Nyert Budaörs a Magyar Állammal szemben – Precedens értékű ítélet

(Budaörs, 2017. június 23. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkeinkben már olvashattak arról, hogy Budaörs Város Önkormányzata beperelte a Magyar Államot, mert nagyösszegű elvonást kívánt az oktatás államosítása kapcsán bevezetni szolidaritási hozzájárulás címen. A mai napon került sor az ítélet kihirdetésére első fokon. A Budaörsi Infó a helyszínről élőben közvetítette az eseményeket.

 

 

 

Mint ismert, az önkormányzattól az állam 2,125 milliárd forintot kíván elvonni a közoktatás államosítása kapcsán bevezetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén.

Az önkormányzat álláspontja, hogy az elvonás teljesen törvénysértő, többek között mert egy kétharmados törvényt írtak felül egy feles jogszabállyal.

Az állam úgy érvel, hogy az államot immunitás illeti meg (ez azt jelenti, hogy nem indítható ellene polgári peres eljárás), és a károkozás tényét csak akkor lehet kimondani, ha az Alkotmánybíróság kimondja a vonatkozó törvény Alaptörvény-ellenességét.

 

Péntek reggel tárgyalta az ügyet a Fővárosi Törvényszék, a bíróság 765 millió forint plusz kamatok megfizetésére kötelezte az alperest, az államot.

 

fovarosi_birosag_04_2017jun23

 

Az indoklás itt megnézhető:

A Budaörsi Infó élőben közvetített a Törvényszékről.

 

A perben ezzel részítélet született, egyéb vonatkozásában a tárgyalás folytatását 2018. január 19., 9 órára tűzték ki.

A mostani döntés részítélet volt és nem jogerős, az ügy nem zárult le. A 2017. január és április közötti – az év első négy hónapjában elvont – szolidaritási hozzájárulásra vonatkozik a döntés.

 

 

fovarosi_torvenyszek_itelet_utan_2017jun23

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Budaörs kontra Magyar Állam – Ma ítélethozatal várható!

Budaörs bepereli az államot a 2,3 milliárdos elvonás miatt

Alkotmánybírósághoz fordul és perre megy Budaörs a szolidaritási elvonás miatt

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak adott nyilatkozatát az ügyben a linkre kattintva olvashatják.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.