Wittinghoff Tamás: Irány Strasbourg! – Budaörs ellen döntött az Alkotmánybíróság

(Budaörs, 2019. november 8. – Budaörsi Infó) 2016. október 19-én arról döntött a képviselő-testület, hogy Alkotmánybírósághoz, ombudsmanhoz, valamint további hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordult Budaörs Város Önkormányzata a kivetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, amely nyomán mintegy 2,3 milliárd forintot von el az állam Budaörstől.

 

 

Elsőfokon nyert Budaörs, viszont másodfokon vesztett a magyar állammal szemben városunk. Az állam teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017 októberében.

Budaörs önkormányzata viszont az Alkotmánybírósághoz fordult két ügyben. Egyrészt álláspontja szerint jogszerűtlenül vetett ki Budaörsre évi több, mint kétmilliárd forintos szolidaritási hozzájárulást az Országgyűlés. Másrészt, mert az önkormányzat szerint sérült a város tulajdonhoz való joga, amikor a helyi tankerület vagyonkezelői jogot szerzett Budaörs iskolaépületei felett.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban az iskola államosítása jogszerű volt, a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos panaszt pedig visszautasította, mert a testület szerint az Alaptörvény tiltja, hogy költségvetési kérdésekben ítélkezzen – számolt be róla elsőként az rtl.hu.

 

fovarosi_birosag_04_2017jun23

 

Az Alkotmánybíróság mostani döntése alapján nem alkotmányossági kérdés, hogy az oktatás közvetlenül az állam feladata vagy az önkormányzatoké, ezt a törvényhozók joga eldönteni.

Az Alkotmánybíróság  úgy határozta meg, hogyha „szakmai szempontok alapján úgy ítéli meg, hogy a köznevelési feladatok állam általi ellátása hatékonyabb és a szakmai szempontokat jobban érvényesítő rendszert eredményez, mint ha ezen feladatok ellátását az önkormányzatok végzik”, akkor korlátozhatja az önkormányzatok tulajdonhoz való jogát is.

Hozzátették: a tankerület ingyenes vagyonkezelői joga azonban csak addig tart, amíg az épületben iskola működik.

Az Alkotmánybíróság szerint nem sérti az Alaptörvényt az iskolák államosítása, az önkormányzati tulajdon korlátozása nem aránytalan. Azonban a város joggal várhatja el, hogy tanítási időn kívül közösségi célra használhassa az épületet és felszerelését például délután, hétvégén vagy szünidőben, tulajdonost megillető feltételekkel. Ez utóbbi mondat azonban nem a határozat szövegében szerepel alkotmányos követelményként megfogalmazva, hanem csak az indoklásban.

 

alkotmanybirosag_sk5_ulesterem_2016jun20_bp

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közösségi oldalán úgy nyilatkozott, hogy ez a döntés a jogállamiság megcsúfolása.

„Csak, hogy világos legyen, érdemben nem is vizsgálta az alkotmány nélküli sóhivatal a beadványunkat.
Ha egyszer újra jogállam lesz Magyarország, ezt, mint negatív példát, tanítani fogják a jogi karon.

Irány Strasbourg.”

 

 

wittinghoff_Tamas2019

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink: 

Alkotmánybírósághoz fordul és perre megy Budaörs a szolidaritási elvonás miatt – a képviselő-testületi ülésen történt

Budaörs kontra állam – Jogi lépéseket tehet a város az Érdi Tankerületi Központ ellen

Nyert Budaörs a Magyar Állammal szemben – Precedens értékű ítélet

Budaörs kontra Magyar Állam – Ma ítélethozatal várható!

Budaörs bepereli az államot a 2,3 milliárdos elvonás miatt

Alkotmánybírósághoz fordul és perre megy Budaörs a szolidaritási elvonás miatt

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak adott nyilatkozatát az ügyben a linkre kattintva olvashatják.

Az államot hozták ki győztesnek másodfokon Budaörssel szemben

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.