A TFVB elfogadta a Bauhaus beruházás tanulmánytervéről szóló tájékoztatást

(Budaörs, 2017. szeptember 12. – Budaörsi Infó) 2017. szeptember 11-én a Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság (TFVB) nyílt ülést tartott, ahol a hatodik napirendi pontban tájékoztatót hallhattunk a Budaörs Kereskedelmi Parkjának (Auchan) Telepítési Tanulmánytervéről, azaz a Bauhaus áruház Budaörsre tervezett beruházásáról. A helyszínen jelen voltak a Bauhaus és az Immochan Magyarország, valamint a helyi civilek képviselői is. Szerkesztőségünk az ülést közösségi oldalán élőben közvetítette.

 

 

Az önkormányzat, a beruházó és a tiltakozó civilek közötti álláspontok ütköztetésének lehettünk tanúi, némi politikai felhanggal. A tárgyalt napirendi pont után a bizottság nem hozott érdemi döntést, tekintettel, hogy az eredetileg tervezettel szemben csak tájékoztató jellegűre módosították.

Az Immochan Magyarország képviselője a bizottsági ülésen elmondta, hogy cégük mindenképpen egy felelősségteljes fejlesztést szeretne végrehajtani, az önkormányzattal és a lakókkal megbeszélve. Ígérete szerint a Baross utca tehermentesítése meg fog történni. Egy 10-17 méteres erdősáv meg fog maradni a Baross utca és a leendő épület között. Egy élhető és kulturált erdősávot kívánnak megtartani.

Arra pontosan még nem tudott választ adni, hogy pontosan Budaörs területén hová ültetnék el a fákat, ehhez még nincs meg a megfelelő információja.

 

IMG_0213

 

A „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” egyik képviselője, Mészáros Orsolya is szót kapott a bizottsági ülésen.

Elmondta, hogy az ő céljuk az, hogy Budaörs élhetőségét megőrizzék. Véleménye szerint a beruházás tovább növelné a forgalmat.

Továbbá végeztek egy közvélemény kutatást, aminek eredményeképpen öt nap alatt 1200 aláírást gyűjtöttek össze olyan budaörsi lakosoktól, akik nem szeretnék ha kivágnák a fákat, és hatezer négyzetméternél nagyobb Bauhaus áruház épülne Budaörsön.

Vágó Csaba kabinetvezető hozzátette, hogy a lakosság döntő többsége azt a választ adná a kérdőíves megkérdezésre hogy ne vágjanak ki fákat Budaörsön, ha ennyi tájékoztatást kapnának csak, hogy ez a terv.

 

IMG_0231

 

Mészáros Orsolya kifejtette, hogy egy hatezer négyzetméteres áruházat el tudnánk fogadni, és szeretnék kérni, hogy a szakbizottság ennek fényében fontolja meg a döntését.

Elmondása szerint velünk senki nem beszélt, senki nem tájékoztatta őket. Amikor érdeklődtek másfél évvel ezelőtt a tervekkel kapcsolatban, akkor is falakba ütköztek, hárításba és titkolózásba.

Becz György, a körzet képviselője elmondta, hogy az egyesülés korábbi vezetőjével több egyeztetés is történt, így a hölgy állítása nem helytálló. A legelső megvalósítási tanulmányoknál, a korábbi egyeztetéseknél a lakosok akkori képviselője is jelen volt vele együtt.

 

IMG_0201

 

Löfler Dávid (Fidesz) önkormányzati képviselő azt hangoztatta, hogy lakossági fórum összehívására lett volna szükség ebben az ügyben.

Vágó Csaba elmondta, hogy amikor az Immochan képviselőivel tárgyaltak, akkor folyamatosan kapcsolatban voltak az akkori képviselőjükön keresztül a Baross utcai lakosokkal.

Löfler Dávid azt kérte hogy vonják vissza az előterjesztést, és tartsanak egy lakossági fórumot, amit a jelen lévő lakosok tapssal nyugtáztak.

Premecz Enikő (Jobbik) bizottsági tag felhívta a figyelmet arra, hogy a számításai szerint nagyobb területet foglalna el az áruház, mint a tervekben. Kiemelte, hogy nagyságrendileg a már meglévő három áruház háromszor négyszeresen nagyobb távolságra van a lakóingatlanoktól, és alacsonyabbak is, mint a most tervezett Bauhaus.

Gáspár Béla (Fidesz) önkormányzati képviselő kifejtette, hogy nagyon nem mindegy, hogy a csereerdő hová kerül, hisz a Baross utcai lakosokon az nem segít, ha Budaörs másik területére telepítenek fákat.

