hosszú évek óta nem sikerült érdemben rendezni. A területen iskola és óvoda is működik, ezért családosok számára ideális környék – ami azt is jelenti, hogy a gyerekekre plusz figyelmet kell fordítanunk.

 

 

Mi az, amin ön szerint változtatni kellene a 4-es körzetben a következő 5 évben?

 

dr. Tóth Ferenc

Az utcákat kellene főként helyrehozni. A zajvédő falat is meg kell csinálni. A Budapesti utca most kissé káoszos, de arra már vannak tervek. Az Alsóhatár út és a Fő út találkozásánál a körforgalom kérdése is megoldásra vár még. Van még mit csinálni, ennek ellenére azt gondolom, Budaörs helyzete még mindig sokkal jobb, mint például egy alföldi település helyzete.

 

Sánta Áron:

A vízelvezetés megoldása több területen is fontos lenne. Örök dilemma, hogy mennyire legyenek beépíthetőek a területek.

Ha az ember lát egy szép eladó ingatlant, és azt látjuk hogy kettévágják a telket és nagyon kicsi kerttel épül előre egy ház, egy kicsi kerttel épül hátulra is egy, akkor méltán rosszaljuk ezt.

Az eddigi egy családos telekből lesz egy kétcsaládos telek, ez kétszer annyi autóval jár, növeli a forgalmat. Az ilyen családi házas övezeteknél be kellene szabályozni a lakásszámot, hogy az élhetősége megmaradjon a környéknek. Fontos lenne fenntartani az élhető lakókörnyezetet.

Ez az a környék, aminek nincs speciális sajátos természeti adottsága, hanem egy kertvárosi környezet.

Bevezettük azt a rendszert, hogy fórumot tartunk a beruházás kezdetén, közben és végén is, és még így is előjön néha egy-egy probléma.

Nagyon fontos az elkerülő út megoldása, ez az egész környék életét befolyásolja.

 

Lapp Antal:

A választókerület két iskolának is otthont ad, valamint a Városi Uszoda Sportcsarnok és Strandnak is, ami erősen megnövelte a körzet forgalmát. Az útfelújítási munkák folyamatosak ugyan, de a felújítások sorrendjét körültekintően kell megtervezni, valamint a kivitelezést is felügyelni kell.

A városrészt délről autópálya határolja, így fel kell mérni, hogy melyik szakaszon van szükség a zajvédő falak magasítására.

A Kesjár Csaba Általános Iskola környékén a parkolási problémákat megnyugtatóan kell rendezni.

A választókerületben a 17 hektár nagyságú – Budaörsön szinte az utolsó szabad – területre kereskedelmi célú beruházást terveztek, a Solaris City multifunkcionális üzlet- és irodakomplexumot, valamint parkot, egy 400 lakásos lakóparkkal kiegészítve. A beruházással nem értünk egyet, viszont követeljük a korrekt tájékoztatást arról, hogy mi lesz a sorsa a területnek.

A Szellő utca végén található, jelenleg a forgalomtól lezárt híd elbontását és újraépítését a gyalogosforgalom számára mindenképpen szorgalmazzuk, de a közlekedési nehézségek hosszú távú megoldását a „Solaris”-területek sorsának rendezése oldaná meg.

 

dr. László Dávid:

Úgy látom, hogy alapvető szemléletváltás szükséges a városban. Területi elhelyezkedésénél fogva a város rengeteget fejlődött. Nagyon sok esetben azonban, a kiváló anyagi források ellenére is borzalmasan kivitelezett beruházások születtek. Az utóbbi években ilyen volt a bicikliút kiépítése, amely mára konkréten balesetveszélyes lett.

A kultúrát szeretném élőbbé tenni, érdekeltté tenni a budaörsieket abban, hogy a helyi kulturális-közművelődési intézményekben töltsék el a szabadidejüket. Szeretném elérni a hatékony forrás-felhasználást, a támogatások és források esetében ugyanis a „mennyit költünk” mellett ugyanolyan fontos a „hogyan költünk” kérdése is.

 

 

Milyen erősségekkel rendelkezik, amely a következő 5 évben Budaörs hasznára válhat?

 

dr. Tóth Ferenc:

Talán az a legfőbb erősségem, hogy nagyon sokan ismernek azon a területen, hiszen tanár voltam. Ez fontos tény, és az is, hogy új vagyok, amit szeretnek az emberek, hiszen nincs semmi, ami miatt támadhatnak.

 

Sánta Áron:

Elmondható volt rólam az elmúlt négy évben is és most is, hogy sosem voltam elérhetetlen. Mindig mindenki megtalált a kéréseivel, vagy kérdéseivel.

A tapasztalat a legfőbb erősségem a többi indulóval szemben. Egyik vetélytársamnak sincs tapasztalata az önkormányzati munkával kapcsolatban. Egyikük sem volt még önkormányzati képviselő. Visszavetnék a körzet érdekérvényesítő képességét oda, ahol 8 évvel ezelőtt tartott.

Nincsenek képben a folyamatbeli ügyeinkről. Ezeket a beruházásokat közösen dolgoztuk ki a környéken élőkkel, a környéken lakókkal.

A megvalósításuk is akkor tud a leggyorsabb lenni, ha az képviseli a megvalósítást is, aki az egészet végigvitte és kigondolta. Folytassuk közösen!

