Budaörs kontra állam – Jogi lépéseket tehet a város az Érdi Tankerületi Központ ellen

(Budaörs, 2017. május 23. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben olvashatták, hogy Alkotmánybírósághoz, ombudsmanhoz, valamint további hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordul Budaörs Város Önkormányzata a törvénysértően kivetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, amely nyomán mintegy 2,3 milliárd forintot kíván elvonni az állam a 30 ezres várostól.

 

 

Összesen 23 milliárd forintnyi bevételre számít az állam, ennek a 10 százaléka Budaörsöt terhelné. Wittinghoff Tamás szerint 700-800 millió forintba került korábban az iskolák fenntartása, most pedig ennek a háromszorosát vonják el a várostól, és ezzel „bedöntik a költségvetést”.

 

2017. május 24-én ülésezik a képviselő-testület, ahol a nyolcadik napirendi pontban az oktatás államosítása miatt felmerült problémákkal kapcsolatban döntenek a képviselők.

 

Az előterjesztés szerint:

Budaörs Város Önkormányzata, mint tulajdonos nem fogadja el az Érdi Tankerületi Központ Vagyonkezelési Szerződés 19.c. pontban előírt és vállalt 2017. évre vonatkozó „selejtezési, karbantartási, felújítási és pótlási tervet”, sem tartalmában, sem mértékében, különös tekintettel azért, mert semmilyen felújítást nem tartalmaz.

Az Önkormányzat felszólítja az Érdi Tankerületi Központot, hogy a Budaörs Város Önkormányzatával 2016. december 15-én kelt Vagyonkezelési Szerződés kapcsán vagyonkezelésbe vett iskolaépületek és eszközök kapcsán a szerződésben vállalt karbantartási, pótlási és felújítási kötelezettségeinek – 2017. szeptember 1-ig időarányos mértékben  és  az Önkormányzatot képviselő, a  Polgármeser által kijelölt  tárgyalóval /tárgyalókkal egyeztetve  – tegyen eleget.

A testület felhatalmazza a polgármestert a vonatkozó megállapodás elkészíttetésére, egyeztetésére és aláírására.

A testület felkéri a Polgármestert, amennyiben 2017. június 1-ig nem jön létre megállapodás az Érdi Tankerületi Központ és Budaörs Város Önkormányzat között a Vagyonkezelői Szerződés alapján a vagyonkezelésbe adott intézményi vagyon, 2017. évre vonatkozó szükséges karbantartási, pótlási és felújítási munkákra, akkor a szükséges jogi lépésekre vonatkozó javaslatát terjessze a Képviselő-testület elé.

 

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete arról is dönt majd a szerdai testületi ülésen a Ceglédi Tankerületi Központ Ügyében, hogy:

Budaörs Város Önkormányzata, mint tulajdonos megállapítja, hogy a Ceglédi Tankerületi Központ a Vagyonkezelési Szerződés 19.c. pontban előírt és vállalt 2017. évre vonatkozó „selejtezési, karbantartási, felújítási és pótlási tervet” nem nyújtotta be, továbbá az első negyedéves adatszolgáltatásnak sem tett eleget.

Az Önkormányzat felszólítja a Ceglédi Tankerületi Központot, hogy a Budaörs Város Önkormányzatával 2016. december 20-án kelt Vagyonkezelési Szerződés kapcsán vagyonkezelésbe vett intézmény és eszközök  kapcsán a szerződésben vállalt karbantartási, pótlási és felújítási kötelezettségeinek – 2017. szeptember 1-ig időarányos mértékben és az Önkormányzatot képviselő, a Polgármeser által kijelölt  tárgyalóval /tárgyalókkal egyeztetve  – tegyen eleget.

Felhatalmazza a polgármestert a vonatkozó megállapodás elkészíttetésére, egyeztetésére és aláírására.

Felkéri a Polgármestert, amennyiben 2017. június 1-ig nem jön létre megállapodás a Ceglédi Tankerületi Központ és Budaörs Város Önkormányzat között a Vagyonkezelői Szerződés alapján a vagyonkezelésbe adott intézményi vagyon, 2017. évre vonatkozó szükséges karbantartási, pótlási és felújítási munkákra, akkor a szükséges jogi lépésekre vonatkozó javaslatát terjessze a Képviselő-testület elé.


 

Korábban, 2016. május 25-én  fogadott el elvi nyilatkozatot Budaörs város képviselő-testülete az oktatás államosítása kapcsán, amelyben az önkormányzat tiltakozik az ellen, hogy az állam teljesen elvegye az iskolákat.

„Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyet nem értését fejezi ki az oktatás szabályozására vonatkozó törvények tervezett módosításával szemben, amely megvonná az iskolákat működtető és azt továbbra is vállaló önkormányzatoktól a működtetés jogát és lehetőségét, elvenné az önkormányzatoktól az általuk épített, saját tulajdonukban álló ingatlanokra vonatkozó jogaikat.

Nem tudnák biztosítani, hogy a gyerekek ellátása az iskolában olyan szintű legyen, amilyent eddig a saját üzemeltetésük biztosított, és nem tudnánk megakadályozni, hogy az iskolaépületek, bútorok, felszerelések megfelelő karbantartás-felújítás hiányában leromoljanak.
Az önkormányzatok megkérdezése nélkül válna lehetővé, hogy iskolákat szervezzenek át vagy szüntessenek meg, illetve hogy az iskoláik vagyonát más települések javára átcsoportosítsák, megszűnne az önkormányzatok eddigi véleményezési illetve egyetértési joga is az oktatás területén.

Nincsenek illúzióink: megtapasztalhatta az ország, hogy mit jelent az állami működtetés azokon a településeken, ahol eddig is a KLIK működtette az iskolákat. Ott nem az volt a probléma, hogy ki veszi meg a krétát, hanem az, hogy esetleg kikapcsolják a fűtést, mert a KLIK nem fizette ki a számlát. Tiltakozunk az ellen, hogy teljesen elvegyék az iskoláinkat! Ellenkezőleg: úgy gondoljuk, az a helyes, ha azok az önkormányzatok, amelyek vállalják az intézmények fenntartását, kapják vissza a működtetés mellé a fenntartói jogot is, természetesen az elvett forrásokkal együtt. Budaörs erre elsőként jelentkezik.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.