Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

(Budaörs, 2016. október 6. – Budaörsi Infó) 2016. október 5-én közmeghallgatást tartottak Budaörsön. A lakosok hangot adtak problémáiknak, félelmeiknek, az Önkormányzat munkatársai pedig igyekeztek válaszolni a feltett kérdésekre. 

 

 

A közmeghallgatás a megszokottakhoz híven Wittinghoff Tamás polgármester beszámolójával kezdődött, amelyben elmondta a jelenlévőknek, hogy az elmúlt évben milyen eredményeket ért el Budaörs, milyen fejlesztésekre került sor a városunkban.

 

16_10_05_kozmeghallgatas-3

16_10_05_kozmeghallgatas-1

16_10_05_kozmeghallgatas-20

16_10_05_kozmeghallgatas-19

16_10_05_kozmeghallgatas-18

16_10_05_kozmeghallgatas-17

16_10_05_kozmeghallgatas-16

16_10_05_kozmeghallgatas-15

16_10_05_kozmeghallgatas-14

16_10_05_kozmeghallgatas-13

16_10_05_kozmeghallgatas-12

16_10_05_kozmeghallgatas-11

16_10_05_kozmeghallgatas-10

16_10_05_kozmeghallgatas-9

16_10_05_kozmeghallgatas-8

16_10_05_kozmeghallgatas-7

 

A prezentációból megtudhattuk, hogy nőtt Budaörs lakosságszáma, bevétele és a vállalkozások száma is.

Rengeteg felújítást és beruházást tudhat maga mögött a város, viszont a polgármester azt is kiemelte, hogy az iskolák és a hulladékgazdálkodás államosításának negatív hatásait már most érezhetjük.

Az elmúlt hónapokban senki sem kapott szemétszállítási díj befizetésére felszólító csekket, így a lakosok nemsokára számíthatnak arra, hogy hamarosan visszamenőlegesen is fizetni kell.

Viszont az még kérdéses, hogy vajon a nyugdíjasoknak is pénzbe fog-e kerülni a szemétszállítás, hisz Budaörsön számukra eddig nem kellett fizetni ezért a szolgáltatásért.

 

16_10_05_kozmeghallgatas-2

 

A beszámolót követően következtek a panaszok, a kérdések és a kérések.

Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy a Budaörsön, a Baross utcában élő lakók egy csoportja (a „Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés”) kereste fel szerkesztőségünket azzal, hogy az utcájukban egy Bauhaus áruház építését tervezik a Decathlon folytatásában. Elmondásuk szerint a fejlesztéssel önmagában semmilyen problémájuk nincsen, viszont egy olyan tervrajz jutott a birtokukba, amelyen az látható, hogy az utcájuk felőli oldalon lenne az áruház majdani bejárata, ami azt jelentené, hogy a Baross utca forgalma a többszörösére nőne és ezzel – megítélésük szerint – romlanának az ott élők életkörülményei. Az erdős terület védelmében aláírások gyűjtésébe kezdtek.

Fehérvári András, a Baross utca egyik lakója a közmeghallgatáson kifejezte a lakók aggályait, miszerint attól tartanak, hogy az új áruház megépítésével egy olyan beruházás valósulna meg, ami nem oda való. Tönkretenné a környéket, kiírtaná az ottlévő kis erdőt, és élhetetlenné tenné a környezetet.

 

16_10_05_kozmeghallgatas-6

 

Wittinghoff Tamás válaszában elmondta, hogy az önkormányzat olyan kitételt tett, miszerint nem zavarhatja környezetét az új épület. Az építkezés megkezdése előtt lesz lakossági fórum, ahol ismertetik a lakókkal a terveket.

A közmeghallgatáson továbbá szó esett még arról is, hogy a Farkasréti út olyan túlterhelt, hogy kérik az önkormányzat segítségét annak tehermentesítésére.

Lőrincz Mihály, a Műszaki ügyosztály vezetője elmondta, hogy ilyen nagy forgalmú úton forgalom csillapító eszközök használata, mint például a fekvőrendőr, nem engedélyezett. Viszont tervben van az út felújítása, amit több ütemben fognak elvégezni.

Érintőlegesen szó esett az Europ-Med Egészségügyi Központról is. A polgármester elmondta, hogy arra törekszenek, hogy az ellátás színvonala ismét olyan legyen mint régen, amikor még díjat is nyert a központ a kiválóan végzett munkájáért.

 

16_10_05_kozmeghallgatas-4

 

Kérdés volt az is, hogy a Vasútsor utcában terveznek-e csatornázást vagy fejlesztést a következő években. A lakók sajnálatára erre a kérdésre nemleges választ kaptak a jelenlévők. Viszont ha a lakók szeretnének az utcában csatornát, akkor helyi összefogással megvalósíthatják, az Önkormányzat nem akadályozza meg, de ehhez pénzt nem tud biztosítani, önerőből kellene megvalósítaniuk.

Majd a Kőhalom utcánál lévő problémák megvitatására került sor. Ott a közvilágítás hiányosságára hívta fel a figyelmet egy helyi lakó. Lőrincz Mihály megígérte, hogy orvosolják a problémát.

 

16_10_05_kozmeghallgatas-5

 

Következett az örök téma: a Frankhegy és a csatornázás. A polgármester a témát lerágott csontnak titulálta és elmondta, hogy az Önkormányzat tervei között nem szerepel továbbra sem, hogy a Frankhegyet lakóövezetté nyilvánítsa.

Hardy Géza elmondása szerint az átminősítés a hitelfelvételhez szükséges, amiből a csatornázás költségeinek fedezésére tudnának pályázni. Kérte, hogy módosítsák az építési szabályzatot.

A lakók ezzel a témával kapcsolatban ismét azt a választ kapták, hogy az volt a felelőtlen, aki anno felparcellázta a Frankhegyen lévő erdőt.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.