A budaörsi Önkormányzat reagált az országos lapokban megjelentekre Bauhaus-ügyben

(Budaörs, 2017. szeptember 20. – Budaörsi Infó) 2016. májusában mi írtunk először arról, hogy Budaörsön, a Baross utcában élő lakók egy csoportja (a „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés”) aláírásgyűjtő akcióba kezdett, mert az utcájukban egy Bauhaus áruház építését tervezik a Decathlon folytatásában. Ma, több országos médiában is hír jelent meg az ügyről különböző tálalásban, az önkormányzat reagált ezekre. A polgármesteri kabinetvezető, Vágó Csaba a város hivatalos weboldalán közleményt adott ki.

 

 

A lakók a beruházás ellen már demonstráltak, voltak közmeghallgatáson, írtak nyílt levelet és a szeptemberi bizottsági ülésen is részt vettek, hogy elmondják a véleményüket. Elmondásuk szerint már több mint 1200, egyes információk szerint 1500 aláírást gyűjtöttek.

Az építtető azzal érvel, hogy a terület magántulajdonban van, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy élhető környezetet hozzanak létre. A legutóbbi önkormányzati bizottsági, illetve testületi ülésen arról is döntöttek, hogy két lakossági fórumot is tartanak majd a témával kapcsolatban.

Az önkormányzati közlemény célja, hogy a Bauhaus-beruházással kapcsolatban “esetenként direkt ferdítésekkel” megjelent információkat pontosítsa és, hogy az önkormányzat tájékoztassa a lakosságot a beruházás jelenlegi pontos állásáról.

A közleményből megtudhatjuk, hogy az önkormányzat hosszas tárgyalásokkal elérte a fejlesztőnél, hogy több közcélú beruházást is megvalósítson, amelyek eredményeként javulni fog a környék és a város lakosságának életminősége, amit előzetes hatástanulmány is igazol.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (50)

 

Vágó Csaba polgármesteri kabinetvezető a következőket írja a város hivatalos weboldalán:

“A Decathlontól nyugatra elterülő jelenleg gazos, cserjés területen áruházat készül építeni a Bauhaus barkács- és építőanyag-áruházlánc. Az önkormányzat hosszas tárgyalásokkal elérte, hogy a fejlesztő több közcélú beruházást is megvalósítson, amelyek eredményeként javulni fog a környék és a város lakosságának életminősége, amit előzetes hatástanulmány is igazol.

Önkormányzatunk minden eddig megvalósult és ezután létrejövő beruházás során kiemelt szempontnak tartja, hogy a fejlesztések az itt élők érdekeit szolgálják, és a létrejövő projektek a környezet szempontjából is kedvezőbb körülményeket teremtsenek a város lakói számára. Így épültek a városban felüljárók, elkerülő utak, parkok stb.

A mai napon több online lapban cikk jelent meg a tervezett Bauhaus-beruházással kapcsolatban, amelyekben félreértések – esetenként direkt ferdítések – láttak napvilágot a projekt kapcsán. Ezek tisztázása érdekében önkormányzatunk az alábbiakban tájékoztatja a lakosságot a beruházással kapcsolatos tényekről.

Budaörs városa abban (is) különbözik a magyarországi települések többségétől, hogy nálunk a döntéseket hosszas és alapos előkészítés előzi meg, amelynek során minden érintettnek módja van arra, hogy álláspontját kifejtse, érveljen mellette, és ezeket az érveket figyelembe is vesszük. A tervezett Bauhaus-beruházás kapcsán is hosszas egyeztetések voltak, és vannak folyamatban, hiszen az egy évvel ezelőtt napvilágra került elképzelések az önkormányzat számára is elfogadhatatlanok voltak. Időközben azonban sikerült elérni, hogy a beruházó számos közcélú fejlesztés megvalósítását is vállalja, maximálisan szem előtt tartva mind a környék, mind a város lakosságának érdekeit.