 

IMG_0190

 

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) önkormányzati képviselő elmondta, hogy sokkal többet kellett volna egyeztetni a helyi lakókkal.

„Fehérvári András egy évvel ezelőtt is azt mondta, hogy nem értenek egyet ezzel a beruházással, és ez azóta sem változott. Úgy látom, hogy a lakók jól állnak hozzá az ügyhöz, mert nem azt mondják, hogy ne legyen áruház, csak azt, hogy kisebb legyen, ne tizenötezer négyzetméter, hanem hatezer.”

László Jenő, az Immochan Magyarország képviseletében kifejtette, hogy körülbelül egy éve folyamatos a tájékoztatás a lakosság felé, a helyi médiában több tájékoztató cikk jelent meg, és kérdőíves felméréseket is végeztek.

Megítélése szerint nem volt lakossági ellenvetés, volt korábban anyag már a bizottság előtt, abból is tájékozódhattak a lakók. Fehérvári András többször is felkereste a céget és tájékoztatták a lakosokat, valamint honlapot is létrehoztak erre a célra, ahol szintén lehet kérdezni.

 

IMG_0224

 

„Úgy gondolom, hogy egy elég széleskörű tájékoztatást kapott a lakosság. A jelenlegi szabályozási terv szerint a beépíthetőség kilencezer négyzetméter és nem hatezer. Sok mindent lehetne ezen a területen tenni, de mi felelősségteljes fejlesztők vagyunk.

Megtehetné azt az Immochan, hogy eladja bárkinek a területet, aki majd kivágja a fákat és egy olyan beépítést valósítana meg, ami valóban nem jó a lakóknak. Mi felelősségteljesen gondolkodva vettük fel a kapcsolatot az önkormányzattal. Logisztikai központot is építhetnénk, de nem ez a célunk.”

 

IMG_0203

 

Bakos Anita, az Immochan Magyarország Kft képviselője hangsúlyozta, hogy az Immochan amikor megvette a területet azzal a céllal vásárolta, hogy a kereskedelmi park részeként fog majd működni.

„Az elmúlt húsz évben sok érdeklődő volt a területre. Ennek a hasznosítására azért nem került sor, mert mi felelősséggel szeretnénk hasznosítani, az eredeti célnak megfelelően, ami kereskedelmi funkció lenne.

Az Immocahan tulajdonában lévő terület 34 500 négyzetméter, ami 8600 négyzet nagyságú épület felépítését tenné lehetővé. Ezért köszönjük, hogy egy hatezer négyzetmétert megengednének, de a jelenlegi szabályozás szerint is egy nagyobbat építhetnénk.

Egy kétemeletes épület is felhúzható lenne ott, ami már így tizenhatezer négyzetméter lenne. Amennyiben a terület hasznosítása a jelenlegi keretek között valósulna meg, azért lenne előnytelenebb a városnak, mert az új vevőnek nem kellene szabályozási terv iránti kérelemmel fordulni az önkormányzathoz, nem kellene bevállalnia annyi fejlesztést, mint amennyit mi, mint fejlesztők bevállaltunk.

Az építési hatóság Budakeszi, a budaörsi Önkormányzat nem tudná a lakosság érdekeit úgy képviselni a potenciális vevővel szemben, mint ahogy eddig tette.”

 

IMG_0210

 

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testületének Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága elfogadta a Budaörs Kereskedelmi Parkjának (Auchan) Telepítési Tanulmánytervéről szóló tájékoztatást egy nem szavazattal és egy tartózkodással.

A résztvevő felek lakossági fórum megtartásáról állapodtak meg.

 

IMG_0207

 

 

A napirendi pont előterjesztése

 

Budaörs Város Önkormányzat
Polgármestere

ELŐTERJESZTÉSE

A Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság 2017. szeptemberi ülésére

Tárgy: Tájékoztató Budaörs Kereskedelmi Parkjának (Auchan) Telepítési Tanulmánytervéről

Tisztelt Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság!

A kérdéses terület Budaörs Város Településrendezési tervei alapján Gksz- Kereskedelmi szolgáltató terület és Közúti közlekedési terület területfelhasználásba tartozik. Az agglomerációs törvény is összefüggő beépíthető térségként kezeli ezt a területet.

