Az államot hozták ki győztesnek másodfokon Budaörssel szemben

(Budaörs, 2017. október 11. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkeinkben már olvashattak arról, hogy Budaörs Város Önkormányzata pert indított a Magyar Állam ellen. Elsőfokon nyert Budaörs, a mai napon Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy másodfokon vesztett a magyar állammal szemben városunk.  Az állam teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

 

A 2017-es költségvetési törvény országosan mintegy 21 milliárd Ft, ún. szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő, és ebből csak Budaörsé az a mintegy 2,1-2,3 milliárd forint, ami az egész országot érintő elvonás több mint tíz százaléka!

A budaörsi képviselő-testület 2016. június 22-én fogadott el “elvi nyilatkozatot”, amelyben tiltakozott “a várost sújtó 2,3 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulás” és “iskolái teljes államosítása miatt”.

2016. október 19-én a budaörsi testületi ülésen megszavazták a képviselők 12 igen és kettő nem szavazattal, hogy indítson eljárást a budaörsi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulással összefüggésben.

 

 

2015_kepviselo_testulet4

 

Budaörs Város Önkormányzata tavaly októberben jelentette be, hogy pert indít, valamint hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordul a szolidaritási hozzájárulás miatt.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék június 23-án hozott, nem jogerős döntése értelmében az államnak vissza kellett volna fizetnie a budaörsi önkormányzat számlájára mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást.

A törvényszék álláspontja szerint a szolidaritási hozzájárulás intézménye nem jogellenes, az alkalmazása azonban az volt.

Alkotmányossági aggályokat vet fel az olyan szabályozás, amelyben az állam az önkormányzatokat saját bevételeik terhére kötelezi közteherviselésre.

Az önkormányzatot illető központi költségvetési támogatásokat meghaladó mértékű szolidaritási hozzájárulás elvonásának pedig nincs jogszabályi alapja – mondta ki a bíróság.

 

fovarosi_birosag_04_2017jun23

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kimondta: teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével, a szabályozással tehát semmiféle kár nem éri az érintett önkormányzatokat.

Mint írták, az elmúlt években a hazai önkormányzati rendszer feladatellátásának köre és finanszírozási eszközei is átalakultak, az egyértelmű felelősségi viszonyok megteremtése, valamint az oktatás színvonalának további emelése érdekében az állam átvette az iskolák fenntartási, működtetési feladatait.

A települések közötti szolidaritás jegyében az átlagosnál lényegesen jobb jövedelmi helyzetű és gazdasági teherbíró képességű önkormányzatok a szolidaritási hozzájáruláson keresztül járulnak hozzá ezen közfeladat ellátásához.

Budaörs azonban nem értett egyet a szabályozással, így pert indított az állam ellen – idézték fel.

 

torvenyszek_178_06_23_budaors_per3

 

 

Hozzátették: a most született bírósági döntés ugyanakkor véglegesen megerősíti, hogy a szolidaritási hozzájárulás fizetésének elve összhangban van az állami és önkormányzati feladatellátás átrendeződésével.

2017. október 11-én a rendkívüli testületi-ülésen Wittinghoff Tamás elmondta, hogy az Alkotmánybíróság olyan feltételekhez köti a bizonyítást, amelyeket az önkormányzat nem tud teljesíteni.

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Nyert Budaörs a Magyar Állammal szemben – Precedens értékű ítélet

Budaörs kontra Magyar Állam – Ma ítélethozatal várható!

Budaörs bepereli az államot a 2,3 milliárdos elvonás miatt

Alkotmánybírósághoz fordul és perre megy Budaörs a szolidaritási elvonás miatt

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak adott nyilatkozatát az ügyben a linkre kattintva olvashatják.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.