Tiltakozók és érdeklődők a Bauhaus családi napi információs pontjánál Budaörsön

(Budaörs, 2017. szeptember 11. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkeinkben már olvastak arról, hogy a Baross utcában élő lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy megakadályozzák, hogy ne épüljön a Dechatlon folytatásában egy új Bauhaus. Az áruház 2017. szeptember 10-én egy ún. Családi napot szervezett, amelynek keretében egy információs pontot kialakítva várták a budaörsieket, hogy megválaszolják a beruházással kapcsolatos kérdéseiket. A helyszínen jelen volt a környéken lakók egy csoportját képviselő „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés”, akik tiltakozásuk jeleként magukat megkülönböztetve zöld pólót viseltek és aláírást is gyűjtöttek a beruházás ellen. 

 

 

A Családi nap 14 órakor nyitottam meg kapuit. Változatos programokkal várták az érdeklődőket. Lehetett parkettázni, csempézni, festeni, de még talicska toló versenyre is nevezhettek a bátrabbak. Fellépett Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, valamint a Salátabár Vitamindús Popcsapat a kicsik legnagyobb örömére.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (30)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (3)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (2)

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (13)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (20)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (5)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (54)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (53)

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (51)

 

A környéken lakók egy csoportja különböző formákban tiltakoznak a nagyáruház építése ellen, amióta az kitudódott, féltve a nyugalmukat és tartva a levegőszennyezés és az autóforgalom növekedésétől. Az erdős rész egy részének kivágása ellen is tiltakoznak. A Bauhaus rendezvényén mintegy 10-15-en jelentek meg és petíciót nyújtottak át az áruház képviselőinek.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (10)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (11)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (9)

 

Szerettünk volna interjút készíteni a „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” egyik vezetőjével, Tancsik Brigittával, hogy megtudjuk mennyi aláírást gyűjtöttek össze, vagy hogy milyen irányvonalak mentén szervezték meg a figyelemfelkeltő akciójukat, viszont elmondása szerint túl fáradt kérdéseinkre válaszolni, így nem adott interjút.

A rendezvény házigazdái ásványvizet vittek a tiltakozóknak és mintegy másfél órán át beszélgettek velük. Erről is kérdeztük a Bauhaus képviselőjét, aki készségesen nyilatkozott lapunknak.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (43)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (41)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (42)

 

Karcagi Róbert, a Bauhaus ügyvezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az információs ponton sokan érdeklődtek az új áruházzal kapcsolatban.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (1)

 

„Sokan jelezték számunkra, hogy szeretik az áruházunkat és már várják, hogy Budaörsön is épüljön egy, viszont több kérdés is foglalkoztatta őket.

A leggyakrabban előforduló kérdés az volt, hogy milyen szélességű fasor marad az áruház mögött, és hogy miért nem hagyunk több helyett az út és az épületünk között, mint a mellettünk lévő partnereink.

Mivel szeretnénk csökkenteni a Baross utca terhelését ezért az áruátvételt mi a másik oldalon bonyolítanánk le, nem az utca felőli fronton. Így a zajterheléstől meg tudjuk védeni a lakókat.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (35)

 

A szakáruházunk mögött mintegy 10 méteres, jelenleg is meglévő és a fejlesztést követően is megmaradó erdősáv szinte teljesen eltakarja majd az épületet. Az erdősáv és az épület együttesen jelentős zajvédőként is szolgálnak majd az autópálya morajával szemben, illetve a porszennyeződés egy részét is felfogják majd. 

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (50)

 

Az ingatlanok áraival kapcsolatban is elmondták félelmeiket a lakók, hogy attól tartanak, hogyha egy áruház épülne az utcájukban, akkor csökkenne a házuk értéke. Megnyugtattuk a budaörsieket, hogy van egy tanulmányunk az ingatlan vásárlási kedvvel kapcsolatban, amely azt mutatja, hogy Budaörsön csak nőnek az ingatlanok árai minden területen.”

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (29)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (28)

 

A helyszínen képviseltette magát a „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés”, körülbelül 10-15 fővel. Önök ásványvizet vittek nekik és beszédbe elegyedtek a tiltakozókkal. Sikerült előrébb lendíteniük az ügyet a közel másfél órás beszélgetéssel?

„Az aláírásgyűjtő csapat ismételten elmondta, hogy nem szeretné, ha az ő utcájukban épülne meg az áruházunk. Hangsúlyozták, hogy nem a Bauhaussal, csak a tervezett építkezés helyszínével van problémájuk. Azt javasolták, hogy kisebb négyzetméteren valósítsuk meg a beruházásunkat, viszont ez számunkra nem kivitelezhető, hiszen a mi profilunkhoz nagy területre van szükség, a vásárlóink teljes körű kiszolgálásához.

Átadtak számunkra egy tervet, amin jelezték hogy szerintük, hol lenne megfelelőbb helyen az áruház, amit majd tüzetesebben átvizsgálunk, viszont több olyan terültet is jelöltek, amely nem alkalmas vagy más tulajdonában van, esetleg más célokra kívánják felhasználni.

Mi arra törekszünk, hogy azt a megoldást találjuk meg, ami a legkevésbé károsítja a lakosság érdekeit.”

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (49)

 

Az építkezés helyszínén kivágnak 1-1,5  hektárnyi erdős területet. Hol fogják létrehozni a csereerdőt?

“Három hektárnyi erdőt a Német-Magyar Katonai Temetőnél az erdészeti hatóság iránymutatásával, három hektárt pedig a Budai hegyekben, aminek a pontos helyszínét még nem tudjuk, ezt az erdészet fogja kijelölni.”

Köszönjük az interjút!

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (55)

 

A Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottság 2017. szeptember 11-én, hétfőn tart ülés, és tárgyal a Bauhaus ügyével kapcsolatban.

Amiről dönteni fognak a hatodik napirendi pontban:

“Az Önkormányzat a TRSZ aláírásával hozzájárulását adja ahhoz, hogy a tulajdonát képező 4147 hrsz-ú ingatlan érintett része erdő művelési ágból kivonásra kerüljön, egyúttal felhatalmazza az Immochant a kivonási eljárás lefolytatására.”

 


FRISSÍTÉS: Mint utólag kiderült, a napirendi pontot módosították és tájékoztató jellegű ülést tartottak “Tájékoztató Budaörs Kereskedelmi Parkjának (Auchan) Telepítési Tanulmánytervéről” címmel.


 

A civilek, a Bauhaus képviselője és szerkesztőségünk munkatársa is jelen lesz és beszámolunk majd a fejleményekről.

Érdemben dönteni a legközelebbi képviselő-testületi ülésen fognak a képviselők, ami 2017. szeptember 19-én lesz. 

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (26)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (25)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (24)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (23)

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: 

Bauhaus áruház épülhet Budaörsön – Fantomterv került nyilvánosságra

Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Molinót lógattak be kiállításmegnyitó közben a Városházán.

„Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” – A budaörsi Bauhaus beruházásról

Nyílt levél Becz Györgynek – Hétfőn tárgyalja a szakbizottság a Bauhaus beruházás ügyét

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (52)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (6)

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (7)

17_09_10_bauhaus_csaladinap (12)

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.