Budaörs bepereli az államot a 2,3 milliárdos elvonás miatt

(Budaörs, 2016. október 19. – Budaörsi Infó) 2016. október 19-én 9 órai kezdettel rendkívüli ülést tartott Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete a Városházán.

 

 

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016-ban két elvi nyilatkozatot is elfogadott a város életét-gazdálkodását alapvetően meghatározó ügyekben. Ezek egyike az oktatás szabályozására vonatkozó tervezett módosítások kérdésében született (iskolák államosítása), a másik az önkormányzati feladatok ellátását veszélybe sodró állami vagyonelvonásról, ami a jövő évben mintegy 2,1–2,3 mrd Ft-ot jelent.

A törvény előírja minden önkormányzati iskola, minden oktatás célját szolgáló önkormányzati ingó- és ingatlan vagyonának a tankerületeknek való átadását, először ingyenes használatba, majd 2017 januárjától ingyenes vagyonkezelői jogot biztosítva számára. 

A jövő évi költségvetési törvény országosan mintegy 21 milliárd Ft, ún. szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő és ebből csak Budaörsé az a mintegy 2,1-2,3 milliárd forint, ami az egész országot érintő elvonás több mint tíz százaléka!

A testületi ülésen megszavazták a képviselők 12 igen és kettő nem szavazattal, hogy eljárásokat indítson a budaörsi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulással összefüggésben.

Döntöttek az egészségügyi ellátórendszer egyes kérdéseiről (Europ-Med), az állami fenntartású köznevelési intézmények karbantartására, üzemeltetésére vonatkozó szerződések megkötéséről a BTG Nonprofit Kft-vel.

Szó volt az állami fenntartású intézményekben technikai munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak kereset-kiegészítésének jogcímváltozásáról, illetve a “Digitális Jövő Települési Hálózat” megalapításáról.

 

Minden napirendi pontot többséggel megszavaztak. Az első napirendi pontnál minden oldal elmondta véleményét a témával kapcsolatban. A képviselő-testületi ülésen részt vett Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is, aki háromszor kapott szót, hogy válaszoljon a feltett kérdésekre, illetve kifejtse saját álláspontját.

 

testulet_16_10_19-2

Csenger-Zalán Zsolt

 

A képviselő elmondása szerint, amennyiben Budaörs jogi eljárást indít az állam ellen, ez megnehezíti, hogy lobbizhasson a város érdekeiért.

Többször felmerült a kérdés, hogy Csenger-Zalán Zsolt hányszor szólalt fel a parlamentben és mit tett annak érdekében, hogy Budaörsöt ne sújtsa a kormány ilyen kirívóan magas „adó” kifizetésével (2,3 milliárd).

A képviselő elmondása szerint, amikor tárgyalták ezt a törvényt, még nem lehetett konkrétan tudni, hogy városokra lebontva, ez kinek milyen terhekkel fog járni.

Véleménye szerint, ugyanúgy, ahogy Budaörs arra törekszik, hogy minden lakója egyforma jó minőségű szolgáltatásokat kapjon, a kormány is erre a törekszik az oktatás államosításával, hisz minden város és falu számára azonos esélyeket szeretne biztosítani.

Megtudhattuk azt is, hogy minden második hónapban tart egy olyan egyeztetést, amin minden polgármester részt vehet, hogy települése érdekeit képviselje. Elmondása szerint Wittinghoff Tamás ezeken az egyeztetéseken még egyszer sem vett rész.

A polgármester kijelentette, hogy ezekre a megbeszélésekre az alpolgármester Kálóczi Imre szokott elmenni, és ő írásos összefoglaló alapján tájékozódik ezekről a megbeszélésekről, de amennyiben szükséges legközelebb részt vesz.

Csenger Zalán Zsolt a felszólalásakor elmondta még, hogy 10 nappal ezelőtt érkezett hozzá egy megkeresés Wittinghoff Tamástól, hogy segítse a várost a fent említett ügyben. A képviselő hozzátette, hogy a polgármestertől kért adatokat az ügyhöz, így amennyiben azok rendelkezésére állnak majd, minden segítséget megad a város számára.

