A budaörsi 3-es választókörzet jelöltjei – Önkormányzati választás 2014

(Budaörs, 2014. október 08. – Budaörsi Infó) A 2014. október 12-ei önkormányzati választások közeledtével összefoglaltuk, hogy a budaörsi 10 választókörzet képviselőjelöltjei miként nyilatkoztak nekünk bemutatkozó interjúsorozatunk alkalmából. Az 3-as választókörzet jelöltjei: Hauser Péter (BFE), Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP), Rusvai Márton (Jobbik), dr. Kemény Árpád (Független).

 

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

 

 

hauser_peter_portalra

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület)

A város fejlődését szeretném elősegíteni a régi értékek megtartásával.”

 

 

czuczor_gergely_portalra

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP)

„Szerintem Wittinghoff Tamás elfáradt,”

 

 

rusvai_marton_portalra

Rusvai Márton (Jobbik)

Nem lehet már jobbra-balra tologatni a papírokat, hanem cselekedni kell!”

 

 

kemenyarpad_portalra

dr. Kemény Árpád (Független)

A Frankhegyi Részönkormányzat elnöke elárulta, eladta a Frankhegyet!”

 

 

 

 3-as választókörzet

Kérem határozza annak a körzetnek az elhelyezkedését, ahol képviselőjelöltként indult!

 

Hauser Péter:

A hármas körzet a Mátyás király utca, Tököly utca, egészen addig amíg Budaörs tart. Budapesti út és Felsőhatár út. Budaörs északkeleti része.

 

dr. Czuczor Gergely:

A 3-as körzet az enyém. A Budapesti úttól északra lévő városrészek, a Felsőhatár utca a keleti határunk, a nyugati határ a Tátra utca.

 

Kemény Árpád:

Budapesti úttól délen egészen az Erdőalja útig és a Felsőhatár úttól a Naphegy utcáig van az én körzetem, kb. 2,5 kilométer hosszú és 260 méter a szintkülönbség. Kb. 700 lakásba már bedobtam a cédulákat, saját magam egyedül, sok mindenkivel beszélgettem. Szeretném az összeset bedobni és beszélgetni az emberekkel.

 

 

Milyen problémák vannak ezen a területen, amelyek megoldásra várnak?

 

Hauser Péter:

48 éve itt lakom. A Farkasréti úton nőttem fel. Nyitott szemmel kell járni, és az ember látja, hogy mit kell ott tenni. A Farkasréti út elég hosszú, de nincs kerékpárút.

Némely utcában a felszíni vízelvezetők állapota nem megfelelő, javítani kellene. 

Nagy költségvetésű város vagyunk, de egyszerre mindent nem lehet megoldani. Kompromisszumot kell kötnünk. A város dinamikusan és jó irányban fejlődik.

Az utak pormentesítése is fontos még a kerékpárutak mellett.

A városi infrastruktúrát kell fejleszteni.

A közbiztonságot is javítani kell. 

A 3-as körzet egy igen összetett körzet. A Farkasréti úti rész alacsonyabb házszámú részei a városnak egy régebbi építésű területe.

Én még bringáztam ott amikor az csak földút volt. Emlékszem, hogy vízhiány volt nyaranta. Ehhez a körzethez tartozik még a Frankhegynek az egyik része is. Nagyon sokszínű ez a körzet társadalmilag, gazdaságilag, életkor szerint is.

A Frankhegy északi része ehhez a területhez tartozik. Most ez egy üdülőövezet. Az ott élőknek egy jogos igénye, hogy építési övezetté váljon. A Frankhegy a város tüdeje. Az ökoszisztémát megőrizve kellene ezt a fejlesztést megoldanunk. Ez egy összetett és nagyon nehéz ügy. Ezt a problémát lépésről lépésre lehet megoldani. Készült több terv is a megoldására. Ennek a területnek a fejlesztése iszonyatos összeg. Van közép- és hosszútávú fejlesztési terv is. Remélem, hogy sikerül mihamarabb elkezdeni a munkát ezen a területen.

