Külföldi lapok Magyarországról – Der Standard, The International New York Times

Der Standard című osztrák, valamint a The International New York Times című amerikai lap a tervezett Szabadság téri emlékműről írt.

 

A Der Standard című osztrák liberális lap keddi kommentárja szerint az Orbán-kormány kizárólag a németek és a nyilasok nyakába akarja varrni a felelősséget csaknem 600 ezer zsidó elpusztításáért.

Paul Lendvai, a magyar származású ismert ausztriai újságíró beszámolt az 1944. március 19-i német megszállás tervezett budapesti emlékművét övező tiltakozásokról. Azt írta, hogy a megszállással szemben valójában nem volt semmilyen ellenállás, a német csapatokat a lakosság többsége barátságosan fogadta, 437 ezer ember deportálását 7 hét alatt nem a kis létszámú különleges SS-kommandó, hanem az olajozottan működő magyar csendőrség és rendőrség szervezte meg, és sok magyar profitált a zsidó vagyon szétosztásából.

Beszámolt arról, hogy a magyar holokausztot ismertető alapmű szerzője, a történész Randolph L. Braham a “történelemhamisítás” elleni tiltakozásul visszaadta az Orbán-kormánytól kapott magas kitüntetését.
http://derstandard.at/1389858421504/Sturm-um-ein-Denkmal

A Párizsban megjelenő The International New York Times beszámolt arról, hogy Randolph L. Braham amerikai magyar holokausztkutató visszaadta a magyar kormánytól kapott magas kitüntetését.

A neves történész lépése kapcsán a lap úgy vélekedett, hogy  Magyarország – sok más kelet-európai országhoz hasonlóan – megpróbálja összeegyeztetni azt az értelmezést, hogy a nácik áldozata volt, azzal a történelmi ténnyel, hogy eközben tétlenül nézte a zsidók elpusztítását.

Braham szerint az utolsó csepp a pohárban a kormánynak az a terve volt, hogy emlékművet állít az 1944-es német megszállásnak. http://www.nytimes.com/2014/01/28/world/europe/holocaust-scholar-returns-top-award-to-hungary-in-protest.html?ref=danbilefsky&_r=0

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.