 

testulet_16_10_19-1

 

A vitát követően a képviselők 12 igen és 2 nem szavazattal döntöttek arról, hogy megbíznak egy ügyvédi irodát azzal, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény, ill. a 2017. évi, ill. a központi költségvetésről szóló törvény 2016 évi módosításai folytán az önkormányzat iskola-vagyona feletti rendelkezési jogának korlátozása, ill. a konfiskatív mértékű ún. szolidaritási hozzájárulás bevezetése folytán a Budaörsöt ért anyagi hátrányok kiküszöbölése, ill. kompenzálása érdekében hazai, ill. külföldi fórumok előtt indítható bírósági, ill. egyéb eljárások ügyében peren kívüli és perbeli jogi képviseletét ellássa.

 

Az Ügyvédi Iroda foglalkoztatása a város számára a következő költségekkel járhat, előreláthatólag:

 

Alkotmánybíróság előtti eljárás

fix díj: 2,35 M HUF + ÁFA

sikerdíj: 2,35 M HUF + ÁFA

 

Alapvető Jogok biztosa előtti eljárás

fix díj: 150e HUF + ÁFA

 

Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtti eljárás

fix díj: 2 M HUF + ÁFA

sikerdíj: az EJEB által megítélt jóvátételi összeg 5 %-a, de minimum 2 M és max. 10 M HUF, azzal hogy a jelen e) pont és a fenti b) pont szerinti sikerdíjak együttesen nem haladhatják meg a 10 M HUF + ÁFA összeget.

 

Egyéb uniós ill. Európa Tanácsi szervek előtti kezdeményezések

fix díj: 750e HUF + ÁFA

 

Rendes bíróság előtti kártérítési igény érvényesítés

fix díj:

az elsőfokú eljárásra 4,5 M HUF + ÁFA, a másodfokú eljárásra 2,25 M + ÁFA, ill. az esetleges felülvizsgálati eljárásra további 2,25 M + ÁFA

 

 

A fentebb olvasható elvi nyilatkozatokkal kapcsolatban:

 

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016-ban két elvi nyilatkozatot is elfogadott a város életét-gazdálkodását alapvetően meghatározó ügyekben.

Ezek egyike az oktatás szabályozására vonatkozó tervezett módosítások kérdésében, a másik az Elvi nyilatkozat az önkormányzati feladatok ellátását veszélybe sodró állami vagyonelvonásról. (A nyilatkozatok teljes szövegét cikkünk alján találják)

A jövő évben mintegy 2,1-2,3 mrd Ft-os vagyonelvonás és több milliárdos gyakorlati vagyonvesztés várható Budaörs életében.

2013 óta az önkormányzatok nem rendelkeznek az iskoláik fenntartói jogával, viszont megmaradt az intézmények működtetésének a lehetősége számukra.

A tankerülettel kötött kiterjedt pedagógus-ösztöndíjrendszer bevezetésével, az iskolák szakmai munkájának rendszeres támogatásával igyekezett a város megoldani, hogy ne következzék be érezhető színvonalesés az oktatás minőségében.

Az Országgyűlés a Kormány javaslatára 2016. júniusában elfogadta az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXXX. törvényt. Ez a törvény a fenntartói jogok elvonása után elvette az önkormányzatoktól az iskoláik működtetői jogát is.

A törvény előírja minden önkormányzati iskola, minden oktatás célját szolgáló önkormányzati ingó- és ingatlan vagyonának a tankerületeknek való átadását, először ingyenes használatba, majd 2017 januárjától ingyenes vagyonkezelői jogot biztosítva számára. A formális tulajdonjogon kívül nem marad semmilyen jogunk a közösség pénzén felépített-felújított, kiemelkedő színvonalú iskoláinkon.

Városunk már a törvényjavaslat benyújtásakor tiltakozott a tervezett intézkedések ellen, és a május 25-én elfogadott Elvi nyilatkozatban (a cikk alján olvasható) már kifejezte aggályainkat is a jövőt illetően.

A Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló, júniusban elfogadott rendelkezései különösen súlyosan érintik Budaörs Önkormányzatát, valamint országszerte minden olyan önkormányzatot, amely eddig saját eszközeit megteremtve hajlandó és alkalmas volt arra, hogy területén a lakosság számára élhető környezetet, gyermekei számára minőségi oktatást és méltó iskolai körülményeket biztosítson.

