Ha az önkormányzat akarja, létrehozhat rendelőt, és ott alkalmazhat ügyeletes orvost, de az nem az állami ellátás része lesz

(Budaörs, 2024. január. 2. – Budaörsi Infó/MTI) Gulyás Gergely úgy értékelt, hogy bevált az új orvosi ügyeleti rendszer, ahol ugyanis bevezették azt, ott gyorsabb és jobb ellátást tudnak biztosítani. Az idei év második felében vagy a jövő évben Budapesten is megtörténhet az átállás – fűzte hozzá.

 

 

Arra a kérdésre, hogy akkor sem tarthatja-e meg az önkormányzat az ügyeleti ellátást, ha maga finanszírozza, ahogy az például Budaörs esetében felmerült, úgy reagált: az egészségügyi ellátás nem csak állami monopólium; abba az állam nem tud beleszólni, ha valaki magánrendelőt alakít ki. Ha az önkormányzat akarja, létrehozhat egy ilyen rendelőt és ott alkalmazhat ügyeletes orvost, de az nem az állami ellátás része lesz.

Bizonyos kórházi ellátások ideiglenes leállításával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy januárban összesen 38 ilyen eset volt az egész országban, ebből 8 csak néhány órára, 5 egy napra vonatkozott, 2 hónapnál hosszabb pedig csak három van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter katari tárgyalásairól elmondta, amíg nincs megállapodás az ottani cseppfolyós földgáz (LNG) magyarországi importjáról, nem tud tájékoztatást adni a lehetséges útvonalról és mennyiségről sem.

Kiemelte azonban: az LNG fogadására Magyarország jelenleg is képes, de az most drágább, mint a vezetékes.
A magyar kormány szándéka mindig a diverzifikáció volt, de amíg több útvonal is nyitva áll, addig mindig az olcsóbb gázt kell venni – jelentette ki.
Üdvözölte, hogy Szijjártó Péter hosszú idő után érdemi tárgyalásokat tudott folytatni ukrán kollégájával, ennek során elsősorban a kárpátaljai magyarság utóbbi években visszanyesett jogainak helyreállítását kérte – tájékoztatott.

Orbán Gáspárnak, a miniszterelnök fiának csádi katonai misszióban való részvételéről közölte: a honvédelmi miniszter dönt arról, milyen feladatra, kit jelöl ki. Kérdésre elmondta: nem érzi visszásnak, hogy egy katona, aki idegen nyelvet beszél egy tárgyalódelegáció tagja.

A február 11-i “kitörés napjával” kapcsolatos hatósági előkészületekről Gulyás Gergely közölte, “az illetékes szervek dolgoznak ezen”, ám a szabad mozgás okán nehéz megakadályozni a Nyugat-Európából érkező “szélsőjobboldali importot”.

Emlékeztetett arra: a szélsőségesek gyülekezésének korlátozása érdekében már hajtottak végre jogszabály-módosításokat. Budapest ma a béke szigete Európában, ezért a kormány meg is tesz mindent annak érdekében, hogy ez így is maradjon – fogalmazott. Hozzáette: az uniós szövetségesekkel korrekt az együttműködés a szélsőségesekkel szembeni fellépés ügyében.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ismét benzinársapkát vezet be a kormány, Gulyás Gergely azt közölte: legutóbb mintegy 900 forint lett volna az üzemanyag ára, amikor ezt a lépést megtették, márpedig ez a helyzet jelenleg messze van.

Az Integritás Hatóság vagyonnyilatkozatok megváltoztatására vonatkozó javaslatáról azt mondta, minden kezdeményezést érdemes megnézni. A magyar rendszer ugyanakkor az egyik legteljesebb vagyonnyilatkozati rendszer Európában – mondta.

A napelem-pályázatokra vonatkozó kérdésre a miniszter azt közölte, a helyreállítási alapból előfinanszírozott pályázatra eddig egy előlegen kívül nem érkezett az EU-tól forrás, és a magyar baloldal azért küzd, hogy ez így is maradjon. Tájékoztatása szerint e kockázat miatt lassítanak bizonyos pályázatokat, amíg nem látszik, hogy “sikerül-e a pénzeket a magyar baloldal munkájával szemben megszerezni”.

Hozzátette: a pályázaton beérkezett előlegkérelmek 97 százalékát dolgozták már fel, és 36,7 milliárd forintot fizettek ki. Jelezte: a pályázók az előleg-elszámolással párhuzamosan nyújthatnak be időközi és záró kifizetési kérelmet; ezek közül mintegy öt és fél ezer érkezett be, ám ezek 95 százaléka hiánypótlásra szorul. Ez nyilván azt is jelenti, hogy a kiírás sem tökéletes – fogalmazott Gulyás Gergely.

A Bayer Zsolt nagyapjának múltjával kapcsolatos felvetésre reagálva úgy fogalmazott: a publicista írt egy kiváló cikket írt, amellyel maga is mindenben egytért.

Felhívta a figyelmet arra: eddig az volt elvárható mindenkitől, hogy ha a szülei bűnt követtek el, azt tegye világossá, de az apák vétkeiért a fiaikat nem büntethetjük.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja “kommunista tömeggyilkos” volt. Bayer Zsolt őszinte szembenéző cikket írt a nagyapjáról, Dobrev Klárától ilyet nem lehetett látni – vetette fel.

Az ügynökaktákról szóló kérdésre válaszolva kijelentette, ügynökakták nincsenek, csak állambiztonsági iratok, amelyek nyilvánosságáért éppen a kormány tette a legtöbbet.

Ezeknek az iratoknak egy részét azonban ellopták, más részét meghamisították, ráadásul a köznyelvben ügynököknek nevezettek között voltak megvetésre méltók, de zsarolással beszervezettek is, akik valójában soha nem jelentettek – fejtette ki.

Az új palackvisszaváltási rendszerről szólva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: a cégek élnek a féléves moratóriummal. Jelenleg zajlik az automaták telepítése és úgy készülnek, hogy tavasszal – amikor az új palackok is nagy számban jelennek meg a boltokban – már ezek is működnek majd.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.