 

dr. Czuczor Gergely:

Ez egy kertvárosi övezet, viszonylag szépen rendben tartott terület, tehát olyan nagy probléma, ami ezer sebből vérzik nincs szerintem. Egy komolyabb probléma akad azért, hogy nincs helyben iskola. Mi azt szeretnénk, hogy ne kelljen elvinni innen a gyerekeket máshová a városba, hanem helyben tudjanak tanulni. Az a szándékom, hogy ismét legyen helyben általános iskolánk.

A másik fontos kérdés és probléma, a Frankhegy. Ott nincs még egyelőre megoldás. Minden biztatás és vágyakozás ellenére, nem tudtunk előre lépni. Más lesz az irány szerintem az önkormányzati választás után.

Az önkormányzat nem szeretne nagy pénzt ebbe beletenni, mert azt mondják, hogy ez a terület a magántulajdonban lévők érdeke, hogy fejlődjön. A csatorna és a víz elhelyezése érdekében közterületeket kell szélesíteni. Ezeknek a tervezése részben már megtörtént.

A probléma ott van, hogy nem mindegy, hogy milyen széles legyen a közterület. Ebben nincs megegyezés az önkormányzat és a lakók között, illetve kérdés az is, hogy ki fizeti ki a közműfejlesztést, útépítést és egyéb járulékos költségeket. Itt van előrelépés, mert korábban az önkormányzat és a lakók egy egészként próbálták ezt a 130 hektárt kezelni, úgy nem tudtak eredményt felmutatni.

Mi azt javasoltuk, hogy mozaikszerűen próbáljunk meg egy-két mintaprojekteket bemutani, és majd abból fokozatosan fog fejlődni a hegyoldal. Már több mint 200 órát dolgoztunk ezen a projekten az elmúlt négy évben, nagyon remélem, hogy lesz végre előrelépés. Most már mindenkinek ismerjük a bánatát, már csak azt kellene elérni, hogy mindenki engedjen egy kicsit.

A legfontosabb az lenne, hogy a körzet fő ütőerének számító Farkasréti utat rendbe tegyük. Nem rossz minőségű ez az út, csak azt kell tudni, hogy az ott lakóknak a megnövekedett forgalom nagyon nagy terhet jelent. Ez az út gyűjtőútként van nyilvántartva és nagy zajforrást jelent a környezetnek. Ezen lehetne műszaki megoldásokkal változtatni. A másik, amiért ez fontos lenne, hogy onnan nyílik majdnem minden utca. A Farkasréti út felújítása után lehet elkezdeni a többi utca helyreállítását is. Hozzáteszem, hogy egyébként nálunk nincsenek rossz utak, jól karban vannak tartva, mindegyik aszfalttal burkolt. Ami problémát jelent, az az elavultság. Más város egyébként büszkélkedne ilyen utakkal, de mi egy kicsit magasra tesszük a lécet.

 

Rusvai Márton:

Ami a legfontosabb, hogy a képviselőknek mindenképpen foglalkozni kell a körzetben élő emberek problémáival. A Frankhegyen a közművesítés, csapadékvíz elvezetés és a közbiztonság kiemelten kezelendő. A betörések száma is nagyon magas ezen a területen.

A közlekedésen is javítani kell, mert vannak olyan utcák, mint például az Öntő és a Semmelweis utca, amelyeknek nagyon megemelkedett a  forgalma az elmúlt időszakban.

Szorgalmazni kellene a parkosításokat is. Volt tapasztalatom abban is, hogy az ősfákat kivágták és inkább díszfa csemetéket preferáltak. Három-négy évvel ezelőtt az utcakép is sokkal szebb volt. Parkokkal és játszóterekkel egy családias közeget kellene kialakítani.

