Megszűnt Budaörsön a 24 órás orvosi ügyeleti ellátás

(Budaörs, 2024. február 2. – Budaörsi Infó/budaors.hu) A kormány döntése alapján 2024. február 1-el megszűnt Budaörsön a 24 órás orvosi ügyeleti ellátás.

 

 

A kormány döntése alapján a február 1-én megszűnt Budaörsön a 24 órás orvosi ügyeleti ellátás.

Budaörs és Törökbálint hosszú évek óta működtetett közösen egy rendkívül hatékony sürgősségi ügyeleti rendszert, amely kiemelt fontosságú volt mind a gyermek, mind a felnőttorvosi ellátás terén.

Ez a 24 órás ügyelet eddig lehetővé tette a két város lakosainak, hogy baj esetén gyors és szakszerű orvosi ellátásban részesüljenek.

A kormány szabályozása megakadályozza, hogy a magas színvonalon biztosított 24 órás orvosi ügyeleti rendszert 2024. február 1-től tovább működtesse a két önkormányzat, annak ellenére, hogy a szükséges források rendelkezésre állnak.

Az ügyeleti ellátást 2024. február 1-től Budaörsön az Országos Mentőszolgálat veszi át.

Február 1-től a központosított orvosi ügyelet a 1830-as egységes telefonszámon érhető el, ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén ezt a számot kell hívni.

Emellett él a mentők 112-es telefonszáma is, ahogyan eddig is, amennyiben sürgős orvosi segítségre van szükség (pl. személyi sérüléssel járó baleset esetén, vagy ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn, szülészeti eseményeknél stb.).

Az új rendszer szerint a háziorvosi ügyelet hétköznap 16:00-22:00-ig, hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00-ig a járási szakrendelő területén működik majd.

Hétköznap 22:00-08:00-ig, illetve hétvégén 14:00-08:00-ig az Országos Mentőszolgálat biztosítja a sürgősségi ellátást.

Ez azt is jelenti, hogy azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, a mai naptól a beteg gyerekeiket Érdre, a felnőtteket pedig Budakeszire kell vigyék, nem pedig az eddig megszokott helyen Budaörsre.

Budaörs önkormányzata jelenleg is keresi a megoldást.

 

Gulyás Gergely a kormányinfón arra a kérdésre, hogy akkor sem tarthatja-e meg az önkormányzat az ügyeleti ellátást, ha maga finanszírozza, ahogy az például Budaörs esetében felmerült, úgy reagált: az egészségügyi ellátás nem csak állami monopólium; abba az állam nem tud beleszólni, ha valaki magánrendelőt alakít ki. Ha az önkormányzat akarja, létrehozhat egy ilyen rendelőt és ott alkalmazhat ügyeletes orvost, de az nem az állami ellátás része lesz.

 

Update:

Két napnyi működés után (!) a Mentőszolgálat azt közölte, hogy jól működik az ügyeleti alapellátás a két megyében!

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

 

Korábbi cikkeink a témában:

Ha az önkormányzat akarja, létrehozhat rendelőt, és ott alkalmazhat ügyeletes orvost, de az nem az állami ellátás része lesz

Mentőszolgálat: februártól Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez

Február 1-től az önkormányzat nem finanszírozhatja tovább az ügyeleti ellátást Budaörsön

Mentőszolgálat: jól működik az új alapellátási ügyelet Pest és Fejér vármegyében is

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.