Az csupán idő kérdése volt tehát, hogy itt mikor és milyen beruházás valósul meg. Az önkormányzat természetesen, mint minden alkalommal, azt a szempontot tartotta elsődlegesnek, hogy a fejlesztésnek ne csupán gazdasági előnyei legyenek, de a kialakuló helyzet az környezet számára is kedvezőbb körülményeket eredményezzen.

A terület Budaörs Kereskedelmi Parkjának része, itt helyezkednek el az Auchan, Ikea, Decathlon áruházak is. Az Immochan Magyarország Kft., mint a Decathlontól nyugatra eső üres telkek tulajdonosa fejlesztési szándékkal kereste meg hivatalunkat: a jelenleg még beépítetlen területet új Bauhaus szakáruház építése céljából értékesítené. A mintegy 15000 m² alapterületű épület elhelyezéséhez a jelenlegi telekállomány átstrukturálására van szükség, így a jelenleg közlekedési övezetű telkek egy része is felhasználható lenne a szakáruház elhelyezésére, másik része viszont pihenőparkként új zöldfelületi funkciót biztosítana az ott élő lakosságnak.

A tervezett fejlesztési elképzelés megvalósításához Budaörs Város Településszerkezeti Tervének, és helyi építési szabályzatának módosítása szükséges. Ennek azonban természetesen feltételei vannak. Önkormányzatunk a tárgyalások legelején rögzítette, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan a terület közlekedési elemeinek fejlesztése, a jelenleg forgalmas Baross u. tehermentesítése, a zöldfelület nagy részének és a zöld védősávnak megtartása szükséges, az új áruház forgalma csak a szervizút felől történhet: összességében a beruházás nem zavarhatja a telek mögötti lakóházak nyugalmát.

A beruházó ezt maximálisan támogatta, így további fejlesztéseket vállalt:
Csereerdősítést: a 3 hektár erdő művelésből való kivonás ellentételezéseként 6 hektár erdőt telepít, felét Budaörs területén értékes tölgy és cserfákkal. Fizikailag csak 1.5 hektár erdő szűnik meg, az ugyanekkora területű, ottmaradó invazív akácerdő állományt kitisztítják és pihenőparkot létesítenek, ill. az áruház lakóházak felé eső felén ez 10-17 m széles zöld védősávként meg is marad.

A terület közlekedési helyzetét javítandó 3 új körforgalmat építenek, melyek révén kialakulhat végre a szervizút hiányzó Ny-k-i iránya is. Ez nagyban fogja segíteni a Baross u. tehermentesítését, az Árok u.-val, mint gyűjtőúttal együtt Budaörs-Nyugat elkerülő útja lehet. A jelenlegi közlekedési területen egy korábbi terv egy új csomópont kialakítását javasolta a Baross u, Ibolya utca csomópontjában. Ezt nem tartottuk megfelelő megoldásnak, ezért olyan megoldást kértünk, amely itt is nyugodtabb lakókörnyezetet eredményez. Így ezen a helyen pihenő park épül, s ez a közlekedési elem már nem helyezhető el ott a jövőben sem.

Vállalja továbbá a beruházó egy közeli játszótér átépítését is, szintén a környéken élő jobb életkörülményei biztosítása érdekében.

Összességében a tervezett épület és a leendő pihenőpark előtti zajvédő fal együtt a jelenlegi helyzethez képest jelentősebb védelmet nyújt a mögötte lévő lakóházaknak, mint a zajvédelem, mind a szállópor tekintetében. Ezt kiemelt szempontként kezeltük, ezért méréseket végeztettünk, szimulációt készíttettünk, s a tanulmány ezt igazolta.

Az önkormányzatnak ténylegesen nincsenek hatósági jogosítványai: így az erdőkivonásra nincs ráhatása (nem tudhatjuk, hogy az illetékes hatóság ezt engedélyezi-e) és az építési engedélyt sem mi adjuk. Egyedül a szabályozási terv módosítása az önkormányzat kompetenciája, annak viszont fentiek a feltételei, melyekről településrendezési szerződést kell kötni beruházóval, melyet, tehát az abban foglalt kötelezettségeket be kell jegyeztetni az ingatlanok tulajdoni lapjára.

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: 

Bauhaus áruház épülhet Budaörsön – Fantomterv került nyilvánosságra

Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Molinót lógattak be kiállításmegnyitó közben a Városházán.

„Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” – A budaörsi Bauhaus beruházásról

Nyílt levél Becz Györgynek – Hétfőn tárgyalja a szakbizottság a Bauhaus beruházás ügyét

Tiltakozók és érdeklődők a Bauhaus családi napi információs pontjánál Budaörsön

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.