 

dr. Kemény Árpád:

Például a csapadékvíz elvezetés és minden ebből következik. Ezt kell elsősorban megoldani, elsőként a Frankhegyen. Olyan betonmedencét lehetne csinálni, ahol összegyűlne a csapadék és a környék használhatná azt locsolóvíznek. Ezzel együtt a szennyvízcsatorna kiépítését is meg kellene oldani.

Ezek után szabályozottan be lehetne építeni a Frankhegyet, ami ugyan üdülőterület, de belterület. Nem igaz, hogy a városnak erre nem lenne pénze, egyrészt mert Budaörs az egyik leggazdagabb város az országban, illetve mert nem egyszerre kell sokat költeni, hanem fel kellene osztani.

Budakeszi most kapott csatornaépítésre 3,7 milliárd forintot, ez nálunk is elérhető lenne és a lakosság jelentős összeggel hozzájárulna, mert nekik is fontos lenne a fejlődési lehetőség.

A közbiztonságot is erősíteni kell.

 

 

Miért szeretne ismét képviselő lenni?

 

Hauser Péter:

Nekem a gyermekkori álmom nem az volt, hogy képviselő legyek. Ez egy belső indítatás, hogy az ember tenni akar a közért, szeretne jót tenni.

 

dr. Czuczor Gergely:

Kisgyerekkorom óta van bennem hivatástudat. A közösségért égni, s gyertyaként világítani. Ez a célom. A tanárságom sem véletlen, szeretem átadni a megszerzett tudást. Mindenem a történelem óra, és a gyerekkel próbálom ezt megszerettetni.

 

Rusvai Márton:

Szeretném a választókerületemben lévő embereket aktívan szolgálni és az ő érdekeiket képviselni. Vannak olyan generációs problémák, amelyek már sok ideje húzódnak. Vannak olyan problémák, amiket nem 5 év múlva kellene megoldani, hanem most. Úgy gondolom, hogy ezt nem lehet tovább húzni. Nem lehet már jobbra-balra tologatni a papírokat, hanem cselekedni kell! Ezért szeretnék képviselő lenni, hogy végre valaki a tettek mezejére lépjen!

 

dr. Kemény Árpád:

Engem nem a pénz motivál, mert van munkám, a Ganz gyár kolónia lakótelepén, ahol 650 lakás, és másfél ezer ember van, én ott vagyok 12 éve közös képviselő. Ez egy 100 éves ház, minden gondjával együtt.

Kispolgármester vagyok 12 éve egy kis faluban. Ez például nem éri meg, de a fejlődés, amit elértem, nagyon jó érzés. Az elején volt 12 millió forint hiányuk, ami ma már nincs. Ez egy olyan feladat volt, amit a közösség, a lakosság érdekében csináltam. Én nem akarok milliárdos lenni, az emberekért csinálom.

12 év után belőlem is elég volt, szeretném leadni azt a munkámat. Viszont azt pótolva, kell egy szellemi kihívás. Mert nem hinném, hogy a többi jelölt oly mértékben ki tudna állni a Frankhegy érdekei mellett, mint én.

Vállalom a megfogalmazást, hogy Czuczor Gergely elárulta a Frankhegyet. És helyes lett volna, ha lemond a Frankhegyi Részönkormányzat elnöki tisztségéről és hagyja érvényesülni az önkormányzat irányvonalát.

 

 

Mit üzenne a választópolgároknak, miért szavazzanak Önre?

 

Hauser Péter

A város fejlődését szeretném elősegíteni a régi értékek megtartásával. Szeretném, ha a helyi vállalkozásokat jobban tudnánk segíteni és támogatni. Szeretnék egy kicsikét zöldebb várost. Ültessünk fákat a közterületekre. Támogassuk azokat, aki a házak energiatakarékossá tételét szeretnék. Régebben mindenki ültetett a háza elé fát. Ezt most is meg lehetne oldani.

Becsülettel, tisztességgel és lelkiismeretesen. Aki ezekkel a dolgokkal egyetért, az szavazzon rám, és biztosan nem fogja megbánni a döntését!

