Február 1-től az önkormányzat nem finanszírozhatja tovább az ügyeleti ellátást Budaörsön

(Budaörs, 2024. január 23. – Budaörsi Infó/budaors.hu) Budaörs és Törökbálint már hosszú ideje működtet közösen egy hatékony sürgősségi ügyeleti rendszert, amely kiemelt fontosságú mind a gyermek, mind a felnőttorvosi ellátás terén. Ahogy eddig, a jövőben is mindent elkövet a két város a jelenlegi rendszer fenntartása érdekében, olvasható Budaörs Város Önkormányzatának hivatalos weboldalán.

 

 

Az ügyeleti ellátás 2024. február 1-ig az önkormányzatok alapellátási feladata, most az államosítás egy újabb feladatot von el az önkormányzatok hatásköréből.

Budaörs és Törökbálint évek óta egy magánegészségügyi szolgáltatóval kötött szerződést az orvosi ügyelet ellátására.

„A kormány az ügyeleti rendszer központosításával egy jól működő egészségügyi ellátást tervez megszüntetni, és olyan változtatásokat akar bevezetni, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi egészségügyi ellátás színvonalát” – olvasható a város honlapján.

 

A február 1-jétől tervezett átalakítások eredményeként az önkormányzat nem finanszírozhatja tovább az ügyeleti ellátást Budaörsön.

Az új rendszer szerint a háziorvosi ügyelet hétköznap 16:00-22:00-ig, hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00-ig a járási szakrendelő területén működne – Budaörs esetében Budakeszin.

Hétköznap 22:00-08:00-ig, illetve hétvégén 14:00-08:00-ig pedig az Országos Mentő Szolgálat biztosítja a sürgősségi ellátást.

 

 

mento_allomas2

 

Budaörs önkormányzatának álláspontja

 

„Ezek a változtatások nemcsak a családorvosok munkáját veszélyeztetik rendelési időben, de a mentőszolgálatra is jelentős terhet ró az ügyeleti feladatok ellátása.

Az önkormányzat aktívan dolgozik azon, hogy megoldást találjon a helyzet kezelésére.

A helyi egészségügyi ellátás színvonalát jelentősen csökkenti a Belügyminisztérium döntése, amely a budaörsi családorvosokat arra kötelezi, hogy Budakeszin lássák el az egész járásból az ügyeletre érkező betegeket.

Ez a gyakorlat azt is eredményezi, hogy a budaörsi lakosok számára az ügyeleti ellátás csak Budakeszin vagy Érden lesz elérhető. Ráadásul a kormány büntető intézkedéseket helyezett kilátásba a családorvosokkal szemben, miszerint, ha nem vállalnak önként ügyeletet, akkor akár más megyékbe is átvezényelhetik őket.

Budaörs önkormányzata Törökbálinttal közösen minden lehetséges lépést megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a 24 órás gyermek- és felnőttorvosi ellátást. Bár a jogszabályi keretek egyelőre nem tisztázottak, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy mindent megtegyünk az itt élők maga színvonalú egészségügyi ellátása érdekében. Számítunk a lakosság támogatására és megértésére ebben a nehéz időszakban.

Folyamatosan tájékoztatni fogjuk a budaörsieket a helyzet alakulásáról.” – olvasható a budaors.hu-n.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.