Poszeidón és Priaposz templomát tárták fel Bulgáriában

Poszeidónnak, a görög tengeristennek, valamint Priaposznak, a termékenység istenének templomát tárták fel Bulgáriában, Szozopolban.

 

Bozsidar Dimitrov, a Bolgár Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatója a feltárások eredményeit ismertetve elmondta, hogy az ásatások jelenleg az erődítmény fala mellett folynak, ahol megtalálták az egykori városkaput, továbbá napvilágra kerültek Szent Miklós kolostorának és két bástyának a romjai – olvasható a Novonite (http://www.novinite.com/view_news.php?id=146421) és Focus (http://www.focus-fen.net/?id=n296072) című, angol nyelvű bolgár hírportálokon.

A két ógörög szentély a kolostortól balra helyezkedik el, mindkét antik építmény 2 méter magas. Az egyik templomban egy olyan kőtábla került elő, amely Poszeidónt ábrázolja, és igen jó állapotban maradt fenn a második szentély fehér mészkőoltára. Utóbbiban került elő az az agyagfallosz, amelyet az ógörög nyelvű felirat szerint Priaposznak szenteltek. Mint Bozsidar Dimitrov rámutatott, vélhetően utódnemzési gondokkal küzdő személy áldozati ajándékáról lehet szó, hiszen Priaposz a termékenység istene és a férfierő oltalmazója volt. Aphrodité és Dionüszosz torzszülött gyermeke egyben a föld, a szőlő és a kertművelés istene, valamint a prostituáltak, hajósok és halászok pártfogója volt a görög mitológiában. Különleges tisztelet övezte Kis-Ázsiában, a szülővárosának tekintett Lampszakoszban.

A Szozopolban előkerült legérdekesebb leletek közé sorolta Bozsidar Dimitrov azt a Kr.e. 5. századból származó temetkezést, amely egy megrögzött szerencsejátékosnak szolgált végső nyughelyül, szenvedélyére az elhunyt mellé helyezett 80 játékcsontocska utal. A régész beszélt a 14. századi “vámpírsírról” is: a tetemet vaspálcával döfték át, megakadályozandó, hogy az elhunyt kikeljen végső nyughelyéről. Szent Kirik szigetén pedig a Kr.e. 6. századból származó, bikafejet formázó ókori tömjéntartó került elő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.