A kérdéses terület közvetlenül az autópálya mellett helyezkedik el, a Decathlontól nyugatra. A területre a hatályos szabályozás szerint bármilyen gazdasági épület építhető, így csupán idő kérdése volt, hogy mikor és milyen beruházás valósul itt meg.

Mivel a telek magántulajdonban van, a tulajdonos akár a teljes növényzetet is kivághatná, a forgalmat pedig ráengedhetné a jelenlegi közútra, a Baross utcára.

A Bauhaus által tervezett fejlesztési elképzelés megvalósításához Budaörs Város Településszerkezeti Tervének, és helyi építési szabályzatának (HÉSZ) módosítása szükséges. Ezt az önkormányzat tudja végrehajtani (szemben az építési engedély kiadásával vagy az erdőkivonás engedélyezésével, amelyekre az önkormányzatnak nincs ráhatása). A HÉSZ módosításához természetesen feltételeket támasztottunk. Önkormányzatunk a tárgyalások legelején rögzítette, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan a terület közlekedési elemeinek fejlesztése, a jelenleg forgalmas Baross utca tehermentesítése, a zöldfelület nagy részének valamint a tervezett áruház és a lakóövezet között egy zöld védősávnak a megtartása szükséges. A tárgyalások eredményeként biztosított, hogy az új áruház forgalma csak a szervizút felől történhet, és összességében a beruházás nem zavarhatja a telek mögötti lakóházak nyugalmát.

A beruházó mindezt maximálisan elfogadta, és további fejlesztéseket is vállalt, amelyeket – ha létrejön a beruházás – egy olyan településrendezési szerződésben rögzítünk, amely alapján ezek a vállalások az ingatlanok tulajdoni lapjára is rákerülnek.

A beruházó vállalásai a következők: a 3 hektár erdő művelésből való kivonásának ellentételezéseként 6 hektár erdőt telepít, felét Budaörs területén értékes tölgy- és cserfákkal. Fizikailag csak 1,5 hektár jelenleg elhanyagolt, bozótos bokros-fás terület szűnik meg, az ugyanekkora területű, ott megmaradó, eddig használhatatlan invazív akác-állományt az áthatolhatatlan aljnövényzettől kitisztítják és pihenőparkot alakítanak ki, sétautakkal, közvilágítással, pihenőszigetekkel. Az áruház lakóházak felé eső felén pedig a növényzet 10-17 m széles zöld védősávként marad meg.

A terület közlekedési helyzetét fogja javítani, hogy a már ott működő áruházak (Auchan, IKEA, Decathlon) és az autópálya közé 3 új körforgalmat építenek, amelyek révén kialakulhat végre a jelenleg egyirányú szervizút hiányzó Ny-K-i iránya. Ez nagyban fogja segíteni a Baross utca tehermentesítését. Vállalja továbbá a beruházó egy közeli játszótér modernizálását is, szintén a környéken élők jobb életkörülményei biztosítása érdekében.

Összességében maga a tervezett épület a leendő pihenőpark előtti zajvédő fallal együtt a jelenlegi helyzethez képest jelentősebb védelmet nyújt a mögötte lévő lakóházaknak, mind a zajvédelem, mind a szállópor tekintetében. Ezt – mivel a kérdést kiemelt szempontként kezeltük és méréseket végeztettünk, szimulációt készíttettünk – az erről készült tanulmány is igazolja.”

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (49)

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (25)

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Bauhaus áruház épülhet Budaörsön – Fantomterv került nyilvánosságra

Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Molinót lógattak be kiállításmegnyitó közben a Városházán.

„Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” – A budaörsi Bauhaus beruházásról

Nyílt levél Becz Györgynek – Hétfőn tárgyalja a szakbizottság a Bauhaus beruházás ügyét

Tiltakozók és érdeklődők a Bauhaus családi napi információs pontjánál Budaörsön

A TFVB elfogadta a Bauhaus beruházás tanulmánytervéről szóló tájékoztatást

Ülésezett a képviselő-testület – Két lakossági fórumot is terveznek a Bauhaus építkezéssel kapcsolatban

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.