Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 6.

(Budaörs, 2018. december 22. – Budaörsi Infó) Felkerestük a budaörsi iskolákat, tanulócsoportokat, és arra kértük a gyerekeket, hogy írják le nekünk, mi az amit szeretnek a karácsonyban és mi fontos nekik benne. Karácsonyig ezekből a fogalmazásokból olvashatnak hírportálunkon, hogy mi felnőttek se felejtsük el, mi az, ami fontos az ünnepekkor. A cikkben használt fotókat a budaörsi Pillantás Fotókör diákjai készítették! 

 

 

A Hermann Ottó Általános Iskola diákjainak gondolatai: 

 

Tarjányi Sára (5B.)

December 24-én reggel felkeltünk, lemegyünk a nappaliba és már ott áll a fa, amit a Jézuska hozott.

Egy ideig gyönyörködünk a varázslatos fában, aztán az egész család leül villásreggelit enni. Dél körül megérkeznek a nagyszüleink. Sokat beszélgetünk, és elmegyünk sétálni a környéken. Amikor hazaérünk, felmegyünk a szobánkba és átöltözünk ünneplő ruhába. Ha meghalljuk a csengőszót elindulunk lefelé.

Ott már szépen világít a karácsonyfa: égnek a gyertyák és szikráznak a csillagszórók. A fa alatt ott vannak a becsomagolt ajándékok. Közösen elénekeljük a Mennyből az angyalt és a Kiskarácsony, nagykarácsonyt.

Ezután odaadjuk egymásnak az ajándékokat. Mindenki nagy izgalommal bontogatja a sajátját. A családi ajándék mindig egy szuper társasjáték. Amikor kibontjuk, utána egyből elkezdünk vele játszani, miközben anya meg apa tálalják a vacsorát.

Nálunk a hagyományos vacsora mindig a halászlé, amit a nagypapám készít, konfitált kacsa és sült lazac. Desszertként anya finom bejglijét és citromos tortáját esszük. Vacsora után az egész család folytatja a társasjátékozást egészen késő estig.

Mindenki vidáman megy aludni. A karácsonyban  az a legjobb, hogy a szüleimmel, testvéreimmel, mamámmal és a papával együtt lehetünk és játszhatunk. Ezért szeretem a karácsonyt.

 

 

5meszaroszalan

Fényképezte: Mészáros Zalán

 

 

Pap Csenge (5B.)

A karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor a családok együtt töltik az idejüket. Nevetnek, mesélnek egymásnak, együtt vacsoráznak.

Karácsony délelőtt izgalommal telve a családommal sütünk főzünk mindenféle finomat. Készül az ünnepi vacsora, míg a mézeskalácsa a sütőben sül.

Apa behozza a karácsonyfánkat és beállítja a talpába. A lányok feldíszítik a fát mindenféle szép dísszel, csokival és szaloncukorral. A fa csúcsdísze sem maradhat ki. Ezüst gömbökkel díszítjük fel a fát.

A családommal közösen karácsonyi dalokat hallatunk és minden évben együtt elénekeljük a Csendes éjt.

Sütés és főzés után becsomagoljuk az egymásnak készített ajándékokat. Idén saját készítésű festménnyel és könyvvel fogom meglepni a szeretteimet.

Délután megnézünk egy karácsonyi filmet a családommal. Jó lenne, ha esne a hó és ki tudnánk menni szánkózni. A vacsora után izgatottan kibontjuk az ajándékokat és örülünk annak, hogy együtt lehetünk.

Minden évben elsétálunk az éjféli misére, megnézzük a kivilágított utcákat, házakat és boldogan megyünk haza az otthon melegébe.

 

 

papcsenge

 

 

Órai Mira (5B.)

Karácsony az év utolsó nagyobb vallásos ünnepe. Ebben a téli időben az emberek szeretnek behúzódni a téli hideg idő elől a meleg otthonaikba. A családok ilyenkor egyre több időt töltenek együtt. A téli szünet beköszöntével a gyerekek és a felnőttek több közös meghitt pillanatot élnek át, és ebben az időszakban köszönt be a Karácsony is.

A szeretet ünnepén a gyerekek izgatottan várják az ajándékozás pillanatát is, a várakozás időszakát a családok közös sütés-főzéssel, a lakás feldíszítésével és közös játékkal töltik. Jó érzés ilyenkor, hogy a munka helyett az időt közös szánkózással, készülődéssel és játékkal telik. Ilyenkor mindenki vidám és örömteli. A karácsonyfa feldíszítése után jön az ünnep egy várva várt pillanata, amikor is megtörténik az ajándékozás. Az ünnepélyes nap ínycsiklandó vacsorával végződik, amit együtt készítünk a családunkkal.

Karácsonykor jut idő a rokonlátogatásra is.  A nagyszülőknél tovább folytatódik az ünnepélyes hangulat: finom ételek sorai, hosszas kártyázások, társasjátékozások és még ennél is több ajándék várja ott a gyerekeket. Jó, hogy ilyenkor a feladatokat félre lehet tenni és nem kell tanulással foglalkozni. Ezek a pillanatok jelentik számomra a karácsonyt. Nincs más ünnep, ahol a család ilyen sok időt együtt tud tölteni egymásra figyelve. A karácsony a család ünnepe.

 

 

ratkailucafotoja

Fényképezte: Rátkai Luca

 

 

Folytatjuk…

 

Korábbi cikkek a sorozatban:

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 1.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 2.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 3.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 4.

Mit jelent a karácsony? – Budaörsi gyerekek válaszoltak 5.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.