 

dr. Czuczor Gergely:

Célom, hogy a választókerületünk lakóinak hűséges képviselete legyen az önkormányzatban. Abban vagyok érdekelt, hogy ez a cél megvalósuljon és úgy érezzék az emberek, hogy az ő érdekükért dolgozik egy elhivatott ember a testületben. Járom az utcákat, a gyermekemet itt sétáltatom és én is itt nőttem fel, e körzet embere vagyok!

A másik, hogy a kormánypárti jelöltek támogatásával legyen egy olyan fordulat a városban, hogy ne csak a képviselők között legyen fideszes többség, hanem a polgármester személye is változzon. Bízom benne, hogy ez a körzet jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy Török István legyen Budaörs polgármestere. Szerintem Wittinghoff Tamás elfáradt az utóbbi években.

Én azt látom, hogy az utolsó 4 vagy inkább 8 évben lelassult szeretett városunk. Lelassulni látszik az a motor, ami Budaörs szívében működik, ezt újra lendületbe kell hoznunk, és ehhez új polgármester kell. Hiszem azt, hogy Török István jó polgármester lesz, olyan aki tudja a város érdekeit képviselni kormányzati szinten. Olyan, aki nem ellene dolgozik a lakosság érdekeinek azzal, hogy egyéni politikai karrierjét, meggyőződését előbbre valónak tartja, mint a városét. A demokrácia lényege, hogy legyen mindig váltásra lehetőség, különben elkényelmesedik az ember és nem tesz le újabb eredményeket. Szerintem Budaörsöt sokkal jobban lehetne, kellene irányítani a polgármesteri székben.

 

Rusvai Márton:

Fiatal és dinamikus vagyok. Erőmön felül is meg tudnám oldani az olyan dolgokat, amik az idősebb jelölteknek már nehezebben menne.

A fiatalság világképét képviselem. Ismerem a választókerületemben élő embereket és a problémáikat is. Ezeket meg is tudnám oldani. A cél az, hogy a választókerületben mindenkinek mosoly legyen az arcán és csupán pártindíttatásból, vagy csak érdekkülönbségből ne ütközzenek össze az emberek, akár a hivatallal, akár egymással.

 

dr. Kemény Árpád:

A körzetnek szüksége van egy dinamikus, értelmes képviselőre. Nekem pedig nyugdíjasként szükségem van szellemi kihívásra.

 

 

Mit gondol mi az ön legfőbb erőssége amivel a város hasznára lehetne a következő öt évben is?

 

dr. Czuczor Gergely:

Az egyik az, hogy helyi ember vagyok. Ismerem a város történelmét, a város lakóit. A másik, hogy tanárember, igazgató vagyok, aki annak a szellemében dolgozik, hogy szolgálni szeretne, nem a saját nevét hirdetni. Nem úgy hoztam létre dolgokat az elmúlt négy évben, hogy veregettem a mellkasomat, hanem az elért teljesítményt ítéljék meg inkább az emberek. Mi képviselőként szolgálni szeretnénk. Ehhez a szolgálathoz fontos hátteret nyújt a családom, a gyermekem, feleségem. Ha otthon jól érzem magam, akkor rendben vagyok belül, és akkor képes vagyok a közért, az iskoláért dolgozni.

 

Rusvai Márton:

Én agrármérnöknek tanulok és szeretném az itt megszerzett szakmai tapasztalataimat felhasználni Budaörs érdekében.

Számomra nagyon lényeges, hogy személyesen találkozzak a választóimmal. A programom a választók hozzászólásai, kritikái alapján van felépítve. Mi nem csak kitalálunk egy programot, hanem az emberekkel együttműködve hozzuk létre.

Azt szeretném, hogy ne úgy nézzenek rám, mint egy képviselőjelöltre, hanem egy akarok közülük lenni, mert egy is vagyok közülük. Az ő érdekeiket, a választókörzetemnek az érdekeit akarom képviselni. Engem bárki megkereshet, házhoz is megyek, baráti viszonyt szeretnék kialakítani.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.