Ha beszélgetek a lakókkal vagy egy utcaközösséggel, akkor nem is kell programot hirdetni, hiszen azt tudom mondani, hogy folytassuk tovább azt, amit eddig csináltunk négy éven át.

Ebben a körzetben élek. Akik ellenem indulnak, közülük ketten nem is laknak itt. Az tudja igazán képviselni az ott lévőket, aki napi szinten ott van velük.

 

Lapp Antal:

Középkorúként sok mindent megéltem már, felnőtt gyermekeim vannak, több mint három évtizedes munkaviszonyom és van bennem erő, hogy tegyek lakókörnyezetemért. Ezért kérném a választókat, hogy szavazzanak rám.

 

dr. László Dávid:

Jól képzett humán szakember vagyok, sokoldalú élettapasztalattal rendelkezem. A kulturális szakmán belül társadalmi haszonnal bíró ifjúsági közösségépítéssel, a fiatal korosztályokra és a helyi közösségekre fókuszáló stratégiai programokkal foglalkozom. Ezzel a területtel kapcsolatban jelenleg a pártok nem rendelkeznek érdemi tapasztalattal, inkább csak beszélnek róla. Általában elmondják, hogy jó lenne foglalkozni a kérdéssel, és hogy mennyi mindent tettek már: például ifjúságpolitikai koncepciót gyártottak. Csakhogy nem egy ilyen koncepcióban a 14 éves és a 20 éves fiatal egyetlen csoportot alkot, ami nonszensz! A gyakorlatban nem történt semmi, de maga az elmélet is életidegen. Jól jelzi ezt a fiatalok magas elvándorlási vágya. Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos terület, melyet például nem pályakezdőkre kell bízni, ahogy itt történt a budaörsi Városi Klub esetében.

 

 

Miért szeretne képviselő lenni?

 

dr. Tóth Ferenc

Engem egyszerűen érdekel a közélet, a politika, a gazdaság. Bennem egyébként körülbelül 2007-2008-ban ért meg, hogy politikával is szeretnék foglalkozni. Történelem szakos tanár vagyok és jogász, ezek összefüggenek a politikával. Aztán jött egy döntés, hogy próbáljuk meg, így indult ez a történet. Azóta nagyon sok örömöm volt benne. Az emberekkel való kapcsolatot nagyon szeretem és ez is a politika része. A másik, ami nagyon érdekel, az a Közéleti klub, amit mi találtunk ki. Ez nem csak városi szinten, hanem országos szinten is jelentős rendezvény. Én tudom azt értékelni, hogy honnan indultunk és hova jutottunk el a városunkkal, hiszen Budaörsön nőttem fel.

 

Sánta Áron:

A motivációm kettős. Egyrészt maga Budaörs. Én ide születtem és itt is nőttem fel. Úgy gondolom, hogy ez a város nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Budaörsnek nem a környező településekhez kellene magát hasonlítania, mert az egy nagyon gyáva hozzáállás, hanem azokhoz a településekhez Európában, amelyekkel egy szinten áll, mind anyagilag, mind fejlettségileg. A lakókörnyezetemért szeretnék tenni, mert az én gyerekem is itt fog felnőni.

 

Lapp Antal:

Több évtizede élek a választókörzetben, és azt szeretném, hogy ugyanolyan kertvárosi jellegű csendes, nyugodt környék maradjon, amilyet megszerettem. Képviselőként szeretném elérni, hogy a terület még beépítetlen részeinek sorsa az itt élők megelégedésére rendeződjön.

 

 

Mit üzenne a szavazóknak, hogy miért szavazzanak önre?

 

Sánta Áron:

Azért szavazzanak rám, mert egy vagyok közülük, én is ott élek a környéken. Azért mert azt a munkát, amit közösen elkezdtünk négy évvel ezelőtt, szeretném ha közösen folytathatnánk. Ebben egyedül semmit nem tudok tenni. Budaörs a mi jövőnk, ezért közösen kell tennünk azért, hogy ez a lakókörzet megőrizze ezt a családi házas, élhető miliőjét. Ha engem támogatnak, akkor azt a közös munkát támogatják, amit az elmúlt években együtt elvégeztünk és előkészítettünk a következő évekre.

 

Lapp Antal:

Azért, mert nem politikus vagyok, hanem a szomszédjuk, aki a lakókért szeretne tenni képviselőként. Az az ember, aki társuk kíván lenni, nem a politikai vezetőjük.

 

dr. László Dávid

Ha képviselőt és nem politikust akarnak választani, akkor érdemes elgondolkodniuk azon, hogy független jelöltet támogassanak. Mi függetlenek ugyanúgy csapatban gondolkodunk, de nem pártot, hanem a választóinkat képviseljük. Negyedévente, félévente tervezzük lakossági fórumok megtartását és a képviselői fogadóórákat is komolyan vesszük. A pártjelöltek – pártkatonák – pártutasításokat, ideológiát követnek, a meghatalmazásukat nem közvetlenül a választótól eredeztetik. Ezt érdemes látni.

Azokat tudom képviselni, akik egy nyugodt, biztonságos, békés kisvárosban akarnak élni, ahol a fiatalok és idősebbek is megtalálják a maguk programjait, kikapcsolódási lehetőségeiket. A település fejlesztési lehetőségeit nem a bővítésben – újabb társasházak, lakótelepek építésében –, hanem a szépítésben látom. Váljon az itt élőknek valódi otthonává ez a hely, érezzük magunkénak és legyünk büszkék rá, hogy budaörsiek vagyunk.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.