A jövő évi költségvetési törvény országosan mintegy 21 milliárd Ft, ún. szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő az önkormányzatok számára. Ezt az összeget azonban csak azokat az önkormányzatokat sújtja, amelyek eddig sem kaptak teljes körű állami támogatást a számukra a törvényben kötelezően előírt feladatok elvégzéséért. Budaörs esetében – jelenlegi számítások szerint – az elvonás mintegy 2,1-2,3 milliárd forint, azaz az egész országot érintő elvonás több mint tíz százaléka.

A szolidaritási hozzájárulás okán az Önkormányzat indokoltnak látja, hogy jogi eljárást indítson a kormány ellen.

Amennyiben más önkormányzat is úgy dönt, hogy megpróbál igazságot keresni magának, ez esetben, ha lehetséges, egyesítik erőiket, és elképzelhető, hogy az eljárások díj-igényét valamilyen módon megosztják egymás között.

 

 

 

ELVI NYILATKOZATOK:

 

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete határozatával a következő elvi nyilatkozatot elfogadta:

„Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyet nem értését fejezi ki az oktatás szabályozására vonatkozó törvények tervezett módosításával szemben.

A benyújtott T/10729. sz. törvényjavaslat megvonná az iskolákat működtető és azt továbbra is vállaló önkormányzatoktól a működtetés jogát és lehetőségét, elvenné az önkormányzatoktól az általuk épített, saját tulajdonukban álló ingatlanokra vonatkozó jogaikat. Nem tudnák biztosítani, hogy a gyerekek ellátása az iskolában olyan szintű legyen, amilyent eddig a saját üzemeltetésük biztosított, és nem tudnánk megakadályozni, hogy az iskolaépületek, bútorok, felszerelések megfelelő karbantartás-felújítás hiányában leromoljanak. Az önkormányzatok megkérdezése nélkül válna lehetővé, hogy iskolákat szervezzenek át vagy szüntessenek meg, illetve hogy az iskoláik vagyonát más települések javára átcsoportosítsák, megszűnne az önkormányzatok eddigi véleményezési illetve egyetértési joga is az oktatás területén.

Nincsenek illúzióink: megtapasztalhatta az ország, hogy mit jelent az állami működtetés azokon a településeken, ahol eddig is a KLIK működtette az iskolákat. Ott nem az volt a probléma, hogy ki veszi meg a krétát, hanem az, hogy esetleg kikapcsolják a fűtést, mert a KLIK nem fizette ki a számlát.

Tiltakozunk az ellen, hogy teljesen elvegyék az iskoláinkat! Ellenkezőleg: úgy gondoljuk, az a helyes, ha azok az önkormányzatok, amelyek vállalják az intézmények fenntartását, kapják vissza a működtetés mellé a fenntartói jogot is, természetesen az elvett forrásokkal együtt. Budaörs erre elsőként jelentkezik.” 

 

 

Elvi nyilatkozat az önkormányzati feladatok ellátását veszélybe sodró állami vagyonelvonásról

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete határozatával a következő elvi nyilatkozatot fogadta el:

„Az Országgyűlés az oktatási törvények módosításával immár végleg és teljesen elvette tőlünk iskoláink működtetői jogát, és az Érden újonnan létrehozandó tankerületi központnak adta vagyonkezelésre a városunk saját bevételeiből milliárdokért felépített, jól felszerelt, az önkormányzat vagyonába tartozó iskolaépületeinket.

Nem volt elég a több milliárdos vagyon elvétele, a jövő évi költségvetési törvényben emellett még további mintegy 2,3 milliárd Ft „szolidaritási hozzájárulás” megfizetésére is kötelezték önkormányzatunkat. Ez az összeg az ország valamennyi önkormányzatára kirótt mintegy 21 milliárd Ft-nak több mint tíz százaléka.

Ezek a rendelkezések mind a hatályos magyar Alaptörvénnyel, mind az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvényekkel ellentétesek, és súlyosan sértik az önkormányzatok önálló gazdálkodásra vonatkozó, nemzetközi szerződésben biztosított jogokat.

Felháborító, törvényellenes, elfogadhatatlan és méltatlan a szolidaritási hozzájárulás fizetésére vonatkozó rendelkezés, valamint az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jog semmibe vétele. Teljes erővel tiltakozunk ellene, és minden eszközt megragadunk annak érdekében, hogy a végrehajtására ne kerüljön sor! Ha ezt nem tudjuk megakadályozni, akkor minden erőnkkel azért küzdünk, hogy a budaörsiektől állami erőszakkal elvett ingatlan- és pénzvagyont mielőbb visszaszerezzük.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.